Názor k článku Zákaz kouření v restauracích se vyplatí od Mary - tak kdyby to bylo jen o svobodné volbě,...

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 8. 5. 2015 12:36

    Mary (neregistrovaný)

    tak kdyby to bylo jen o svobodné volbě, tak si určitě jako nekuřačka vyberu nekuřácký podnik, o tom žádná. Spíše mně štve, že obsluha v restauraci musí vdechovat kouř, který může způsobit závažné onemocnění. Dobrá tedy, schvalme zákon, že majitel restaurace si může vybrat, zda chce mít svůj podnik kuřácký nebo nekuřácký. Ale v případě kuřáckého bude obsluze platit zvýšenou mzdu za práci v rizikovém prostředí. Tak uvidíme, kolik majitelů by se pro to rozhodlo. Penízky až na prvním místě...

    Je tu také několik faktorů, které by člověk měl zohlednit

    1) Rakovina plic není vtip. Jednou ji máte a jde se jí zbavit jen těžko. Je to jeden z typů rakoviny, kde je šance na přežití podstatně menší než u jinách nádorových onemocnění z důvodu špatné léčitelnosti a rozpoznatelnosti - přijde se na ni většinou, až když je rozjetá a metastazuje do mozku, jater apod.

    Ne, nad rakovinou stále nevyhráváme. Vědecký pokrok v oboru zdravotnictví je sice daleko, ale potrvá nejméně dalších desítek let, než se naučíme vypínat a zapínat jednotlivé místa exprese v genomu. Případně ještě déle, než si nové plíce "vytiskneme". To už bude zbytečně několik stovek tisíců kuřáků v ČR po předčasné smrti.

    Prostředky na léčení rakoviny a nemocí spojených s kouřením jsou nemalé a stát by ušetřil velké částky peněz, jestliže by klesl počet kuřáků. Pokud by stát peníze nepromarnil, mohly by se ušetření finance investovat v jiných odvětvích.

    2) Kouření je závislost. Lidé se závislostí zbavují těžko, pokud se tedy nejedná o mentálně silné osobnosti s pevnou vůli, což není tak běžné. Bohužel na velkou část populace platí jen zákazy a možnost, že dostanou pokutou je pro ně dostatečně silnou vnější motivací. Možná je mladší generace skrze internet lépe vzdělavatelná (co se týká zdraví) ale moc tomu nevěřím.

    3) Když kouříte ve společnosti dalších kuřáků, vykouříte více cigaret, než kdyby jste si zapálili sami.

    4) Obsluha v restauraci nemá svobodnou volbu odejít ze zakouřeného prostředí. Ano, má sice volbu najít si práci v podniku, kde se nekouří, ale šance je mnohem menší. I když jsou v obsluze kuřáci, pasivním kouřením vdechnout mnohem více kouře, než by sami za den vykouřili.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).