Autoři metaanalýz vyprodukovali sprostou lež, opak je pravdou, ve Velké Británii kapou venkovské hospody po tisících, číslo již překročilo 10 000 zavřených podniků vlivem zákazu kouření a stále roste.
http://www.podnikatel.cz/clanky/zakaz-koureni-likviduje-britske-bary-a-hospody-skoncily-jich-tisice/
I dle zdravého rozumu by kuřácké restaurace měly zkrachovat ihned, když o ně údajně nikdo nemá zájem, jenže ono se to neděje a naopak dobře prosperují.
Ale stále jich dost zbývá, ne?
V článku pod odkazem se rovněž píše že:
"...restaurační podniky zažívají odliv zákazníků také kvůli vyšší dani z alkoholu. Britové se proto stále častěji uchylují k pití doma, které je levnější.Lidem z ostrovního království ubývá spolu s nižší konzumací i chuť na alkohol."
A podobné to bude i u nás.
V původní zprávě se zákazu kouření a dani na alkohol připisuje 6000 zavřených hospod, ostatní 4000 jsou obětí kulturních změn.
Z pohledu spotřeby alkoholu na hlavu v ČR si hospodští nemají na co stěžovat, stále více lidí si ale zřejmě klade otázku, proč ho vlastně pít v hospodě, zvlášť pokud vypadá takhle http://www.vitalia.cz/galerie/uzavrene-restaurace-2015-2q/#7
Souhlas. Jsem take nekurak. Je to ciste "problem" muj a hospodskeho, ze on prichazi o zakaznika a ja o misto, kde s najist.
Vadi me, ze kdyz clovek s detma hleda jidlo na miste, kde se nekouri a je tam cisty zachod, da se spolehnout snad jen na fastfoody. Kdyz to hospodsti chteji, maji to mit. Ale NIKDO nema pravo jim to naridit co se jim na miste podnikani vyplati.
Jedine co bych vyzadoval, je upozorneni jesli je hospoda kuracka nebo nekuracka hned na dverich.
tak zrovna oznaceni kurackeho podniku je nezamenitelne a neprehlednutelne i diky velikosti.
http://blog.aktualne.cz/media/262/20090818-Nov%C3%BD%20obr%C3%A1zek%20(2).png.
Kdyz to hospodsti chteji, maji to mit.
Nejde o to ze to nechteji, oni totiz nic jineho neznaji. Je to trochu podobne tem poradum Polreicha o vareni blafu v "restauracich".
Chapu ze v teto zemi nemuze zakaz nikdy projit a byt dodrzovan. Vzpomenme si na podobny zakaz koureni na zastavkach MHD. Co me ale prekvapuje jak jde na to stat mekce, pritom jinde se snazi odrbat kde to jde. Zrejme pracuje dobre tabakova lobby.
Prvni vec by mela byt budto licence na kuracky podnik nebo naopak danove ulevy pro zcela nekuracky. Je to logicke, stat by nemel (by !) mit zajem na propagaci koureni. Stejne tak je v zahranici bezne, ze si musi poridit licenci na prodej alkoholu. Neco takoveho se tu take zavadelo, akorat ze byla zdarma nebo za nejakou smesnou castku.
Jsem kuřák a souhlasím s Vámi, nechť stát daňově zvýhodní nekuřáckou hospodu, nebo nechť kuřáckou hospodu zdaní více a pak se uvidí, jestli začnou vznikat nekuřácké hospody.
Jelikož bydlím v Praze, tak tady je řada restaurací nekuřáckých, v těch není nikdy problém sehnat místo i pro 10 lidí, do kuřácké se večer (čtvrtek až sobota) musíte objednávat 3 týdny předem.
