ano, ale je to trochu nedotažené... Tolik informací, ale nedá se to stále sledovat. A co si z toho mám odnést. Osobně dávám přednost informacím s komentářem, nějakou nápovědu jak informace číst a chápat.
Z novinek mě zaujal portál o potravinách na www.duchna.cz
Jako vzdy chybi srovnani. Otazky:
1. v kolika dalsich zemich EU maji (musi mit, protoze jsou ve stejne zoufale situaci) podobny web ?
2. jak resi kvalitu potravin v tech zemich, kde jej nemaji ? Neni tam tolik prohresku nebo jsou tam vyznamne tvrdsi sankce ?
3. je pravda, ze jde o tolik "unikatni" sluzbu predevsim proto, ze nekvalita potravin prodavanych v CR je ve srovnani se zbytkem EU stejne "unikatni" ?
Dokud nebudou ukladany pokuty, ktere jsou pro dany subjekt stejne likvidacni jako pro drobne zivnostniky, nezmneni se nic a zahranicni retezce k nam budou stale vozit tuny odpadku misto potravin prodavanych za astronomicke ceny. Lide nemaji na vyber, takze krom moznosti pravidelnych nakupu v zahranicni (u tech kteri ziji v blizkosti hranic) jim nic jineho nezbyva.
Dobrý večer,
obávám se, že Vaše přání nebude vyslyšeno. Ředitel SZPI Klanica k výši pokut nedávno uvedl, že se při ní zohledňují majetkové poměry účastníka řízení, pokuta musí být pečlivě zvážena a musí mít výchovný, nikoli likvidační charakter. Navzdory příjmům obchodních řetězců a faktu, že ani současné maximum - 3mil. pokuta nebyla nikdy udělena, můžeme jen spekulovat jestli se tak někdy stane ( přestože by se výše maximální pokuty měla zvednout až na 10mil.).
S pozdravem
Kateřina Čepelíková
Redaktorka serveru Vitalia.cz
V rozporu s textem článku si myslím, že by na webu čerstvé údaje ("v reálném čase") být měly. Pokud inspekce zjistí závadný stav, není důvod o něm neinformovat. Jak se pak bude řešit, "kdo za to může", je další věc. Ale není důvodem k odkladu. Pokud stav objektvně nastal, měl by tento objektivní stav být zveřejněn, třeba i s případným "disclaimerem", že zatím není na 100 % stanoveno, kdo je za tento stav zodpovědný.
Tyto informace mají jednotlivé inspekční orgány k disposici, jejich zveřejňování by tedy podle mého názoru ani nijak podstatně nezvýšilo náklady na provoz stránek. Zato by se mohla zvýšit jejich účinnost. Například pokud by nějaký podnik nestáhl okamžitě závadné zboží ze všech svých poboček a pak prohlašoval, že "bylo již prodané".
Mě tam docela vadí absence nějakého žebříčku závažnosti, což hodně lid povede ke zkratkovitému posuzování.
Příklad - třeba u těchto klobásek http://www.potravinynapranyri.cz/Detail.aspx?id=463 jde evidentně o nedomyšlenost označení, klobása prostě musí obsahovat sůl a proto musí obsahovat i sodík. Nějaký trouba napsal na obal obsah 0% sodíku, což pravda není z principu a tak to spadlo do "nejakostních potravin", přitom ale reálně tento prohřešek nemá na jakost vůbec žádný dopad, naopak si dovolím říct, že klobásy úplně bez soli by nebyly k jídlu vůbec... Pokud je vůbec dávat "na pranýř", tak spíš do nějaké kategorie "špatné značení" či něco takového.
Přijde mi to jako úplně "jiný level" než třeba na webu stejně označené případy http://www.potravinynapranyri.cz/Detail.aspx?id=444 nebo http://www.potravinynapranyri.cz/Detail.aspx?id=389 , kde jde skutečně o nejakostnost.
Podobný problém je i v kategorii "falšované potraviny" - najdou se tam v jedné hromadě jak věci spíše formální, tak vážné neserióznosti.
Asi tak nejpřínosnější je kategorie "nebezpečné potraviny", tam to opravdu vesměs sedí, zbylé dvě kategorie by ale nebylo od věci trochu víc třídit...
Souhlas.
Mne zas zaujal Hamé - Maďarský guláš speciál v kategorii falšované potraviny. http://www.potravinynapranyri.cz/Detail.aspx?id=118
Tak tam bylo méně masa. Snad každý jedl někdy guláš a někdy tam toho masa má víc a někdy miň. Osobně si v létě na zahrádku občas nějakou konzervu guláše vezmu a typicky zrovna tuhle, protože podle etikety tam je 35% masa a bývá ho tam nejvíc, když to srovnám s ostatníma. Pod pojmem falešná potravina bych čekal něco jako, kdyby tam místo dražšího hovězího narvali kuřecí a podobně.
Semtex exclusive energy drink - nebezpečné potraviny - Ve výrobku plavaly nečistoty a hmyz. - http://www.potravinynapranyri.cz/Detail.aspx?id=433
Nějaký zdechlý hmyz v plechovce je určitě hnus, ale na druhou stranu si nemyslím, že zrovna v případě Kofoly by mělo být něco takového problém. Kdo měl kdy v PETce mouchu?
Osobně si myslím, že ke kontaminaci došlo v závodu na výrobu plechovky nebo porušením obalu během transportu a akorát Kofola měla tu smůlu, že na dané plechovce bylo její jméno. Tady si myslím, že Kofola měla dostat pořádnou pokutu, aby ji to přimělo pořádně se zamyslet, kde se stala chyba a ne dát jejímu výrobku štítek "mouchy zdarma", když její díl viny na tom mohl být minimální.
Ano, tohle je taky velmi dobrá připomínka - u nebezpečných potravin úplně chybí rozlišení chyb výrobce a prodejce. Typicky v případě zkaženého sýra by se podle mě snad ani výrobce udávat neměl, to je vůči němu krajně neseriózní, když jde čistě o kix prodejce (a nemusí jít jen o vietnamce, Tescu se běžně "daří" to samé).
další moc zajýmavý web je tenhle: http://www.chemievjidle.cz/ a weby s ním související.
Setkala jsme se s tím, že sice na potravině je napsáno složení, ale člověk (rozuměj já :)) si neumí pod těmi pojmy stejně nic moc představit - s internetem v mobilu je to jednoduché :)))
Minule jsem takhle náhodně zjistila, cože je to vlastně v tom mém oblíbeném sýru za barvivo Annato.. a hle.. už si ho nekupuju..
http://www.emulgatory.cz/seznam-ecek?prisada=E160b
Nicméně běhat po krámu s telefonem v ruce a prověřovat složení jídla..kam to spějeme :(
Spějeme tam, kam nás výrobci potravin tlačí: ke zdi. :-))Kdyby při své chamtivosti po zisku to nepřeháněli s umělými náhražkami, po kterých je už spoustě lidí špatně, nemuseli bychom se o složení starat: bohužel to není možné. I tak jsme ponecháni napospas tomu, co je napsáno na obalech. Čert jim věř.
Problem cislo jedna nejsou vyrobci ale retezce. Aby si udrzeli vysnene marze v radech desitek a vice procent, tlaci vyrobce na nizsi ceny. Pritom rozdil mezi tim co zaplati dodavateli a koncove ceny je v CR naprosto sileny.
Dukazem jsou levnejsi a presto kvalitnejsi potraviny v zahranici.
Retezcu v soucasne podobe je treba se zbavit.