Takze ji zakazali, diky za info. Tento clanek se snazi v kazdem odstavci tvrdit, ze ji EU nezakazala, ale v kazdem odstavci dokazuje opak. Pozvu souseda nebo pul vesnice a uz to neni domaci zabijuacka. Proc by zabijacku nemohl usporadat fotbalovy klub apod. Mimochodem myslivci poradaji plesy, kde vystavuji mrtva zvirata a nikdo se nad tim nepozastavuje, jenze ti maji silnou lobby v EU.
Dobrý den, ještě jednou: „To, že jsou produkty z domácí porážky určené pro použití v domácnosti, říkají veterinární předpisy minimálně od roku 1961, v novelách dalších i v roce 1987 a posléze i ve veterinárním zákoně ČR.“ To nám to v roce 1961 zakázala EU? A ještě jednou: Nic takového jako "obecní zabijačka" zákon nezná, na tom se také nic nezměnilo. Porážka je buď domácí, nebo na jatkách. LK, Vitalia.cz
Zajimave je, ze to u nas EU zakazala jiz v roce 1961:-)) Jinak samozrejme neni pravdou, ze by vesnicka zabijacka nebyla neco tradicniho. Je.
Na druhou stranu si myslim, ze uvedeny priklad s pozvanim pul vesnice se taktez schova pod pojem domaci zabijacka, protoze doma zabite prase take doma zkonzumujete, nikam ho netahate. Zajimave je, ze z logiky veci to neni problem, ale dat nekomu jitrnici na vysluzku jiz problem zrejme je (nebude zkonzumovano doma).
Straslivy priklad demagogie je potom dodani rozporu do "kazdy chce, aby potraviny byly kontrolovane" a "snezeni cehokoli". Kdyz zajdu za sousedem na zabijacku, tak prece nemuzu ocekavat veterinarni kontrolu, zatimco v tom obchode ji ocekavam. Vim tedy, do jakeho rizika kde jdu a zadny rozpor ve vnimani neexistuje.
No, ten článek se mi snaží namluvit, že nikdy nic takového nebylo, ale opak je pravdou. Na každé dědině, kde to aspoň trochu funguje se jednou za rok sejdou hasiči, fotbalisti, Sokoli, zahrádkáři nebo kterýkoliv jiný spolek, dovezou prase nebo dvě, zabijou je (řezník, ne amatér) brzo ráno, takže tam nemusí být děti, apod. Většinu toho sní sami, přijdou přátelé,zájemci, ochutnají, pokecají, ten chvíli přikládá pod kotel, ten chvíli míchá, přátelská atmosféra.
Možná to neznají měšťáci, kteří jsou anonymní, neznají svoje sousedy, nikdy na takové zabijačce nebyli a neví co tam čekat. Potom vymýšlí takovéto zákony.
Pokud to bylo protizákonné už dřív - nevím, budiž, ale nikdy s tím nebyl žádný problém. Nyní si to už nikdo nedovolí a to díky senzacechtivým médiím, která nám nafouknutím případu prokázala medvědí službu :-(
Objevují se názory - vzít si vepřové půlky. Ale kde máte vnitřnosti, z čeho chcete dělat jitrnice, jelita a všechno ostatní. Navíc už se vytrácí ten duch "to je naše prase, které jsme si zabili, spařili, ..." a stává se z toho jenom takový okleštěný, instantní pokus o zabijačku. To si rovnou můžem zajít pro dvacet deka salámu a dát si ho na chleba! Neberte nám folklór vesnic!
No možná to bylo zakázáno před 50ti lety,ale cesta ke svobodě znamená,že se zákazy ruší a to co v praxi funguje,tak se zlegalizuje. Tradice se mají rozšiřovat,to je, staré udržovat a nové vytvářet.
Zatím to vypadá,že se tady buduje totalitní kapitalismus. Člověk, je-li občan musí být poslušný spotřebitel a vlastní iniciativa a sdílení činností není žádoucí,je-li pracujícím(zam.,živn.,podn.),musí být konkurence schopný,iniciativní,flexibilní a stále zvyšovat produktivitu,aby vydělal na to, být poslušným spotřebitelem.
Pravdou je,že novináři kvůli prodeji se více či méně chovají bulvárně a neodpovědně.
Pravdou taky je,že spousta drobností (i z EU)zasahuje do osobních ba i intimních věcí člověka.
Velkochovy a velkojatka taky nemusim. Ale znám malé chovy s hlubokou podestýlkou, střídavými výběhy a s bezstresovou domácí pořážkou, kde hospodář prasátku poděkuje za jeho dary.
Kdyby jsme nejedli maso, tak by se prasátka ani nenarodila a nic si neužila. A kdyby jo a nechali bysme je volně pobíhat, tak by nám velmi silně konkurovala v rostlinné výživě.
Přesně jak bylo řečeno,už výše...Shrnuto..Všem Vám to chutná,ale nechcete vidět,nebo slyšet prase určeno k pokrmu...(raději baleno v supermárketech). Chodím na domácí zabijačky velmi často a můžu Vám všem říct,že po druhé zabíjačce to děti berou(pokud se jim to správně vysvětlí),jako samozřejmou věc..!!! Zajímá je,jak má dlouhý střeva,na co xe používá tohle ,kde se nachází brzlík,k čemu sloužily játra apod.
Je mi přinejmenším trapné.Vámi.nepoukazovat na to,co je naprosto přirozené,od počátku chovu prasete a skončit někde v néznámu a pak dítěti ukázat jen produkt v márketu...!!!
Je to adekvátní tomu,co se vštěpuje dětem ohledně drog? Dětem ukážete fotky z rozpíchaných žil a večer je na večeři vepřová panenka o které děti ,ani neví,kde se vzala...asi tak.
Osobně problém s nařízeními EU problém nemám, málokdy je to tak žhavé, jak nám předkládají média. Takže lidi, berte všechno s rezervou, dávno neplatí, že co řeknou v televizi, je pravda. Češi rádi přehánějí a zveličují. Co se týká zabijaček, myslím, že by nějaká pravidla platit měla, i když samozřejmě všeho s mírou a lidem by se měla nechávat jakás takás volnost. My děláme doma zabijačky každý rok a nemyslím, že bychom dělali cokoliv špatného. Třeba na http://www.zabijacky.cz/ píšou, že se u nás ročně dělá 350 tisíc domácích zabijaček a to není málo. Pokud je vše pro domácí potřebu a ne do prodeje, tak proč ta hysterie?