Ten článek mi přijde tak trochu jako propaganda. Sám jsem pracoval tři měsíce jako dojič mléka. Nebylo to sice v ČR, ale to na věci moc nemění. Kráva může začít vykonávat svoji potřebu (velkou i malou) kdykoli a při troše smůly to mohou trochu nasát automatické dojící zařízení.
V každém mléku jsou vždy nějaké nečistot, nejde tomu úplně zabránit ... Co je ale podstatné, že to nemá zásadní vliv, mléko se shladí a pak sterilizuje.
A čerstvé jen převařené mléko je vždy mnohonásobně lepší než to co koupíte z mlékárny. Naproti tomu nějaké promile nečistot a nečisté ruce řidiče vůbec nikdo nepozná. Kravín není téměř sterilní provoz jak se nám snaží mlékárny naznačovat.
Zřejmě to bude hlavně o tom, že mlékárny se snaží zdůvodni své vysoké marže a důležitost.
Jedna kráva dojí 16-40 litrů na jedno podojení, nějaká špetka nečistot není podstatná.