Hlavní navigace

Z pihy krásy vznikl nádor. Po dvou operacích je v pořádku a vyzývá k prevenci

28. 8. 2024

Sdílet

 Autor: Depositphotos
Paní Michala měla mateřské znaménko na tváři celý život. Nijak se za něj nestyděla, naopak, nazývala ho pihou krásy a brala ho jako něco, co ji odlišuje. Jenže v dospělosti se jeho tvar začal měnit a diagnóza zněla zcela jasně – melanom.

„Byla to pro mě taková piha krásy, která mě odlišovala od ostatních a docela se mi i líbila,“ popisuje Michala (41) mateřské znaménko, které měla celý život na tváři.

Před rokem se znaménko ale začalo měnit, i když ona sama si toho nevšimla. Upozornili ji ale kamarádi, se kterými se vídá jen málo. „Piha se jim zdála větší a tmavší, než si pamatovali z dřívějška. Já takové srovnání neměla, když jsem se viděla každý den v zrcadle,“ vzpomíná.

Znaménko bylo pro ženu dlouho pihou krásy

Autor: Archiv paní Michaly

Co nejrychleji na Vinohrady

Objednala se proto na kontrolu znamének ke své kožní lékařce. „Té se skvrna na obličeji vůbec nelíbila, a tak mi doporučila další vyšetření ve Fakultní nemocnici Královské Vinohrady, kde se na tyto problémy specializují. A ideálně co nejdřív,“ popisuje žena, která také ještě ten den loni v květnu do nemocnice jela.

Tam si poprvé vyslechla možnou diagnózu – melanom. „Následně jsem se dostala do ‚onkotýmu‘, který vede paní profesorka Monika Arenbergerová. Vyšetření melanom potvrdilo a já byla v šoku,“ říká Michala, kterou lékaři rovnou seznámili s možnými riziky.

Jakmile skončí léto, je nejlepší čas na kontrolu znamének, nabádá dermatoložka Přečtěte si také:

Jakmile skončí léto, je nejlepší čas na kontrolu znamének, nabádá dermatoložka

„Vůbec by mě nenapadlo, že něco tak obyčejného jako znaménko, které nebolí a mám ho celý život, by mohlo způsobit něco tak nebezpečného,“ dodává.

Dva zákroky jako jistota

Necelý měsíc od stanovení diagnózy Michalu čekal první zákrok, který měl odhalit, jak závažný melanom je. Histologie tehdy prokázala, že jde o zhoubný nádor takzvaně in situ, což značí počínající fázi vývoje. Podařilo se ho tedy zachytit včas, než se stihl rozšířit dál.

Za měsíc byla v plánu ještě druhá operace. „Bylo nutné inkriminované místo operovat ještě jednou, aby měli lékaři jistotu, že se podařilo odstranit úplně všechno,“ vysvětluje pacientka.

Autor: Archiv paní Michaly

Preventivně absolvovala ještě několik dalších vyšetření, která vyvrátila další možná zdravotní rizika. „Zkontrolovali mi příslušné uzliny v okolí obličeje, jako je například štítná žláza nebo prsa. Vše bylo naštěstí v pořádku,“ popisuje Michala.

Na kontrolu po půl roce

Na pravidelné návštěvy k odborníkům chodí i po úspěšném odstranění melanomu, a to každého půl roku. „Jsem světlý fototyp – mám bledou kůži a na ní dost pih a znamének, proto už nechci nic podcenit,“ říká Michala a pokračuje: „Nevzpomínám si, že bych byla někdy v dětství na kontrole znamének ani že by s tím měl někdo z rodiny přede mnou vážné problémy.“ 

Necháváte si kontrolovat znaménka?

Dnes jako maminka dbá na prevenci i u svých dvou dcer. „Mají totiž podobný typ kůže jako já, proto jsem je po svém zákroku raději objednala na dermatologii na kontrolu pigmentových skvrn a mateřských znamének, co mají po těle. Jedné už dokonce preventivně dvě odstranili,“ říká Michala.

Kůže má paměť

Samotnou ji překvapilo, že se melanom objevil až loni, a navíc v roční době, kdy sluneční ochranu nepodceňuje. „Jako mladá jsem moc SPF u opalovacích krémů neřešila. Chtěla jsem být hlavně hezky opálená, chodila jsem i do solária. Teprve až se mi narodily dcery, začala jsem dbát na správnou ochranu před sluncem,“ popisuje.

Kůže má podle odborníků paměť – pamatuje si každé spálení, a proto se melanom může projevit i v pozdějším věku. „Když se teď s manželem díváme zpětně na fotky, tak ten rozdíl vidíme. Všimli jsme si, že zhruba kolem čtyřicítky mi ta skvrna na obličeji začala výrazně rychle tmavnout a měnit tvar,“ přibližuje Michala.

Sama se teď po prodělání léčby snaží co nejvíc lidí ve svém okolí motivovat k pravidelným kontrolám mateřských znamének. „Myslím, že na to lidé často zapomínají. Když někomu z okolí vyprávím svůj příběh, je vždy překvapený, jak vážná nemoc se může za různými skvrnami na těle skrývat,“ uzavírá Michala.

Galerie: Jak vypadá melanom

Autor článku

Redaktorka serveru Vitalia.cz. Zaměřuje se především na zdravý životní styl, pohyb a zdraví dětí. Mimo novinařinu pracuje také jako lektorka pohybových kurzů pro děti a rodiče.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).