Zákaz tuzemáku kvůli údajné rakovině? Stejná látka je i v ovoci

13. 4. 2018

Sdílet

 Autor: Vitalia.cz / Karel Choc
Případný zákaz aromatu v tuzemáku, který nyní řeší Evropská unie, je nesystémové řešení.

Pokud se za několik nejbližších dní nic zásadního nezmění, může se na evropské půdě už 22. dubna rozhodnout o ukončení používání některých druhů potravinářských aromat, včetně aroma používaného v rumu, respektive tuzemáku.

EU a rumové aroma

  • Evropský úřad pro bezpečnost potravin (EFSA) v r. 2017 vydal stanovisko, ve kterém posoudil zdravotní nezávadnost aromatické látky, tzv. rumového éteru, který se mimo jiné používá v českém tuzemáku. Úřad uvedl, že jsou zde možná rizika karcinogenity u malé části látek, které toto aroma obsahují. Nyní se tímto stanoviskem zabývá Evropská komise. Více v článku Evropské unii vadí aroma v tuzemáku.
  • EFSA karcinogenitu nekonstatoval, pouze upozornil na přítomnost rizikových látek v uvedené tresti, upozorňujeme v článku Proč vadí právě český tuzemák? Náboj možného rizika vznikl až interpretací závěru EFSA úředníky Evropské komise a následně bylo potenciální riziko do roviny faktu posunuto prostřednictvím médií.

Tuzemák v tom není sám

Opatření samozřejmě kritizují naši výrobci lihovin, a ať už EU rozhodne jakkoli, je zřejmé, že tuzemští výrobci tuzemáku mají obecně pravdu. Když už ne v něčem jiném, tak principiálně. Látky obsažené v rumovém aroma, například často zmiňovaný furan, obsahuje totiž celá řada dalších potravinářských výrobků, a to v daleko větším množství.

Galerie: Jak se vyrábějí klasické rumové pralinky

Furan je také látkou, kterou lze nalézt v ovoci a zelenině. To v praxi znamená, že zákaz by se musel týkat daleko širšího spektra potravin, včetně těch zdravých – a k tomu nemá EU odvahu. A navíc by to v praxi, třeba v případě ovoce a zeleniny, vlastně ani nešlo. Případný zákaz aroma v tuzemáku je tak jasně nesystémové a populistické řešení.

Výrobci proti zákazu protestují

To také zdůrazňuje Zuzana Behová, marketingová ředitelka Palírny U Zeleného stromu, která je členem Unie výrobců a distributorů lihovin ČR (UVDL). „Jakákoli opatření vedoucí k zákazu furanu v rumových aromatech jsou nekoncepční, protože potlačují výskyt této látky jen v jedné úzce vymezené skupině produktů, zatímco v jiných tuto látku ponechávají bez povšimnutí. A pro vědce je navíc otázkou skutečně přesně popsat a prokázat působení furanu,“ konstatuje s tím, že se naši výrobci tuzemáku musí proti zvažovanému zákazu bránit.

Což se také děje. „Všichni čeští výrobci tuzemáku na tom pracují, komunikujeme s ministerstvem zemědělství i mezinárodním sdružením spiritsEUROPE, spolupracujeme také s výrobci na Slovensku či v Rakousku. Navíc jsme splnili všechny podmínky, které na nás EU od roku 2013 požadovala. Proto věříme, že český trh o svůj tradiční produkt nepřijde,“ uvedla Zuzana Behová.

Jediný argument pro aroma je tradice

Z technologického hlediska by s náhradou současného aroma přitom nebyl problém – v zásadě by šlo pouze o nahrazení jedné složky tuzemáku složkou jinou. Investičně by si změna prakticky žádné náklady nevyžádala, což znamená, že by se nezměnily ani ceny tuzemáku; navíc rumové aroma je minoritní složka, která se na nákladech významně nepodílí.


Autor: Vitalia.cz / Karel Choc

EFSA karcinogenitu rumového aroma nekonstatoval, pouze upozornil na přítomnost rizikových látek v tresti

V podstatě nic by neměli poznat ani spotřebitelé, protože by se neměly změnit ani senzorické vlastnosti produktu, tedy jeho vůně a chuť. Zůstává tak především již zmíněný argument tradice. Rum, respektive tuzemák, se totiž ve střední Evropě vyrábí již 150 let, od doby, kdy Sebastian Stroh vyrobil poprvé takzvaný „inlander rum“ z kvalitního potravinového lihu a rumové tresti, který se pak z Rakouska rozšířil do dalších zemí monarchie. Více v článku Rozdíl mezi rumem a tuzemákem.

Rumové aroma a jeho vliv na zdraví

Pokud se týká dopadů rumového aroma na zdraví, pak UVDL disponuje vyjádřením Vysoké školy chemicko-technologické v Praze o neprokazatelnosti škodlivých vlivů rumového aroma na zdraví člověka. Navíc žádný jiný výrobek (lihovina) neobsahuje tak specifické aroma. „Tudíž v žádné jiné kategorii alkoholických nápojů podle našeho názoru nehrozí obdobné komplikace,“ konstatuje Zuzana Behová.

Nakolik budou naši výrobci tuzemáku úspěšní, se dozvíme už brzy, i když někteří z nich již deklarovali vůli složení rumového aroma změnit. Otázkou také je, zdali EU svůj verdikt neodloží. Do současné doby totiž vychází jen ze sdělení Evropského úřadu pro bezpečnost potravin (EFSA), který poukázal na možnou rizikovost látek obsažených nejen v rumovém aroma a nejen v tuzemáku.

Autor článku

Agrární analytik, novinář na volné noze se zaměřením na zemědělství, potravinářství a životní prostředí.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).