Ten článek mi přijde tak trochu jako propaganda. Sám jsem pracoval tři měsíce jako dojič mléka. Nebylo to sice v ČR, ale to na věci moc nemění. Kráva může začít vykonávat svoji potřebu (velkou i malou) kdykoli a při troše smůly to mohou trochu nasát automatické dojící zařízení.
V každém mléku jsou vždy nějaké nečistot, nejde tomu úplně zabránit ... Co je ale podstatné, že to nemá zásadní vliv, mléko se shladí a pak sterilizuje.
A čerstvé jen převařené mléko je vždy mnohonásobně lepší než to co koupíte z mlékárny. Naproti tomu nějaké promile nečistot a nečisté ruce řidiče vůbec nikdo nepozná. Kravín není téměř sterilní provoz jak se nám snaží mlékárny naznačovat.
Zřejmě to bude hlavně o tom, že mlékárny se snaží zdůvodni své vysoké marže a důležitost.
Jedna kráva dojí 16-40 litrů na jedno podojení, nějaká špetka nečistot není podstatná.
Přesně tak... Dřív byly krávy běžné přinejmenším v každé druhé chalupě na vesnici, než to bolševici zku*vili (jako všechno). A i po té měli někteří záhumenkáři kravku (třeba moji prarodiče), jejich soused, který do JZD nikdy nevstoupil i za cenu šílené dřiny, aby splnil nesmyslné dodávky primitivních bolševických funkcionářů, měl dokonce 4. O nějaké dezinfekci a mytí rukou se jim ani nezdálo a přesto se z mléka jejich krav nikdo neposr...
vsetko ok, ale taketo mlieko sa do druheho dna zmenilo na kysle mlieko (ak ste mali stastie) alebo na nechutnu pachnucu zrazeninu (ak ste nemali stastie a mlieko bolo infikovane bakteriami ktore mlieko skazili).
Po obycajnom prevareni sa to samozrejme dezinfikuje, ale znicite tym mnozstvo tepelne citlivych vitaminov a denaturujete bielkoviny.
Preto UHT osetrenie, preto cistenie vemena, preto snaha o ciste prevadzky, je to totiz lacnejsie ako vyliat 30.000 litrov mlieka skazeneho pocas dovozu spinavou cisternou.