Ovšem jsem proti krácení práva nakládání se svým majetkem, nikdo nemá právo zakazovat nekuřáckou hospodu, stejně tak nikdo nemá právo zakazovat kuřáckou.
tak tady je řada restaurací nekuřáckých, v těch není nikdy problém sehnat místo i pro 10 lidí, do kuřácké se večer (čtvrtek až sobota) musíte objednávat 3 týdny předem.
Mam presne opacne zkusenosti. Lokality Praha 2, 3, 6, 7, 8. Neni to dano spise cenovou hladinou tech restauraci ? Ono si totiz nemalo provozovatelu myslelo, ze nekuracka restaurace je automaticky neco "luxusniho". Takze pajzl s prumernou kuchyni premenili na nekurackou (s nadale stejne prumernou kuchyni), ale za vyssi ceny. To je pak prekvapeni, ze poklesla navstevnost ...
Všichni nekuřáci, s nimiž mluvím, vítají zákaz kouření, že konečně nebudou muset v restauraci dýchat smrady a bude to u nás tak jako jinde v civilizovaném světě. Naproti tomu v internetových diskuzích lze často potkat "nekuřáky" horující proti zákazu. Docela si dovedu přestavit, jak tito "nekuřáci" bafají z cigarety a přitom píší své příspěvky.
V restauraci nemusíš dýchat smrady už dnes, žádný host nemá povinnost vstupovat do restaurace a pro jistotu je na kouření jasně upozorněn samolepkou na dveřích. Vstup do restaurace je výhradně tvá vůle a tvé svobodné rozhodnutí. Na službu podávání jídla nebo pití v restauraci není ústavní nárok.
Mozna ty co znate trpi vadou mysleni. Hospodskemu nemuzu naridit zakazat v JEHO hospode koureni, stejne jako mu nemuzu narizovat jidelni listek, nebo kohoutkovou vodu "zadarmo". Je jeho volba, jesli bude hospoda nekuracka nebo co ma na jidelnim lisku. A je to prave ON (nikoli vasi pratele), kdo nese dusledky techto rozhodnuti. Napriklad to, ze ja jako nekurak tam NEPUJDU. S jelikoz je to prave hostinsky, kdo nese dusledek rozhodnuti, jesli je hospoda kuracka, tak pouze on ma pravo to rozhodnuti delat.
takze jste si vymyslel neco, co predrecnik nerekl a pekne ho za to sjel. gratuluji.
vase myslenkove pochody jsou vazne zajimave, jak dokazete spojit nesouvisejici veci. vsadim boty, ze byste na majitele parkoviste, ktery se rozhodne ze nebude nechavat parkovat u sebe dodavky, ale jen osobaky, vytahl, ze pak si klidne muze autem prejizdet lidi a na parkovisti skladovat vybusniny.
muzete prosim tu evropu specifikovat presneji?
zahrnujete tam napriklad i rakousko? nebo italii a spanelsko? opravdu se tam nekouri v restauracich? co treba svedsko, chorvatsko. litva. slovinsko ci slovenkso? patri do evropy? a co dansko nebo recko? opravdu se v cele evrope nekouri v restauracich?
Ano, napriklad Slovensko tam davno patri. V restauracich se tam skutecne nekouri, pokud k tomu nejsou zvlast uzpusobene. To jest zcela oddeleny (trvale zavrenymi dvermi) prostor, kterym neprochazite do ostatnich prostor restaurace.
Nejde zdaleka jen o restaurace. Jeste horsi je to treba v klubech na koncertech (ano, ani tam nemusi nikdo chodit). Resenim je jezdit na koncerty uz jen do zahranici, kde tento problem jiz davno vyresili. Treba v Nemecku se jiz mnoho let nekouri v celem prostoru klubu, vcetne baru. Ze by kvuli tomu byl pokles navstevnosti jsem si nevsiml :-) Tech par zoufalcu huli bud venku pred vchodem nebo ohleduplne (fuj, takove omezeni) pouzije elektronicke cigarety.
Ale chapu, ze v CR prece delame vse nejlepe, vsak to ma viditelne vysledky !
