Zkus maslo od Gran Moravia, na miste porcovane vazene s balene jen v mikroten. foli- takze pruhledne s etiketkou. Jednou ochutnas a hned te prejde chut na vsechny zazraky balene v lesklych alobalovych obalech v marketu, to ti garantuju. Ve 35 letech jsem se dozvedela jak vlastne chutna opravdove maslo!
To je docela nesmyslne tvrzeni, a to hned ze dvou duvodu:
a) Jak jinak mam domaci vyrobce motivovat k vyrobe biovyrobku, kdyz domaci varianty nejsou na trhu? Jedna moznost je prave nakup zahranicnich vyrobku, s tim ze, pokud domaci vyrobci alespon trochu sleduji statistiku prodeje.
b) Na jedno 250g maslo pri vzdalenosti 1000km (Praha-Pariz) a nakladu 5tun masla vychazi 50 metru drahy kamionu. Rekl bych, ze to je dost zanedbatelny prispevek ke znecisteni. Pokud jezdite na nakupy automobilem, je vas vlastni prispevek mnohem vetsi.
Nebude to třeba tím, jak dobře jsou homogenizována, neboli jak dobře je těch 8% podmáslí rozmícháno v těch 92% tuku? Tohle může ovlivnit i teplota skladování, třeba máslo v chlaďáku blízko chladící jednotky může opakovaně zmrznout a roztát, pak tam vzniknou větší kapičky podmáslí, a už se to špatně roztírá.
mě se tak zdá, že většina výrobců nebo dovozců sídlících v praze jenom českého zákazníka podvádí, u potravin to platí podle mě na 90% - ti, pokud nenapíšou, odkud to přesně pochází, tak je jasné že je to z ciziny.. a DR. Halíř jsem dřív kupoval, ale zhoršil se, a zdá se že to ani není české
souhlasim s tim, ze "pomazankove maslo" je tak trocu oxymoron, i kdyz jsou na to lide zvykli (na druhou stranu... )
maslo to neni, tak by se to nemelo jmenovat "maslo".
i kdyz musim rict, ze terminologie ceskeho bankovnictni me zvedaji tlak vic! :D
dobry postreh na konci clanku:
pomazankove maslo muze byt pro spoustu lidi zdravejsi, prave proto, ze obsahuje daleko mene tuku.
da se snadno mazat, a v idealnim pripade projde travicim traktem bez vedlejsich efetku - navic do nej muzou prisypat neco dobreho [i dkyz casto je to "vitamin" ktery je ve skutecnosti konzervant].
samozrejme na chut a na vareni/peceni je treba opravdove MASLO :)
A kolik procent medvědů musí být v gumových medvídcích, aby se směli prodávat pod touto klamavou obchodní značkou? Přídavné jméno prostě většinou mění význam sousloví zcela zásadně a není proto důvod zakazovat pomazánkové máslo kvůli tomu, že jeho název obsahuje název jiného výrobku.
Pravda. Připomnělo mi to jeden vtip:
Víte, jaký je rozdíl mezi demokracií a lidovou demokracií? Jako mezi aktem a pietním aktem.
Nicméně potravinářští normotvůrci jsou zřejmě mechanické automaty v velice omezenou schopností chápání jazyka. Viz třeba spor o džemy. Proč normotůrci požadují, aby v džemu byly citrusy (a v čem nejsou citrusy, je marmeláda), když i Oxfordský slovník uvádí, že mezi džemem a marmeládou je rozdíl v konzistenci, a ne v tom, z jakého ovoce jsou udělané.
http://static.zlacnene.sk/foto/vyrobky/551250/551075.jpg me nejvic chutna tohle
Je nejhorsi a pridavaji se do nej oleje z ryb - omega3, Toxické látky jako PCB to jsou insekticidy - polychlorovany bifenil, HCB hexachlorbenzen, 3-HCPD chlor-1,2 propandiol = sajrajt pro debilitu!!To vám nikdo nerekne protoze je to zazite a nelze to zmenit.Jeste ze to zere i vlada a hlava statu.
