Hlavní navigace

Názor k článku Zákon o léčitelích: ministerstvo chce mantinely pro čínskou medicínu i další alternativní směry od JB - "Nic to ovšem nemění na faktu, že vyráběné...

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 27. 6. 2018 16:01

    JB

    "Nic to ovšem nemění na faktu, že vyráběné léky a vakcíny jsou účinné a vědecky je jejich účinnost ověřena."

    GSK do roku 2003 vydělával miliardy například prodejem Paxilu dětem, přitom studie neprokázaly u nezletilých žádný účinek. V roce 2001 dokonce propašovali do rádoby nezávislého medicínského žurnálu pozměněné výsledky studie o účinnosti Paxilu u adolescentů. 10 let drogu prodávali jako nenávykovou, než se začali soudit první postižení pacienti. V roce 2003 jej WHO zařadila na seznam "top 30" léků, na které vzniká závislost.

    Další drogu Rosiglitazone nabízel GSK jako lék s kardivaskulárními benefity, přestože úřad FDA vyžadoval označovat jej naopak jako drogu zvyšující riziko kardiovaskulárních problémů. Jiný úřad prokázal, že GSK vyhrožovala nezávislým vědcům, kteří se o léku vyjadřovali kriticky.

    Nekalá soutěž zní jako takový drobný ekonomický prohřešek. Do roku 2003 uplácel koncern GSK výrobce generických léků, aby nenabízeli alternativu k Paxilu ve Velké Británii. Po uvedení generik na trh klesla cena o 70%.

    To byl zlomek průšvihů GSK. Společnost mu dělá Merck, který má např. díky ututlaným studiím prokazujícím vedlejší účinky Vioxxu podle U.S. Medical Expenditure Survey na svědomí přes 46 tisíc infarktů z toho přes 26 tisíc úmrtí.

    Naštěstí nás nic z toho nemusí zvedat ze židle. V ČR má totiž situaci s vakcínami z produkce GlaxoSmithKline pevně pod kontrolou plukovník Prymula, který je předsedou České vakcinologické společnosti, předsedou poradního sboru hlavního hygienika pro epidemiologii a členem Národní imunizační komise. Zároveň je od roku 2017 náměstkem ministra zdravotnictví a zastává i další významné funkce v Česku i zahraničí, stojí například v čele Central European Vaccine Advisory Group. Kromě toho také plukovník Prymula založil kliniku Tradiční čínské medicíny v Hradci Králové.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).