Vysoké ceny citronů za pár týdnů klesnou

9. 9. 2014

Sdílet

 Autor: Vitalia.cz / Hana Connor
Citrony za sto korun za kilo, to tu snad ještě nebylo. Není to však zas tak velké překvapení. Proč jsou citrony zrovna teď tak drahé a proč toho nemusíme až tak litovat?

Pokud by se měly měřit naše stravovací návyky podle počtu zpráv o základních potravinách v tuzemských médiích, nevycházela by z takového srovnání naše populace vůbec zle. Minimálně v uplynulém týdnu patřila totiž mezi stěžejní potravinářská témata klesající ceny domácích jablek a naopak rostoucí ceny do ČR dovážených citronů. Ty bylo možné v některých lokalitách koupit i za stovku za kilogram, což byla dosud cena nepředstavitelná.

Žádné překvapení

Výše zmíněné cenové trendy ale ve své podstatě vůbec překvapivé nejsou. Pokud by si totiž dal někdo tu práci, a porovnal vývoj cen jablek z domácí sklizně a stejně tak vývoj cen citronů a některých dalších citrusových plodů v průběhu srpna a září v předchozích letech, zjistil by, že v tomto období pravidelně ceny jablek klesají a ceny citronů stoupají. Rozdíl je ovšem v razanci cenových pohybů dolů i vzhůru. I když ani ta není, pokud by byla vyjádřena v procentech, úplně dramaticky odlišná.

Odlišné je to, co vnímají nakupující – tedy spotřebitelská cena, která ale v různých letech vychází z různých cenových základů. Tak či tak, i v předchozích letech klesaly ceny jablek v ČR v tomto období o 5 až 10 procent, a stejně tak ceny citronů rostly o 20 až 30 procent.

Citrony z EU mají protekci

Pokud by tak vývoj cen kopíroval i letos obvyklé trendy, je téměř jisté, že se stávající vysoké ceny obecně oblíbených citronů udrží zhruba do konce tohoto měsíce, poté by měly, nicméně jen dočasně, citrony dost výrazně zlevnit, minimálně o třetinu oproti současnému stavu.

Na evropský trh by se totiž měla v té době již dostat produkce z jiných pěstitelských oblastí, než odkud pochází zboží prodávané v současné době. V této souvislosti se obvykle mluví o levnějších citronech z Turecka, což je ovšem jen vrchol pyramidy zvané ochranářská opatření EU. Evropa totiž chrání své vlastní pěstitele citrusů, zejména z jižních států Unie, a znemožňuje dovoz těchto plodů z některých zemí mimo EU, zejména z těch bližších, jejichž produkce evropské pěstitele nejvíce ohrožuje. Ke všem dosud zveřejněným vysvětlením vysokých cen citronů je tak třeba přidat ještě evropský protekcionismus, který umožňuje producentům citrusů prodávat za vyšší ceny, neboť nemusí po určitou dobu čelit levnější zahraniční konkurenci.

Vitamínu C je víc v jiných plodech

Kdo nechce, nemusí pochopitelně po tuto dobu citrony kupovat. Ty jsou pro většinu spotřebitelů symbolem významného zdroje přírodní formy vitamínu C, což je ale částečný mýtus. Ne že by v citronech vitamín C nebyl – existuje ale celá řada produktů, v nichž je tohoto klíčového vitamínu daleko více než v citronech – a to i v produktech ryze tuzemských.

Takový šípek nebo černý rybíz má v plodech oproti citronům až pětinásobné množství vitamínu C, brokolice nebo červený rybíz zhruba dvojnásobné množství, a v podílu vitamínu C v plodech přebíjí citrony například i naše zelí. Stejně jako citrony pak obsahuje vitamín C například květák. Pokud tak má někdo pocit, že dočasným vynecháním citronů ze svého jídelníčku nedodá do svého organismu potřebnou dávku uvedeného vitamínu, může jej bez problémů získat z různých zeleninových salátů, neboť významným zdroje vitamínu C jsou i rajčata nebo papriky, případně z lesních plodů, z nichž nejvíce vitamínu C obsahují jahody nebo brusinky.

Galerie: Vitamíny v českém ovoci

Na příkladu drahých citronů lze nicméně demonstrovat několik obecnějších principů. Jednak, že ani ruské sankce na dovoz potravin z EU nemění letité trendy v cenovém vývoji zejména takových komodit, jejichž nabídka (a tedy i cena) se odvíjí od období jejich sklizně v různých částech světa. Pravda nicméně je, že obchodní válka s Ruskem zřejmě přispěla k větším cenovým výkyvům.

Za druhé, že prakticky každá potravina nebo surovinový zdroj pro výrobu potravin má v současném světě celou řadu alternativ (tím mám na mysli v tomto případě vitamín C), takže při výpadku nabídky nebo náhle zvýšených cen není třeba propadat panice. A za třetí, že česká a moravská strava není zas takovým zločinem – třeba právě zdrojů vitamínu C máme více, než tušíme, pakliže jsou po řadu let součástí našich jídelníčků i hlavních jídel plodiny jako květák, špenát nebo zelí. Možná bychom je měli, nejen kvůli vysokým cenám citronů a nejen v současné době, více využívat…

Zdroje vitamínu C (v mg/100 gramů plodu)
Autor: Vitalia.cz / zdroj Wikipedia.org

Zdroje vitamínu C (v mg/100 gramů plodu)

Galerie: Vitamíny A, B a C v potravinách

Autor článku

Agrární analytik, novinář na volné noze se zaměřením na zemědělství, potravinářství a životní prostředí.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).