Česká inspekce kontroluje sůl a potraviny původem z Polska, kde se namísto jedlé používala technická sůl.
Na základě informací o tom, že v Polsku byla průmyslová sůl využívána pro výrobu potravin a byla deklarována jako sůl jedlá, provádí Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) odběry vzorků potravin i vlastní soli původem z Polska. Nyní jsou k dispozici první ucelené výsledky 15 vzorků potravin a 4 vzorků soli.
Laboratorní rozbory potravin se zaměřily zejména na analýzy, jejichž výsledky by mohly indikovat přítomnost soli neurčené k lidské spotřebě. Při rozborech soli samotné se sledovalo, zda jsou dodrženy parametry charakteristické pro jedlou sůl.
„Na žádném z dosud zanalyzovaných vzorků se neprokázala nežádoucí kontaminace a naměřené hodnoty sledovaných znaků odpovídaly právním předpisům, případně deklaraci na obale,“ uvedl k výsledkům mluvčí Michal Spáčil.
SZPI v kontrolách a odběrech vzorků pokračuje, výsledky dalších odebraných či odebíraných vzorků budou k dispozici koncem příštího týdne.