Je smutné, že hygienici (a příslušné zákony) bedlivě sledují např. počet bakterií, ale povolují velké množství chemikálií v jídle. Že by průjmy vadily víc než rakovina? Ostatně - kdyby našel hygienik na nádobí v restauraci zbytky mastnoty, bylo by zle. Ale zbytky jaru nikomu nevadí - i když ten po letech ukládání v těle může udělat větší paseku...
Nedavno jsem koupil nejake parky, ktere mely ve slozeni 85% masa a staly tak dvojnasobek co vsechny okolo. Rikal jsem si, ze bych to mohl zkusit. Jenze po minute v mikrovlnce se nafoukly a kdyz jsem do toho kousnul, bylo to jak nejaka chemicka kase. Tak jak to mam sakra udelat abych nenaletel? Ano, priste je nekoupim. Ale kolikrat vyhodim penize(a uzeniny) do kanalu, nez najdu nejake pozivatelne?
Kdyz koupim v masne videnske parky, tak se v mikrovlnce normalne ohreju a pak jsou krupave a maji chut a strukturu. Bohuzel se ale moje pracovni doba jaksi kryje s otviraci dobou masny a risknul jsem igelitove parky v samoobsluze. Drazsi parky s deklarovanym obsahem masa 85% jsou uplne stejne, jako ten nejlevnejsi brak ze separatu. Nemyslim si, ze by to bylo mikrovlnkou.
No ja sem se jednou v Bile skutectecne zacal ptat na slozeni. Pani byla ochotna a postupne mi od kazdeho typu zbozi prinesla balik na kterem bylo slozeni. Stalo to za to :-D. Nastesti to bylo k veceru kdy byl obchod prazdy a nikoho sem nezdrzoval, ale pani se nachodila. Nakonec sem se ji zeptatl ,jestli si nechce usetrit praci a nalepit ty polepky ze zbozi na nejakou A4 a nalepi na zed. A ona na to, ze sem jediny kdo se na slozeni kdy ptal.
Btw. parky i sunka jsou casto varene "masove" smesy. Takze proste vim ze kupuju smes, do ktere bude pridano ledascos. Ale co se toho najde v uzenem, to je brutus. Sehnat v Bille uzene ktere ma vice nez 60% masa je nadlicky vykon. Si pri cteni slozeni Starockesheo uzeneho, rikate jake to byli hlavicky ti starocesi, kdyz uz tehdy znali tolik chemie. A pri cteni moravskeho uzeneho, chapete proc Prazaci nemaji radi Moravaky, za takove smejd, by je nemel rad nikdo. :-D
Ve velkých masokombinátech, kam jezdím na opravy strojů, často vidím jak se zpracovávají tak zvané vratky. Jedná se o neprodané zboží s prošlou zárukou, které se vrací výrobci za supermarketů. Většinou se jedná o výrobky nevábného vzhledu a zápachu, často plesnivé. Krájené salámy,párky, paštiky, tlačenky a pod. se vybalí z obalů, nahází na jednu hromadu a vyrobí se z toho kaše, která se přidává do nových uzenin.
Proč platit za drahou kafilerku, když na tom mohou ještě ušetřit. Proto nakupuji uzeniny pouze u malých výrobců, kteří dělají kvalitní výrobky.
Ahoj je fakt zarážející s čím obchodníci vyráží na trh, ale zastávám názor, že dokud je v tom budem podporovat a budem to dál kupovat, nepřestanou nás těma hnusama ládovat dál. Já se všem rádoby uzeninám snažím vyhýbat obloukem. Nakupuju zásadně Beskydské uzeniny u Chodury, protože jsem s jejich kvalitou a chutí spokojen. Jestli proti nim někdo něco máte, ani mi to neříkejte, neb budu znechucen.
Zdáááárec! :D
Slepě jsme věřila, že Davelské špekáčky jsou zaručeně kvalitní, prodávají je u nás na náměstí, kde se tvrdí, že jejich uzeniny jsou prosté všeho sajrajtu.A tak jsem důvěřivě kupovala Davelské párky, dokud jsem je nedostala v té samé prodejně ve vakuovaném balení, ze kterého jsem se dozvěděla, že kromě 30% hovězího předního, 30% vepřového boku, 20% vepřového sádla, 3% mouky, vody a koření, obsahují také barvivo košenila, glutamát sodný, kyselinu askorbovou a samozřejmě E450, E250. Už je nikdy nekoupím, copak nedokáží dnešní řezníci dělat špekáčky bez barvení a zvýrazńovačů chutí?