Osobně si myslím, že pivovary (a nejenom velkopivovary) se v označování prostě jenom drží legislativy. Pokud je ležák od 11 do 12,99 stupňovitosti, ale zdanění je odtupňováno po každém stupni, pak je logické, že budou vařit ležáky pod 12 stupňů. Je to všechno o správném nastavení zákonů a o souladu mezi nimi... Na Slovensku kupříkladu existuje pojem "výčepní ležák", což je 11... Druhá věc je, že stará norma definovala 12 jinak než současná, takže piva, který podle ní odpovídala označení 12 podle té dnešní takto označena být nemohou, i když se nemusela změnit receptura (což je třeba příklad Prazdroje).
K nahrazování sladu v pivu - cukr by se dal tolerovat, protože je obsažen i v dobrých pivech? To je trochu výsměch, ne? To je jako kdybych řekl, že umělá sladidla jsou OK, protože je obsahuje Staropramen Cool Grep, který zvítězil v jakési degustaci radlerů... Ano, je to trochu nadsazené, protože cukr není tolik zdraví škodlivý, ale přece - buď je pivo vyrobené ze surovin, ze kterých má být vyrobené, nebo prostě není. Ať už je to pivo sebelepší...