Vsiml, vsak to je zase typicky ceska cesta. Zde se lze navic domnivat, kdo to tam asi prosadil a proc ...Byl bych pro Slovensky model, kde neni uplny zakaz kurackych podniku, jen musi byt radne stavebne oddelene.
Samozrejme idealni by bylo, kdyby to vzniklo "od spoda". Tedy se nasel dostatek (rekneme aspon tretina) provozovatelu, kteri chapou ze mnoho lidi nestoji o to konzumovat k jidlu smrad z cigaret.
Pokud jste si všiml, pak nechápu, proč jste ve svém příspěvku použil e-cigaretu jako možnou náhradu.
Osobně mne nezajímají žádné modely (tím méně dokonce slovenské), restaurace někomu patří, ten jde s kůží na trh, ten má mít právo rozhodnout, jaký druh legální služby chce poskytovat.
Restaurace jsou dle zákona značené, když nekuřák leze do putyky, kde je atmosféra jak na Jupiteru, činí tak s plným vědomím, a pokud pak nadává, tak je prostě kretén.
Já sám jsem nekuřák, ale upřednostňuji kuřácké restaurace. Mám totiž téměř jistotu, že tam nebudou lézt uječené rodinky. Ty mi vadí mnohem víc než nějaký kouř.
Dáváte za vzor stát co se dobrovolně připojil k nacistům 14.3.1939 ? No to snad ne.
Zákaz kouření na Slovensku skutečně mají a také je tam nyní problém najít otevřenou hospodu mimo velká města. Lidé tam postávají venku před obchodem s lahvovým pivem v nedůstojných podmínkách.
Tak jiste, lahvac je levnejsi nez pivo v nalevne (pritom je vyrobne drazsi), o tom neni sporu. Ten clanek je ale o restauracich. Ja bych sel jeste dal, krome zakazu koureni bych podporil i drahe licence na prodej alkoholu, o ktere by se prislo napriklad prokazanim prodeje alkoholu mladistvym.
Pri tehle argumentaci se muzeme dostat k tomu, ze i napriklad pozadavky na hygienu jsou omezujici. Proc by nemel mit majitel pravo si otevrit spinavy pajzl, prece tam nemusi nikdo chodit. Staci jen vylepit vhodnou nalepku na dvere :-)
Jakto ze ne. Smyslem je, aby nebylo treba objet pul mesta a hledat jedinou nekurackou restauraci. Tam je to vyresene tak, ze restaurace je vzdy ve vychozim stavu nekuracka (mysleno od vstupu dvermi dale ke stolu a pripadne na WC). Ze se pripadne nekde vedle za dvojitymi dvermi dusi skupina lidi v ukrutnem smradu, tim se nemusite vubec obtezovat.
Nevim co je na tom nepochopitelne. Ze se to lisi od zdejsiho typicky cesky nesmyslneho navrhu zakona je jasne, ale ten stejne nikdy nemuze projit nebo se pak nebude dodrzovat.
"Smyslem je, aby nebylo treba objet pul mesta a hledat jedinou nekurackou restauraci."
Aha, tak co kdyby se přikázalo obchodníkům, jaký sortiment mají prodávat? Mně se nechce objíždět půl města a hledat kvalitní čerstvý chleba. Nebo co kdyby se zákonem nařídilo, že každý musí větrat minimálně 2 hodiny denně, vždyť je to přece pro naše dobro a zdraví... Chápete tu absurditu? Co je komu krucifix do toho, co si dělám ve SVÉ SOUKROMÉ UZAVŘENÉ hospodě/restauraci, když to nemá absolutně žádný vliv na nic, co je venku za dveřmi?
Ale chápu, sluníčkoví dobroseři to dělají pro naše dobro. Jen mě teď napadl jeden citát, jehož autora neznám: "Všichni chtějí vaše dobro. Proboha, nenechte si ho vzít!"
