Názor k článku Francie zakázala biozeleninu ze skleníků od anonym - Toto ovšem právě jednostranné je. A to je...

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 11. 1. 2020 14:59

    bez přezdívky

    Toto ovšem právě jednostranné je. A to je chyba onoho přijatého nařízení. Takové by mělo smysl v případě, že by stejný zákaz přijaly minimálně všechny členské státy EU, a to nikoli pouze pro bioprodukci, ale pro jakoukoli produkci zeleniny a ovoce. Možná nevíte, co ve skutečnosti takový zákaz znamená – znamená to, že na francouzském trhu nebude od listopadu až téměř do června k dispozici ŽÁDNÁ lokální bioprodukce v oblasti zeleniny a ovoce, s výjimkou česneku, zelí, kapusty, dýně, pórku, kterou lze s trochou úspěchu pěstovat i ve velmi nízkých teplotách, a potom jablek (které se většinou v květnu už nedají zloňska jíst) a a krátkodobě i kořenové zeleniny. Co to znamená? Biospotřebitel si je bude kupovat buď z Itálie nebo vámi zmiňovaných například holandských bio skleníků, anebo si je bude kupovat konvenční. Předpokládáte-li, že dnešní člověk, zvyklý i jako velký ekolog na to, že v dubnu má tolik mrkve, kolik si jen zamane (a to beru už v potaz to, že si odvykl například na rajčata nebo okurky během celého roku), přestane tyto suroviny používat vůbec a klidně si, pojídaje výhradně moučné výrobky, maso, luštěniny a sušené ovoce, počká až do toho června, asi se trochu mýlíte :) Ten zákaz je navíc o to absurdnější, o co víc se netýká konvenční zeleniny, jejíž skleníky vyplodí mnohem více plynů než skleníky užívané v ekologickém zemědělství. Jen pro zajímavost a pro vaši lepší představu – v ČR je téměř 100 % veškeré produkce bio zeleniny v obchodech dostupné ze zahraničních skleníků (nepatří do toho jen brambory a cibule a zahraniční neskleníková zelenina z jižních oblastí).

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).