Kupuji ho levné ale přepouštím.
Převáříte máslo a odebíráte onen sajrajt na povrchu.Když je máslo čiré, přes jemnou záclonu slijete.Toto čisté přepuštěné máslo-ghí není třeba uchovávat v lednici.Ztuhne vám ve spíži a vydrží 1/2 roku.Je vhodné na vaření.Na jídlo ho musíte dochutit.
Již zmíněný obchůdek gran moravia sýrárny orrero máme i blízko masarykáče, skoro naproti bývalého prioru. Prodávají své máslo také na farmářských trzích. Máslo je výborné a jogurty ještě lepší. Není nad jogurt ve sklenici.....mňam. nechci dělat reklamu, tohle je prostě realita
Věra Šimečková Když ještě máslo chutnalo jako máslo, tak v názvu bylo uvedeno:" 82% mléčného tuku!"Slovo "mléčného" z názvu másla úplně zmizelo. Já jsem ho našla pouze na másle z Německa, které občas koupím v Praze v prodejně zdravé výživy a mohu Vám říct, že chutná úplně jinak, než české nebo polské máslo(s 82%tuku). Je mi přes 60let, tak si pamatuji, jak máslo chutnalo a to německé má opravu chuť,vůni a konzistenci stejnou, jako mívalo máslo za mého mládí. Já si myslím, že slovo "mléčný" z názvu zmizelo proto, že je mléčný tuk nahrazen nějakým svinstvem. České máslo a německé mám někdy položené ve špajzu vedle sebe a to byste koukali, jaký je mezi nimi rozdíl, i když mají stejné podmínky!!!!!!Německé je hlaďoučké, voní, krásně se roztírá, je přesně takové, jak si ho pamatuji ......máslo z Madety ,ale i jiná másla česká i polská, jsou tuhá, o hodně světlejší a vůbec nevoní (po mléce).To samozřejmě mluvím o máslech s 82% tuku a ne stolních! Tak nevím, kde se ztratila české máslo ztratilo?Je to smutné, všichni jen přemýšlení a zkoumají, jak co ošidit, nahradit kvalitní nekvalitním, jak oklamat zákazníka, jak ušetřit a úkor kvality. Je to opravdu smutné.
Pro kvalitni a vyrazne levnejsi maslo pouze do Nemecka. vyplati se vyrazit i z Prahy,pridejte k maslu vajicka,sampon a toaletak a hned se vam vymaze castka za benzin. furt mi nejde do hlavy,jak muzou byt ty rozdily az takto velke. Maslo smetanove Sächsische Butter minuly vikend za 0.79 eur;-)
Zdravim, máslo se prodává za různé ceny podle prodejce a podle toho, jak který majitel potřebuje vydělat. Nejlepší co do kvality je klasické máslo Jihočeské. Nechápu politiku našeho státu ( jedině kvůli biznisu). Mléčný tuk se od nás ve velkém prodává, a to od té doby (asi tři roky zpět), co tvrdili že nemáme mléčný tuk ( v té době stálo máslo 10Kč). Pak začali máslo zdražovat až na dnešních 50Kč. A už je mléčného tuku dost. A prodejci maji v pultech máslo z Polska. Jako kdyby jsme nemohli mít naše za stejné peníze jako to Polské,????? Je to divný koloč, vyvážíme mléčný tuk a dovážíme máslo. To jeden nepochopí.
Hezký den, u nás v Penny mívají máslo jihočeské od Madety které je pěkně drahé, přes 50korun ale je z másel co jsem koupila nejlepší. Jde krásně ukrojit i slabý plátek a hlavně má správnou, máslovou barvu, slabounce nažloutlé. Pak také máslo Boni , je na něm psaný výrobce Německo. Nevím jak to dělají ale je nepřirozeně žluté, jako kdyby bylo dobarvené, (ale to je zakázáno) , tak nevím. Nerada ho kupuji, má zcela odlišnou, ne moc dobrou chuť.
Jsem z rodiny kde byly krávy, takže jsme si máslo dělali sami, a tak vím jak vypadá, přesně jak to jihočeské.