Hlavní navigace

Názor k článku Zákon o léčitelích: ministerstvo chce mantinely pro čínskou medicínu i další alternativní směry od JB - Možná se poperou? Naopak, táhnou za jeden provaz!...

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 20. 6. 2018 11:47

    JB

    Možná se poperou? Naopak, táhnou za jeden provaz! TČM už prostě dosáhla mezi lidmi takové popularity (=obratu), že začala být zajímavá pro velký byznys se zdravím. Napadá vás lepší způsob, jak přesměrovat pacienty a jejich peníze do certifikovaných velkých center typu klinika TČM v HK, než je vystavení nynějších samostatných praxí TČM do ilegality?

    Mohli bychom se dohadovat, jestli je TČM užitečná nebo to je čisté šarlatánství, ale to politiky zajímá nejméně. To už asi vážně bude mít na schválení nové regulace větší vliv, jaký je ministr švihák :-)

    Někde jsem četl, že kdysi byli lékaři v Číně odměňováni za to, že jejich svěřenci byl zdraví. A když onemocněli a stali se z nich pacienti, tak jejich odměna klesala. Nezkoumal jsem věrohodnost této informace a tak to tady ani nechci vydávat za ověřenou pravdu. Ale nutí mě to k přemýšlení, jak to máme nastaveno my. Vyplatí se zubaři vést své pacienty k tomu, aby se jim nedělaly kazy? Vyplatí se porodníkovi vést porod s maximální snahou o přirozený průběh bez intervencí jako je nástřih nebo akutní císař? Ne, já tady nenapadám lékaře a jejich morálku. Jako v každém jiném povolání jsou i mezi lékaři zastoupeny různé charaktery. Jde mi o to, k čemu je motivuje a jak je odměňuje náš systém zdravotnictví ... Nebo spíše NEMOCNICTVÍ?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).