Bohužel u nás správný kefír neexistuje - jen kefírové mléko. A je to škoda. Když se někdy dostanu na Ukrajinu, do Ruska nebo i do Polska, kupuji si výborný hustý kefír, s nímž se ta česká kefírová mléka vůbec nedají srovnat. (Jenže co může člověk čekat u nás, kde v restauraci na boršč dostane místo zakysané smetany kopeček sladké sprejové šlehačky?)
Doporucuji si vypestovat vlastni kefir pomoci kefirove houby, ktera je k dispozici zdarma ci za postovne (nekteri vykukove se ji ale snazi prodavat): http://www.torontoadvisors.com/Kefir/kefir-list.php
Zdar lidi, absolutně nejlepší acidko co jsem kdy pil mají v Lidlu, prodavaji to pod svoji značkou Pilos, podle láhve vyrobeno v Mlékárně Valašské Meziříčí. Kolik stojí nevím, ale rozhodně stojí zato, má takovou lehce pikantní chuť a je to pěknej husťoch. Mám jednu prodejnu po cestě z práce a když nakupuju, prakticky vždycky jednu beru ani o tom už nepřemýšlím.
Kefír by měl být zařazen do jídelníčku každého člověka. Vhodné je střídat jej např. na snídani s jogurtem. Další přínosy kefíru, detailní informace o probiotických kulturách a návod, jak si kefír připravit doma najdete v článku http://smoothierecepty.cz/kefir-a-vse-co-o-nem-potrebujete-vedet/