Mě tam docela vadí absence nějakého žebříčku závažnosti, což hodně lid povede ke zkratkovitému posuzování.
Příklad - třeba u těchto klobásek http://www.potravinynapranyri.cz/Detail.aspx?id=463 jde evidentně o nedomyšlenost označení, klobása prostě musí obsahovat sůl a proto musí obsahovat i sodík. Nějaký trouba napsal na obal obsah 0% sodíku, což pravda není z principu a tak to spadlo do "nejakostních potravin", přitom ale reálně tento prohřešek nemá na jakost vůbec žádný dopad, naopak si dovolím říct, že klobásy úplně bez soli by nebyly k jídlu vůbec... Pokud je vůbec dávat "na pranýř", tak spíš do nějaké kategorie "špatné značení" či něco takového.
Přijde mi to jako úplně "jiný level" než třeba na webu stejně označené případy http://www.potravinynapranyri.cz/Detail.aspx?id=444 nebo http://www.potravinynapranyri.cz/Detail.aspx?id=389 , kde jde skutečně o nejakostnost.
Podobný problém je i v kategorii "falšované potraviny" - najdou se tam v jedné hromadě jak věci spíše formální, tak vážné neserióznosti.
Asi tak nejpřínosnější je kategorie "nebezpečné potraviny", tam to opravdu vesměs sedí, zbylé dvě kategorie by ale nebylo od věci trochu víc třídit...
Souhlas.
Mne zas zaujal Hamé - Maďarský guláš speciál v kategorii falšované potraviny. http://www.potravinynapranyri.cz/Detail.aspx?id=118
Tak tam bylo méně masa. Snad každý jedl někdy guláš a někdy tam toho masa má víc a někdy miň. Osobně si v létě na zahrádku občas nějakou konzervu guláše vezmu a typicky zrovna tuhle, protože podle etikety tam je 35% masa a bývá ho tam nejvíc, když to srovnám s ostatníma. Pod pojmem falešná potravina bych čekal něco jako, kdyby tam místo dražšího hovězího narvali kuřecí a podobně.
Semtex exclusive energy drink - nebezpečné potraviny - Ve výrobku plavaly nečistoty a hmyz. - http://www.potravinynapranyri.cz/Detail.aspx?id=433
Nějaký zdechlý hmyz v plechovce je určitě hnus, ale na druhou stranu si nemyslím, že zrovna v případě Kofoly by mělo být něco takového problém. Kdo měl kdy v PETce mouchu?
Osobně si myslím, že ke kontaminaci došlo v závodu na výrobu plechovky nebo porušením obalu během transportu a akorát Kofola měla tu smůlu, že na dané plechovce bylo její jméno. Tady si myslím, že Kofola měla dostat pořádnou pokutu, aby ji to přimělo pořádně se zamyslet, kde se stala chyba a ne dát jejímu výrobku štítek "mouchy zdarma", když její díl viny na tom mohl být minimální.
Ano, tohle je taky velmi dobrá připomínka - u nebezpečných potravin úplně chybí rozlišení chyb výrobce a prodejce. Typicky v případě zkaženého sýra by se podle mě snad ani výrobce udávat neměl, to je vůči němu krajně neseriózní, když jde čistě o kix prodejce (a nemusí jít jen o vietnamce, Tescu se běžně "daří" to samé).