Vysokoproteinová dieta spočívá v nadměrném příjmu bílkovin a tuků a v co největším vyřazení sacharidů. A to nejen sladkého, ale i obilovin, luštěnin, ovoce a zeleniny. Tělo kvůli tomu začne využívat jako zdroj energie tuky a jejich zásoby se následně začnou tenčit.
Co se dozvíte v článku
Jak bílkoviny ovlivňují tělo?
Dieta se často doporučuje proto, že se hodí pro hubnutí, ale současně se při ní tolik neztrácí svaly. Pro většinu zdravých lidí je vysokoproteinová dieta držená po kratší dobu zdravotně nezávadná. Přesto je důležité si nejdříve ověřit, zda je právě tato dieta pro vás vhodná.
Příliš mnoho bílkovin může totiž ovlivnit to, jak tělo funguje, zejména pak to, jak se zbavuje odpadních látek.
Ledviny při takové dietě trpí
Zásadní roli v očišťování těla od odpadních látek přitom hrají ledviny: odvádějí z organismu zplodiny metabolismu, kyseliny a přebytečnou vodu. Pokud ledviny nejsou v dobré kondici, velké množství bílkovin ve stravě si vybírá svou daň.
Jak předejít problémům s ledvinami? Poslechněte si podcast s nefroložkou:
„Pokud naše tělo získává velké množství bílkovin, zejména živočišných, červené maso, průmyslově zpracované maso a další potraviny s vysokým obsahem nasycených tuků, vytváří se v něm mnohem více kyselin a toxických látek. V důsledku to představuje mnohem větší nároky na naše ledviny a jejich funkci filtrace a zpracování odpadních látek,“ vysvětluje doktor Tomáš Jirka, primář dialyzačního střediska Fresenius Medical Care v Příbrami.
„Je důležité přizpůsobit příjem bílkovin úrovni ledvinných funkcí. Pokud tomu tak není, jsou zbylé funkční jednotky v ledvinách přetěžovány, což vede postupně k jejich zániku,“ dodává.
Hlídáte si příjem bílkovin ve stravě?
Pro diabetiky nevhodná
Problém to je například u obézních pacientů s cukrovkou. Podle nefrologů ze sítě dialyzačních center B. Braun Avitum strava s vysokým obsahem bílkovin vyvolává zvýšenou glomerulární filtraci, která podle současného stavu znalostí může podpořit již existující chronické onemocnění ledvin mírného stupně, které se často vyskytuje právě u lidí s diabetem.
Jak stárneme, je běžné, že se naše ledviny opotřebovávají a nemají již takovou filtrační kapacitu jako dříve. Přidaný stres z vysokoproteinové stravy může přispět k tomu, že ledviny ztratí svou schopnost zpracovávat bílkoviny a ty pak opouští tělo močí bez užitku.
„Při výběru diety je vždy třeba přihlédnout k celkovému stavu našeho zdraví. Vysokoproteinovou dietu nelze například doporučit lidem, kteří trpí chronickou ledvinovou nedostatečností nebo kteří mají v anamnéze ledvinové kameny či některé vzácné genetické stavy, jako je například fenylketonurie. Obecně bych byl velmi opatrný u lidí ve vyšším věku,“ uvádí primář Jirka.
Dieta urychlí postup nemoci
Nemocné ledviny na rozdíl od zdravých nejsou schopny dokonale odfiltrovat odpadní látky, které se tvoří při odbourávání bílkovin v těle. Ty se pak hromadí v krvi a mohou způsobovat vážné zdravotní potíže.
Navíc je nutné připomenout, že onemocnění ledvin často probíhá skrytě a v počátečních fázích obvykle bez příznaků. Je tedy možné, že pokud někdo trpí onemocněním ledvin, aniž by o tom věděl, může nevyváženou dietou bohatou na bílkoviny urychlit nástup onemocnění.
Vyvážený jídelníček je základ
Pokud chcete zhubnout a neohrozit při tom vaše ledviny, je třeba se zaměřit na rovnováhu a vyváženost jídelníčku. „Nepřijímat kalorie z jednoho zdroje, kombinovat bílkoviny živočišné a rostlinné, například sójový protein, fazole, ořechy, rybu a libové kuře bez kůže s větším množstvím ovoce a zeleniny,“ doplňuje Dana Sasaková, nutriční terapeutka dialyzačních středisek Fresenius Medical Care.
Vždy je také dobré poradit se s lékařem nebo nutričním terapeutem, než provedete jakékoli drastické změny ve svém jídelníčku.
Dieta při postižení ledvin
V případě, že ledviny už ztrácejí svoji schopnost filtrovat krev a odvádět odpadní produkty, odborníci naopak spíše doporučují konzumaci bílkovin omezit. Podle studie MDRD – Modified Diet Renal Disease z roku 1994 nízkobílkovinná dieta skutečně zpomaluje progresi zániku funkce ledvin.
„Současně však studie upozornila na malnutrici (podvýživu) jako možný negativní důsledek omezení proteinů (bílkovin) v dietě. Podle současných znalostí tedy existují důvody pro i proti dietě s nízkým obsahem bílkovin u pacientů se sníženou funkcí ledvin,“ uvádí web Národního zdravotnického informačního portálu.