Zahrádky mají otevřeno. Jaký je o ně zájem a jak se dodržují pravidla?

13. 5. 2020

Sdílet

Odstup, dezinfekce a roušky mimo konzumaci. To jsou hlavní pravidla, která mají dodržovat provozovatelé i návštěvníci znovuotevřených venkovních zahrádek. Byli jsme se podívat, jak to kde funguje a zda mají lidé o posezení s omezeními vůbec zájem.

Od pondělí 11. května 2020 mohou být otevřeny restaurace, hospody, bufety, kavárny, vinotéky, pivotéky s prodejem přes výdejní okénko a v rámci venkovních (letních) zahrádek. Mnozí provozovatelé těchto podniků již možnosti využili, měli by však – stejně jako jejich zákazníci – dodržovat určitá bezpečnostní pravidla.

Podmínky provozu pro venkovní zahrádky (týkají se rovněž stravovacích služeb s prodejem přes výdejní okénko) stanoví vládní usnesení. Na oficiálním webu ministerstva zdravotnictví koronavirus.mzcr.cz najdete veškeré definované požadavky. Tady jsou ty hlavní:

Pravidla pro provoz restauračních zahrádek

  • zákazníci jsou usazeni tak, že mezi nimi je odstup alespoň 1,5 m, s výjimkou zákazníků sedících u jednoho stolu,
  • venkovní prostory provozovny jsou uspořádány tak, aby sedící zákazníci ve kterékoliv části nebyli ve vzdálenosti kratší než 1,5 m od kolemjdoucích osob, ledaže venkovní prostory provozovny od okolí dělí pevná bariéra bránící šíření kapének z dýchacích cest,
  • provozovatel aktivně brání shromažďování osob ve vzájemné vzdálenosti menší než 1,5 m, včetně čekací zóny provozovny,
  • při vstupu do vnitřních i venkovních prostor provozovny stravovacích služeb je zajištěna možnost dezinfekce rukou pro zákazníky,
  • zákazníkům je umožněn přístup na záchod ve vnitřních prostorech provozovny; provozovatel zajistí, aby zákazníci při pohybu po vnitřních prostorech provozovny udržovali povinný odstup,
  • dezinfekce židlí a stolů se provádí před usazením každé nové skupiny zákazníků,
  • v případě prodeje přes výdejové okénko se dezinfekce výdejového okénka provádí alespoň každé dvě hodiny;
  • zákazník nemá povinnost nosit ochranný prostředek dýchacích cest v době konzumace potravin a pokrmů včetně nápojů u stolu;
  • v případě, že pracovník provozovny má tělesnou teplotu 37 °C a vyšší nebo jiné příznaky onemocnění COVID-19, je zamezeno jeho přístupu do provozovny;
  • provozovatel postupuje tak, aby vedl zákazníky k dodržování všech opatření.

Otevřel si zahrádku, ale chodili mu tam lidi…

I tak by se dal parafrázovat známý problém hospodského z Hospody Na mýtince. Podívejte se, jak to vypadalo na venkovních zahrádkách v pražských ulicích. Zájem se liší podle lokality i podniků, podobné je to s dodržováním pravidel:

Otevření vnitřních prostor restaurací, hospod, bufetů, kaváren, kinoték a pivoték je zatím plánováno na 25. května 2020, bude však záviset na vývoji epidemiologické situace.


Autor: MZ ČR

Autor článku

Redaktorka, editorka, dlouholetá šéfredaktorka serveru Vitalia.cz (do června 2022)

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).