Hlavní navigace

Nesahejte na netopýry. V Česku se po letech vyskytla vzteklina

2. 8. 2024

Sdílet

 Autor: Depositphotos
V Česku se po devíti letech vyskytl případ vztekliny u netopýra. Nákazu potvrdilo laboratorní vyšetření. Veterinární správa proto varuje, aby lidé nesahali na poraněné, uhynulé či dezorientované netopýry. Riziko, že by se nemoc rozšířila mezi domácí zvířata, je minimální.

O výskytu vztekliny netopýra večerního ve čtvrtek informovala Státní veterinární správa. Nákazu u zvířete potvrdily laboratorní testy.

Dezorientovaného savce našli před týdnem lidé nedaleko tramvajové zastávky v ostravské Nádražní ulici. Při odchytu jednoho člověka kousl. Podle médií šlo o pracovníka odchytové služby. Netopýr byl následně usmrcen a předán veterinární správě.

Jak se u zvířete projevuje vzteklina

Lidé by kvůli výskytu vztekliny měli dát pozor na netopýry, kteří působí dezorientovaně nebo mají jiné netypické projevy chování. Zvýšené opatrnosti by měly dbát osoby, které s netopýry přijdou do blízkého kontaktu, například přírodovědci či speleologové.

„V souvislosti s výskytem vztekliny u netopýra bychom chtěli veřejnost upozornit, aby lidé na poraněná, uhynulá či podezřele se chovající zvířata nesahali. V případě potřeby je možné kontaktovat příslušnou krajskou veterinární správu, městskou policii nebo místní myslivecké sdružení,“ uvedl ústřední ředitel veterinární správy Zbyněk Semerád.

Při propuknutí choroby se příznaky onemocnění u netopýra mohou projevovat neschopností letu, nevyhledáváním úkrytu a vydáváním atypických zvuků. Zdravý netopýr se člověku vyhne a nemá problém si najít cestu, přestože je tma.

Po kousnutí psem v ČR vzteklina nehrozí, amputace někdy ano. Co dělat, když kousne pes Přečtěte si také:

Po kousnutí psem v ČR vzteklina nehrozí, amputace někdy ano. Co dělat, když kousne pes

Jak předejít nákaze

Virus vztekliny se vylučuje slinami nemocného zvířete. Člověk se nakazí, když jej pokouše, poškrábe nebo když sliny zvířete vniknou do rány. Pozor, u speleologů hrozí přenos infekce i vzduchem.

Ministerstvo zdravotnictví proto ve spolupráci s hygieniky vydalo několik rad, jak se chovat, když naleznete netopýra se zvláštním chováním, nebo uhynulého:

  • Na zvíře nesahejte, nesnažte se ho odchytit ani s ním jiným způsobem nemanipulujte.
  • Kontaktujte nejbližší záchrannou stanici nebo SOS netopýří linku 731 523 599, popřípadě městskou policii na čísle 156.
  • V případě nutnosti manipulace s takovým netopýrem vždy použijte nejlépe kožené hrubé rukavice a ochranu dýchacích cest (např. respirátor).
  • V případě poranění (pokousání či poškrábání) ránu neprodleně vymyjte vodou s mýdlem, použijte 70% alkoholovou dezinfekci či dezinfekci na bázi jódu a vyhledejte infekční oddělení v nejbližší nemocnici.
  • Profesím přicházejícím do kontaktu s netopýry či jinými zvířaty podezřelými z infekce (např.: pracovníkům záchranných stanic, chiropterologům, veterinárním lékařům…) je doporučováno pravidelné preventivní přeočkování. 
  • Lidem cestujícím do endemických zemí s výskytem vztekliny (především v Africe a Asii) je rovněž doporučováno preventivní očkování. Více informací poskytnou centra cestovní medicíny. 

Pozor na dovezené kočky

Protože onemocnění u netopýra způsobuje specifická varianta viru, veterinární správa nepředpokládá, že nově potvrzený případ představuje vysoké riziko jak pro člověka, tak pro domácí mazlíčky či volně žijící živočichy. To v případě šíření vztekliny bývají hlavně lišky. 

Riziko nakažení člověka netopýří vzteklinou je nízké a v Česku nikdy podobný případ potvrzen nebyl.

Poslední výskyt vztekliny u netopýra veterináři zaznamenali v roce 2015. Nákaza vzteklinou u lišky, kdy jde o jiný kmen viru než u netopýrů, byla v tuzemsku naposledy zaznamenaná v roce 2002. Česká republika proto podle veterinární správy ani po aktuálním případu nepřijde o statut země bez výskytu této nemoci, který má již dvacet let. Přesto i nadále platí povinnost očkovat proti vzteklině psy.

Chováte domácí zvířata, jako jsou psi nebo kočky?

Nicméně úřad přesto nabádá ve vztahu zejména k chovaným kočkám k obezřetnosti. Rostoucí urbanizace může zvýšit potenciál nakažení jiných šelem, které netopýry loví, například koček. Z preventivních důvodů je tedy nutné řešit každé kousnutí od zvířete. Z domácích zvířat přetrvává nejvyšší riziko u dovezených psů a koček neznámého původu, uvádí úřad v tiskové zprávě.

Vzteklina je jedno z nejstarších onemocnění člověka, je vyvoláno retrovirem, který napadá centrální nervovou soustavu a způsobuje zánět mozkové tkáně. Po propuknutí onemocnění je vzteklina neléčitelná a končí smrtí. Jedinou prevencí je očkování – to se aplikuje i po setkání s nemocným zvířetem.

Zdroj: YouTube.com

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Redaktorka Vitalia.cz. Vystudovala žurnalistiku a češtinu na Univerzitě Palackého v Olomouci, pracovala v Deníku, na webu TV Nova a iDNES.cz. Píše o zdravotnictví. Je držitelkou novinářských cen Psychiatrické společností ČLS JEP za rok 2021 a 2022. 

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).