S ohledem na nedávné opakované nálezy salmonel v drůbežím mase, kdy se takové maso dostalo i do škol a nemocnic, se před měsícem ministr zemědělství Miroslav Toman domluvil se zástupci Státní veterinární správy na mimořádných veterinárních opatřeních. „Chceme tímto krokem posílit kontrolu drůbežího masa, u kterého se v poslední době opakovaně našla salmonela. Zásadní je pro nás ochrana spotřebitelů. Státní veterinární správa nařídí individuálně těm subjektům, u kterých se najde drůbeží maso se salmonelou, povinnost každou další zásilku ze stejné země nechat laboratorně vyšetřit na zdravotní nezávadnost před dalším uvedením na trh,“ řekl tehdy Miroslav Toman. Až po obdržení vyhovujícího výsledku z akreditované laboratoře mohou příjemci maso uvolnit na trh.
Mimořádným opatřením předcházela kauza z Mazovského vojvodství v Polsku, kde docházelo k porážkám nemocných krav.
Maso se už možná snědlo
Za měsíc platnosti tohoto mimořádné opatření veterináři detekovali salmonely u dvanácti příjemců zásilek drůbežího masa v celkovém množství přes šestnáct tun. Podle serveru Novinky.cz byl mezi příjemci například sklad řetězce Albert nebo jeden z velkých distributorů Bidfood.
Vyjádření spol. Albert ČR, 23. 5. 2019:
Jedná se o více než měsíc starou událost. V této dodávce se jednalo o slovenská kuřata, která byla zpracovaná v Polsku a dodávka měla vykrýt pouze malou část objemu z promoční nabídky. Naše vlastní laboratorní testování žádné závady neprokázalo. Veterinární správa odebrala pět vzorků, z nichž dva nevyhověly. Ihned po tomto nálezu jsme ukončili s tímto dodavatelem spolupráci a žádné drůbeží z Polska bez ohledu na původ nedovážíme.
V jedenácti případech byla salmonela nalezena v kuřecím mase, v jednom případě šlo o maso krůtí. Ve všech případech se jednalo o maso z Polska. Protože ve všech případech byly výsledky vyšetření k dispozici až po uplynutí data spotřeby, je dost dobře možné, že se maso již snědlo, nebo ho mají zákazníci v mrazáku.
TIP: Jak poznat salmonelu a jak onemocnění předcházet?
Salmonelózu vyvolávají bakterie rodu Salmonella ssp., z nichž je nejčastější na území České republiky Salmonella enteritidis.
Salmonela je odolná vůči teplotě
Bakterie salmonely jsou velmi odolné vůči teplotě – ideální pro jejich množení je nicméně pokojová teplota, kolem 20 °C, při přípravě jídla je třeba dbát na to, aby vařené potraviny přešly teplotou 70 °C, při níž se bakterie nejsou schopné dále rozmnožovat, a to alespoň po dobu pěti minut.
Bakterie salmonely se do těla dostávají trávicím traktem, odkud se přenesou do lymfatického systému a dále do krve. Nakolik se salmonela v těle rozbují, závisí i na odolnosti organismu – k onemocnění salmonelózou jsou náchylnější lidé s nízkým imunitním systémem, děti, staří lidé a lidé trpící dlouhodobými onemocněními.