A ta vypocitana cena vody je cena na jeden kilogram vody, na jeden litr, nebo cena zaplacena za hmotnost vody pri koupi kilogramoveho baleni? Nejak to nesedi, protoze 1 kg tresky pestre Frionor stoji v tescu 126 Kc, tak jak voda muze stat 208? Hernajs, vyjadrujte se presne, kdyz uz opisujete vysledky dTestu! U clanku od sefredaktorky bych cekal vic.
http://www.itesco.cz/cs/detail-produktu/frionor-filety-z-tresky-pestr-1090/
No asi to bude len za tu vodu, ktora z tade vytecie. Ak teda file stoji napriklad 100 korun/kg a vytecie z neho 50% vody (napriklad v mojej "srdcovke" lahodnej aljaskej treske z tesca), tak to je 50 korun/500g vody + 50 korun/500g ryby (teda aspon za to blato, co z nej zostalo), cize 100 korun/1kg vody.
Ale je to trochu strelene, lebo takto nam vyjde samotna ryba na 100/1gk, co nie je pravda, lebo je vlastne za 200/1kg (k 1kg vyrobku si musim prikupit 1kg vody :).
Ale aj tak. Chodte si kupit mrazenu rybu niekde do hofera alebo penny hned za hranice (Rakusko, Nemecko). 5eur/1kg a nevytecie z toho ani kvapka vody. Myslim, ze penny aj hofer som videl aj v Cechach, ale nikdy som tam nebol.
Přišlo mi to jasné, jednak je uvedeno, že se jedná o tiskovou zprávu dTestu, za druhé je rovněž uvedeno, že jde o srovnání ceny za 1 kg výrobku s cenou za 1 kg rybího masa. Pokud je to nesrozumitelné, uvedu to konkrétněji: průměrná cena tresky Frionor je podle dTestu 166 Kč, v kile výrobku bylo jen 440 g masa. Čili ve skutečnosti maso vyšlo na nějakých 377 korun, čili zaplatíte o více než 200 korun víc.
Ryby dělám docela často, ale problém s vodou v nich nemám. Buď kupuji ryby celé (makrela, pražma, losos), nebo, pokud kupuji filé, si důkladně přečtu, co to obsahuje. Vždycky se dá najít mražená ryba bez přidané vody, a ani není o moc dražší než ta s vodou navíc. A ono to je i logické - náklady na dopravu, skladování a prodej tvoří většinu ceny, a ty jsou pro tu vodu i rybu stejné. Takže filé bez přidané vody nemůže být o moc dražší