Z Česka se stává bonbonová velmoc. Sfinx proinvestuje 1,2 miliardy

Sdílet

 Autor: Nestlé
Velké potravinářské podniky v Česku i v dnešní době investují do modernizace nebo přístaveb svých stávajících podniků. Peníze už utratil výrobce Milky, další stovky milionů hodlá vložit do svého závodu Sfinx Nestlé.

Výrobci produkující v Česku sladkosti investují o sto šest, Mondelēz International a Sfinx spadající pod Nestlé investují v součtu bezmála tři miliardy korun. Navyšují tak počty pracovních míst i kapacity svých závodů, aby mohly chrlit další tuny bonbonů a sušenek. Co všechno hodlají tyto dvě společnosti v Česku zmodernizovat a postavit?

O 60 procent více sušenek

Začátkem listopadu jsme vás informovali o obrovské investici potravinářské společnosti Mondelēz International, výrobce čokolády Milka, Fidorka nebo sušenek BeBe Dobré ráno. 1,5 miliardy korun vloží do své „továrny budoucnosti“, jejíž součástí bude i nejdelší elektrická pec na světě, v níž se budou péct sušenky Oreo. 

Výrobní kapacita závodu se díky investici navýší o 37 tisíc tun sušenek ročně, což u výroby Oreo představuje navýšení o 63 procent. Celá produkce nové linky je určena pro zahraničí, což má podpořit růst trhu této značky v rámci celé Evropy.

„Nová linka s obsluhou necelých tří desítek zaměstnanců vyrobí přes deset milionů sušenek Oreo každý den, což je více než jen dodatečná výrobní kapacita,“ uvedl Emmanuel Chilaud, ředitel výrobního klastru společnosti Mondelēz v Česku, a dodal, že tímto projektem propojují to nejlepší z robotických technologií s moderní pecí. „Zvýšíme tak bezpečnost zaměstnanců a pomůžeme snížit spotřebu energie. Díky elektrické peci budeme schopni současně snížit naši závislost na zemním plynu a omezit emise skleníkových plynů.“

Sfinx slaví 160 let

To ale není jediná sladká investice, kterou Česko čeká. Společnost Nestlé totiž v tuto chvíli dokončuje modernizaci továrny Sfinx v Holešově za 1,2 miliardy korun. Co všechno tam bude nového?

Investice do inovací a rozšíření závodu překročila aktuálně 1,2 miliardy korun. Díky ní bude moci závod zdvojnásobit výrobu cukrovinek v příštím roce na zhruba 29 500 tun, a rozšířit tak distribuční portfolio. Investice přispěje ke vzniku více než stovky pracovních míst v průběhu let 2023 a 2024.

„160 let ukazuje tradici, zkušenost i důležitost přinášet stále něco nového, být relevantní pro budoucnost. Výročí je pro nás pomyslným milníkem, který začíná psát novou kapitolu továrny. Díky investici přes 1,2 miliardy korun bude totiž Sfinx od roku 2024 jedinou továrnou Nestlé, která v Evropě vyrábí bonbony. Stává se tak bonbonovou velmocí na světové úrovni, která vyváží sladké pochoutky do tří světadílů,“ říká Nina Križanová, ředitelka závodu Nestlé Sfinx.

Video: Jak se vyrábějí Hašlerky

Z továrny Sfinx míří bonbony do Spojeného království (podíl na exportu 41 procent), ale sladkostmi zásobuje například i Spojené arabské emiráty, Austrálii a Tchaj-wan.

Historie závodu Sfinx

Závod Sfinx založil v Holešově v roce 1863 Philipp Kneisl. Fabrika po svém založení stále zvětšovala objem výroby, po první světové válce se výrobní sortiment rozrostl o figurky či bonboniéry. Ve Sfinxu se vyrábí nejrůznější bonbony. Mezi známé značky, které závod produkuje, patří tvrdé bonbony BON PARI, Hašlerky, Slávie, Klokanky, Beskydky či bonbony Anticol. Se Sfinxem jsou také neodmyslitelně spjaté želé bonbóny značky JOJO.

Zdroj: Nestlé

Vozítka bez řidiče i automatizované sušení

Modernizace rozšířila továrnu o dvojpodlažní výrobní halu a sklad hotových výrobků o celkové výměře 9000 m2. Sfinx se navíc může pochlubit modernizací výrobní linky a zvýšením výkonu a kapacity varny želé včetně barvicí a ochucovací stanice. Továrna je také díky modernizaci schopna vyrábět větší počet barev a příchutí bonbonů najednou. 

Investice navíc nastartovala využití pro závod nových technologií, jako jsou sušicí komory s kontrolou vlhkosti a teploty nebo automatizovaná vozítka, která se používají k přepravě kárátek, tedy speciálních bedýnek, z licí linky do sušicích komor, a to zcela bez pomoci člověka. Dojde také k automatickému stohování přepravek s polotovary a plně automatické paletizaci krabic s hotovými výrobky.

Autor článku

Redaktorka serveru Vitalia.cz se zaměřuje zejména na kvalitu potravin a kvalitu jejich prodeje. Věnuje se také zdravotní problematice.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).