Nesmysl. Seděl jsem v kuřáckých restauracích v Praze, kde je odsávání tak výkonné, že necítíte kouř z cigarety, kterou si dává člověk pár metrů od vás. Ale to není podstatné. Když se mi někde nelíbí, nechodím tam. Hlasuji peněženkou. Nesnažím se donutit všechny okolo, aby žili podle mých představ.
On je tu take rozdil v mentalite. Tady v Anglii si kuraci odlozi mobily a tasky na stul a jdou si ven dat cigaretu, a vrati se ke svemu stolu a svym vecem. Az budou Cesi takhle daleko, tak se muzou placat po ramenou, jaci jsou cimani, co cti soukrome vlastnictvi. Kdyz jsem se ptala tech, co tak volaji po zakazu koureni v CR, jak tohle vyresit, kdyz kurak odejde od stolu, nekdo mu pak jeho misto obsadi? Nebo musi kurak mit nekoho sebou, kdo mu bude drzet misto, nemuze prijit sam? Nikdo mi nedokazal odpovedet. Takze zakaz je zase nejaka huraaa euroakce?
"Máte pravdu. V celé Evropě, v USA i jinde trpí vadou myšlení"
Ano, trpí. Ať už jde o zákazy kouření nebo třeba genderovou vyváženost. Sluníčkoví dobroseři se rozmnožili nevídaně. Řekl bych, že již jde o vážnou epidemii, která bude mít kruté následky.
My v Česku na tom nejsme o moc lépe. Příkladem budiž EET nebo připravovaná novela loterijního zákona (více třeba zde). To, že to u nás tak dlouho trvalo se zákazem kouření, je světlá výjimka. Za to si to vynahradíme tím, že se zakážou i elektronické cigarety, za hlasitého hýkání užitečných idiotů, kterých se vždy najde dostatek.
Vzpomeňte si na to, až stát nějak omezí na vašem soukromém majetku vás.
"Všichni nekuřáci, s nimiž mluvím, vítají zákaz kouření, že konečně nebudou muset v restauraci dýchat smrady a bude to u nás tak jako jinde v civilizovaném světě. "
Tak ať si najdou jinou restauraci nebo ať tam nelezou. On je někdo nutí tam chodit? Nic jim nedává právo na to, aby se jim někdo musel přizpůsobovat ve svém SOUKROMÉM majetku.
Celý slavný zákaz kouření je jen další krůček k potlačení už tak dost omezených svobod a strkání státních pracek do životů lidí. Nejde o nic jiného než o projev parazitů, kteří kdyby neměli tyto možnosti v současném "civilizovaném" světě říkat jiným, jak mají žít své životy a jak mají nakládat se svými majetky, tak by pochcípali.
Zajímalo by mě, jak byste se tvářil, kdyby vám stát nakvartýroval do vašeho bytu/domu nějakého toho uprchíka z Afriky, je to totiž naprosto stejná podstata jako zákaz kouření.
Taková civilizace nebude mít dlouhého trvání.
Jsem pro svobodné podnikání. Proč chceme zakázat povolení kouření restauracím a současně zakazujeme pronajímatelům zakázat kouření v bytech? neprotiřečí si to? Proč prostě to nenecháme na smluvních stranách?
Něco jiného je zákaz kouření na veřejných prostranstvích, tam je v pořádku, aby to stát stanoval a budu jen rád, když bude zákaz kouření ve veřejných prostorách aniž by šel obejít. Nechť si kouří v restauracích, tam nemusím, resp. si vyberu jinou. Veřejnému prostranství se vyhýbá o dost hůře...
tak kdyby to bylo jen o svobodné volbě, tak si určitě jako nekuřačka vyberu nekuřácký podnik, o tom žádná. Spíše mně štve, že obsluha v restauraci musí vdechovat kouř, který může způsobit závažné onemocnění. Dobrá tedy, schvalme zákon, že majitel restaurace si může vybrat, zda chce mít svůj podnik kuřácký nebo nekuřácký. Ale v případě kuřáckého bude obsluze platit zvýšenou mzdu za práci v rizikovém prostředí. Tak uvidíme, kolik majitelů by se pro to rozhodlo. Penízky až na prvním místě...
