Žampión (pečárka) polní je houba, která běžně roste na polích a pastvinách. Má bílý klobouk s občasnými hnědavými šupinkami dosahující do šířky až deset centimetrů, lupeny nejprve starorůžové, později charakteristicky čokoládové barvy.
Je to chutná jedlá houba, ale může nabídnout víc než „smažené žampióny“ v jídelníčku.
Žampión obsahuje prospěšné látky
Tato houba je zdrojem hořčíku, vápníku, draslíku, fosforu, sodíku, chlóru, bílkovin, vitamínů C, B1, B2 a D.
Žampióny mají výrazné antibiotické působení, zejména díky campestrinu, který je účinný proti původcům tyfu, agaritinu, agaridoxinu a psalliotinu, které jsou silně baktericidní.
Tyto houby rovněž pomáhají snižovat hladinu cukru v krvi, krevní tlak, působí protialergicky (zejména u průduškového astmatu, při kožních alergiích), posilují imunitní systém, působí protinádorově.
Galerie: Nejzdravější houby nikdo nesbírá
Žampiónové receptury
Žampióny můžeme zpracovat čerstvé, usušit je či naložit do lihu.
Žampiónový prášek na snížení krevního cukru a tlaku
- Dokonale očištěné žampióny nastrouháme na jemném struhadle a úplně je vysušíme v pootevřené troubě při teplotě 60 stupňů Celsia, necháme je vychladnout a poté uschováme ve sklenici s dobrým uzávěrem.
- Použití: 2× denně na špičku kulatého nože prášku, který zapijeme 3 dl vlažné vody. Užíváme po dobu 8 týdnů.
Antibiotické kořeněné žampiónové kapičky
při nachlazení, chřipce, angíně, zánětech
- Potřebujeme: 2 lžíce najemno nasekaných žampiónů, půl lžičky skořice, 5 tlučených hřebíčků (koření), 2 tlučené badyány, 2 dl 60% lihu či ovocné pálenky
- Postup: houby a koření smícháme, zalijeme lihem a vše necháme 14 dní na teplém místě louhovat, nesmíme zapomenout denně protřepávat (aby se uvolnily léčivé látky). Po uplynutí této doby směs dobře přecedíme, hotovou tinkturu nalijeme do skleněné lahve a uschováme v lednici.
- Při potížích kapičky užíváme 6× 30 kapek nakapaných do 3 dl vlažné vody po dobu 14 dní.
Likér na posílení imunitního systému
- Potřebujeme: 2 lžíce nasekaných žampiónů, 1 lžíci třapatky nachové, 1 lžíci květu měsíčku lékařského, 1 lžičku kořene hořce žlutého, 0,5 litru destilátu
- Postup: všechny přísady smícháme dohromady a zalijeme je destilátem. Vše necháme 14 dní na teplém místě louhovat. Nesmíme zapomenout denně protřepávat. Poté přecedíme.
- Při potížích užíváme 1× denně 1 štamprli.
Žampiónovo-hlívová tinktura při alergiích a astmatu
- Potřebujeme: 2 lžíce najemno nasekaných žampiónů, 2 lžíce najemno nasekané hlívy ústřičné, 2 dl 60% lihu či ovocné pálenky
- Postup: houby zalijeme lihem a vše necháme 14 dní na teplém místě louhovat, nesmíme zapomenout denně protřepávat (aby se uvolnily léčivé látky). Po uplynutí této doby směs přecedíme, houby vymačkáme, tinkturu nalijeme do skleněné lahve a uschováme v lednici.
- Kapičky užíváme 3× denně 30 kapek nakapaných do 3 dl vlažné vody po dobu tří měsíců.
Pozor, jedlé žampióny se někdy pletou s mírně jedovatým žampiónem zápašným.
Galerie: Které houby se pletou a které jsou bezpečné?