Názor k článku Výživoví šmejdi: Jak to chodí v továrně na hubnutí od Patrik Chrz - Celý tento business je postavený na mylné představě,...

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 8. 10. 2019 9:37

    Patrik Chrz

    Celý tento business je postavený na mylné představě, že existuje něco jako "záporné kalorie". Tedy, že když do potravy něco přidám, zhubnu. Různé "tukožroutské polévky", "urychlovače spalování", zázračné diety...

    Je třeba si uvědomit, že existuje "zákon zachování energie". Pokud chci hubnout, musí výdej energie převýšit příjem. Toho lze dosáhnout několika způsoby:

    1. snížit množství jídla
    2. snížit kalorickou hodnotu jídla (náhradou některých složek)
    3. zvýšit výdej energie

    Pro tělo nejlepší je varianta č. 3 - aneb trochu pohybu ještě někomu neuškodilo, i kdyby to měla být každodenní hodinová procházka po práci. Kolem mne slýchám, jak na to lidi "nemají čas", občas vyrazím na procházku do lesa na kraji Prahy a kolem 11. večer je to tam jak na Václaváku - divím se, kolik lidí tam běhá nebo chodí, evidentně to tedy jde. Když se to zkombinuje s body 1 a 2, tak je to skoro zaručený recept na úspěch. Jen se nic nesmí přehánět - drastické diety s absolutním vyloučením "zlých" složek (tuky, cukry, lepek), nebo úplné odmítání jídla, to je taky cestou do pekel. Myslím, že zde může pomoci staré rčení - "jez střídmě z bohatého stolu", sám se tím snažím držet, i když taky občas poruším. Někdy první polovinu, někdy druhou, někdy obě :D. Ale zase co by to bylo za život, kdyby si člověk z jídla udělal nepřítele, že?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).