Je tu také několik faktorů, které by člověk měl zohlednit
1) Rakovina plic není vtip. Jednou ji máte a jde se jí zbavit jen těžko. Je to jeden z typů rakoviny, kde je šance na přežití podstatně menší než u jinách nádorových onemocnění z důvodu špatné léčitelnosti a rozpoznatelnosti - přijde se na ni většinou, až když je rozjetá a metastazuje do mozku, jater apod.
Ne, nad rakovinou stále nevyhráváme. Vědecký pokrok v oboru zdravotnictví je sice daleko, ale potrvá nejméně dalších desítek let, než se naučíme vypínat a zapínat jednotlivé místa exprese v genomu. Případně ještě déle, než si nové plíce "vytiskneme". To už bude zbytečně několik stovek tisíců kuřáků v ČR po předčasné smrti.
Prostředky na léčení rakoviny a nemocí spojených s kouřením jsou nemalé a stát by ušetřil velké částky peněz, jestliže by klesl počet kuřáků. Pokud by stát peníze nepromarnil, mohly by se ušetření finance investovat v jiných odvětvích.
2) Kouření je závislost. Lidé se závislostí zbavují těžko, pokud se tedy nejedná o mentálně silné osobnosti s pevnou vůli, což není tak běžné. Bohužel na velkou část populace platí jen zákazy a možnost, že dostanou pokutou je pro ně dostatečně silnou vnější motivací. Možná je mladší generace skrze internet lépe vzdělavatelná (co se týká zdraví) ale moc tomu nevěřím.
3) Když kouříte ve společnosti dalších kuřáků, vykouříte více cigaret, než kdyby jste si zapálili sami.
4) Obsluha v restauraci nemá svobodnou volbu odejít ze zakouřeného prostředí. Ano, má sice volbu najít si práci v podniku, kde se nekouří, ale šance je mnohem menší. I když jsou v obsluze kuřáci, pasivním kouřením vdechnout mnohem více kouře, než by sami za den vykouřili.
par faktickych oprav
- obsluha neni nikym nucena pracovat v kurackem prostredi, pri podepisovani smlouvy se sama rozhoduje zda tam chce pracovat ci nikoli. jestlipak mate stejne obavy a jste znepokojena z prace horniku ci zamestnancu vapenek a cementaren
- priplatky za praci jsou opet veci mezi zamestnancem a zamestnavatelem, proc to nenechate na nich?
- rakovina plic, vazena damo, neni zdaleka jen z koureni, natoz jeste pasivniho. dohledejte si relevantni udaje.
- prostredky na leceni rakoviny naprosto s prehledem pokryva spotrebni dan z tabaku a cigaret, ba co vic jeste zbude na vas nekuraky
- ano koureni zavislost, stejne jako cviceni jogy, vegetarianstvi, sport, pozirani cokolady ci piti piva. zavislost je vse co si zvyknete opakovane provadet, treba i vstavani v 5 rano.
- kdyz kourite ve spolecnosti jinych kuraku, vykourite vice? na to existuje statistika? a jako argument je to proti cemu? nechapu.
- obsluha ma samozrejme svobodu volby viz vyse
"Prostředky na léčení rakoviny a nemocí spojených s kouřením jsou nemalé a stát by ušetřil velké částky peněz, jestliže by klesl počet kuřáků."
Stát by neušetřil vůbec nic, protože by klesla vybraná spotřební daň za cigarety, která je sakra velká. Buďte si jistá, že tato daň hravě pokryje léčení násleků kouření a ještě nemálo zbude.