Za cukrovku nemohou sladkosti, je to mýtus

31. 8. 2017

Sdílet

V České republice trpí cukrovkou každý devátý člověk. Jde tak o nejrozšířenější onemocnění u nás i ve světě. Jde však i o nemoc, o níž panuje řada mýtů a polopravd, které uvedeme na pravou míru.

První zmínky o diabetu lze nalézt v Ebersově papyrusu z roku 1500 před naším letopočtem. Byl označován jako „Neznámá nemoc s intenzivní žízní a močením vedoucí k dehydrataci.“ Dnes už nemoc známe a víme, že jde o metabolické onemocnění, které je charakterizováno chronickou hyperglykémií a poruchou metabolismu cukrů, tuků a bílkovin (dle definice WHO). Je způsobené neschopností organismu správně hospodařit s glukózou.

Diabetes 1. typu

Absolutní nedostatek inzulínu

Diabetes 2. typu

Relativní nedostatek, způsobený sníženou produkcí vlastního inzulínu nebo nedostatečnou schopností ho správně využívat (90 % diabetiků).

V České republice trpí cukrovkou každý devátý člověk. Jde tak o nejrozšířenější onemocnění u nás i ve světě. Diabetika má tak kolem sebe prakticky každý z nás, ale neznamená to, že jde zejména o seniory, kteří konzumují nadměrné množství cukru. Přinášíme vám pět nejrozšířenějších mýtů o cukrovce, kterým jste možná také uvěřili.

Za cukrovku může nadměrná konzumace sladkostí

Spousta lidí se domnívá, že cukrovku si způsobili nemocní sami nadměrnou konzumací cukru. Z toho pak odvodí, že nejlepší prevencí je vyhýbat se sladkostem. „Je to mýtus, který provází nemoc od prvopočátku. Diabetes druhého typu sice má úzkou souvislost se špatnou životosprávou, ale netýká se pouze konzumace sladkostí a cukru. Za spouštěče diabetu jsou považovány zejména špatné stravovací návyky obecně,“ vysvětluje lékař Tomáš Sláma ze společnosti Aimil Pharmaceuticals. Do špatné životosprávy patří například nadměrná konzumace smažených a tučných jídel. Dalšími rizikovými faktory jsou kouření, častá konzumace alkoholu, nadváha, nedostatek pohybu, ale též příliš stresu. Naopak diabetes prvního typu ovlivnit životním stylem nelze. Tento typ cukrovky má asi jen sedm procent nemocných a stojí za ním genetika.

Diabetem trpí jen staří lidé

Je sice pravda, že diabetes druhého typu postihuje častěji starší osoby, ale nelze říci, že cukrovkou nemůže onemocnět mladý člověk nebo dítě. Cukrovku druhého typu mívají nejčastěji lidé staršího věku, ale rovněž lidé s nadváhou a velmi obézní lidé, a to bez ohledu na věk. Kvůli sedavému a pasivnímu způsobu života už nejsou výjimkou ani mladí lidé a teenageři. Cukrovka prvního typu zase postihuje zejména děti a dospívající. Specifickým typem cukrovky je cukrovka těhotenská, která v naší populaci postihuje jedno až tři procenta všech těhotných žen. Ženy, které onemocní těhotenskou cukrovkou, mají až šedesátiprocentní pravděpodobnost, že se u nich později vyvine diabetes druhého typu. Propuknutí nemoci však lze oddálit dostatečným pohybem, zdravým stravováním a udržením normální hmotnosti.

Štíhlí lidé cukrovku nemají

Jak už jsme zmínili výše, nezdravý životní styl a obezita jsou rizikovými faktory a opravdu zvyšují pravděpodobnost vzniku cukrovky. Obezita je dokonce častým průvodním jevem diabetu druhého typu a až devadesát procent pacientů s tímto typem diabetu má nadváhu. Všechny cukrovkáře však nelze házet do jednoho pytle. „U diabetu prvního typu se obezita ani nadváha příliš nevyskytují, a tak mohou cukrovkou onemocnět i štíhlí lidé. Navíc jedním z nejčastějších příznaků diabetu prvního typu je právě velký úbytek váhy bez zjevné příčiny, provázený žízní a únavou,“ objasňuje Tomáš Sláma.

Diabetik nesmí jíst žádný cukr

Úprava stravy je v případě onemocnění diabetem opravdu nevyhnutelná. Neznamená to ale, že si cukrovkář už nikdy nepochutná na svém oblíbeném jídle. V případě této diety je důležité zejména vyhýbat se jednoduchým cukrům, ale například cukry ve formě čerstvého ovoce si pacient dopřát může. Musí však vždy udržet zdravou míru množství přijatých cukrů za den. Strava cukrovkářů by měla být především vyvážená, diabetici přijímají cukry zejména v podobě příloh, například z brambor, rýže nebo pečiva. Omezení se tak spíše týkají velikosti a četnosti porcí. Důležitá je také pestrost stravování a kvalita potravin.

Jak předcházet vzniku cukrovky

  • Dodržujte správnou konzumaci potravin.
  • Denně snězte dvě porce ovoce, pět porcí zeleniny a dvě porce mléčných výrobků.
  • Vybírejte si libové maso, celozrnné pečivo a tuky a sladkosti jezte umírněně.
  • Žádoucí je pohybová aktivita.

Cukrovka se léčí injekcemi inzulínu

Léčba cukrovky je opět závislá na typu diabetu, kterým pacient trpí. Ne všichni cukrovkáři si musejí píchat inzulín. Tím se ve většině případů léčí jen cukrovkáři prvního typu. Pro tento typ diabetu je totiž charakteristická úplná absence inzulínu v těle. Diabetes druhého typu se léčí léky, kterým se říká antidiabetika. Nutná je většinou též úprava stravovacích návyků. Cukrovka druhého typu se často pojí s řadou dalších zdravotních problémů, jakými jsou například vysoký krevní tlak nebo zvýšená hladina kyseliny močové v krvi. Proto někdy diabetici musejí užívat více druhů léků najednou.

Zdroj: SZU, Aimil Pharmaceuticals

Autor článku

Všeobecné dotazy, připomínky a tipy směřujte na adresu redakce@vitalia.cz.

Tiskové zprávy zasílejte na e-mail press@vitalia.cz.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).