Hlavní navigace

Neutírejte si oči po koupání do ručníku, hrozí zánět spojivek. Do kufru zabalte umělé slzy

25. 7. 2023

Sdílet

 Autor: Depositphotos
Ostré slunce, prach nebo koupání v ne zcela čisté vodě. To vše může způsobit zánět spojivek, který patří k nejčastějším letním zdravotním komplikacím. Vyplatí se proto nepodcenit prevenci a případně okamžitě nasadit léčbu.

Léto zánětu spojivek nahrává, upozorňují odborníci. Jeho příčinou je totiž právě všudypřítomný prach, pyly a také časté koupání. „Vody v rybnících a jezerech a taky chlór v bazénech jsou nejčastější příčinou zánětlivých procesů. Po koupání v létě je proto dobré oči vypláchnout čistou vodou nebo použít jemné kapky, ideálně s obsahem kyseliny hyaluronové – takzvané umělé slzy,“ vysvětluje Kamila Horníčková, lékárnice Lékárna.cz.

Určitě není dobré oči jen utřít do ručníku, protože si pak sůl z mořské vody či v případě sladkých koupališť vodní řasy a sinice do oka spíše vetřete.

Co se dozvíte v článku
  1. Pozor na sluníčko
  2. Neléčený zánět může trvale poškodit zrak
  3. Očím škodí také klimatizace
  4. Dehydratace neprospívá ani očím
  5. Manuál základní pomoci:

Pozor na sluníčko

Nebezpečné je pro naše oči také sluneční záření, zejména ve vysokých nadmořských výškách, ale i u moře, kde se UV záření odráží od vodní plochy. 

„Přílišná expozice slunečnímu záření má v oku vliv především na spojivku, která při intenzivním vystavení UV záření zarudne a oko pak slzí, svědí, pálí a škrábe,“ vysvětluje vedoucí lékařka ambulantního provozu Očního centra Praha a sítě MediPort Lucie Frantlová a dodává: „Nedostatečná ochrana před dlouhodobým UV zářením zároveň může způsobit i vážnější problémy se sítnicí nebo může i podporovat a urychlit vznik šedého zákalu.“

Zvlhčující kapky jsou vhodné i pro výplach oka, když se do něj dostane cizí těleso jako písek, prach či drobný létající hmyz. Použitím takového výplachu předcházíme podle lékárnice i vysušování očí, které je jednou z nejčastějších příčin začínajícího zánětu spojivek.

„Na dovolenou doporučuji přibalit do lékárničky oční kapky, jako je například Ophtalmo-Septonex, nebo kapičky obsahující světlík lékařský. V případě podráždění tyto kapičky aplikujte 3–4× denně a nechte oko zklidnit,“ doporučuje doktorka Frantlová.

Neléčený zánět může trvale poškodit zrak

Lékárnice také upozorňuje, že zánět není radno podceňovat. „Neléčený zánět oční spojivky s sebou nese riziko trvalého poškozením zraku,“ říká Kamila Horníčková. „Pokud zánětlivý stav oka nepřejde do dvou dnů, je už na místě vyhledat lékaře,“ dodává vedoucí online poradny Lékárna.cz Pavla Horáková.

Oční záněty se projevují i častým mrkáním Přečtěte si také:

Oční záněty se projevují i častým mrkáním

Neléčený zánět spojivek může mít vážné komplikace hlavně u malých dětí, miminek či lidí vyššího věku s oslabenou imunitou nebo špatnou životosprávou, kdy může skončit až ztrátou zraku. Především maminky dětí a zvlášť miminek by tak neměly s návštěvou lékaře otálet.

Obezřetní by měli být podle lékárnice i nositelé kontaktních čoček: „Nedokonalá hygiena, zapomenuté kontaktní čočky v oku při koupání, či dokonce chybná volba už při koupi čoček jsou všechno faktory vyvolávající zánětlivé reakce,“ zdůrazňuje Horáková.

Typické příznaky zánětu spojivek: 

  • zarudnutí postiženého oka, 
  • pocit cizího tělesa v oku, 
  • pálení či řezání v oku, 
  • slzení, 
  • hnisavý výtok, 
  • světloplachost, 
  • oteklá víčka. 

Neléčená infekce může někdy přejít také v keratitidu, což je zánět oční rohovky, nebo se dokonce překlene v rohovkový vřed. Vzácnou komplikací bakteriálních zánětů spojivek způsobených chlamydiemi je pak trachom, který představuje nejčastější příčinu léčitelné slepoty.

Očím škodí také klimatizace

Na oči má vliv také v létě časté používání klimatizace, a to jak v práci, v hotelích na dovolené, nebo při delších cestách v autě. I když tělo příjemně ochladí, očím tolik prospět nemusí. Způsobuje totiž nepříjemné osychání povrchu oka. Náchylnější na klimatizaci bývají většinou oči, které mají sníženou schopnost tvorby slz či zhoršenou kvalitu slzného filmu.

„Do kufru je tak ideální zabalit i tzv. umělé slzy – kapky, které pomáhají zvlhčovat povrch oka a posilují tak přirozený slzný film v oku. Suché oči určitě není dobré dlouhodobě podceňovat, neboť zanedbání může vést až ke vniku syndromu suchého oka i s případnými problémy v podobě zánětu rohovky a spojivky,“ vysvětluje paní doktorka Frantlová.

Jak často u vás doma někdo trpí infekčním zánětem spojivek?

Dehydratace neprospívá ani očím

Hydratace je v létě každoročně stále opakované téma, ale v souvislosti s očima se o ní mluví málokdy. Přitom dostatečnou hydratací organismu v létě ulevujeme i našim očím. Při suchosti očí je už vhodné zařadit do stravy víc tekutin nebo vodnatých potravin a hydratovat tělo i vnitřně. Ideální jsou minerální vody, vývary, šťavnatá zelenina jako melouny a okurky.

A pomohou i bylinky. „Obkladem z odvaru ze světlíku lékařského a měsíčku při mírných komplikacích nic nepokazíme, při silném zánětu, či dokonce hnisajícím oku to ale určitě nezkoušejte,“ varuje a také apeluje na vyhledání odborné pomoci specialistka na přírodní medicínu Kamila Horníčková.

Manuál základní pomoci:

  • Při podrážděném, suchém oku nebo nečistotě v něm používáme zvlhčující kapky jako Ocuflash, Ocutein sensitive, Artelac Tripleaction, Systane, Hyal-drop.
  • Při začínajícím zánětu a hnisání používáme oční kapky nebo mast na oči s obsahem dezinfekční složky, jako je Desodrop, Ophthalmo-Septonex, Occusept.
  • Při alergii, je vhodné pořídit si kapky určené k alergii (pokud nemáme předepsané od lékaře), jako například Livostin, Allergodil, Ocutein Allergo či Vividrin ectoin.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Redaktorka serveru Vitalia.cz. Zaměřuje se především na zdravý životní styl, pohyb a zdraví dětí. Mimo novinařinu pracuje také jako lektorka pohybových kurzů pro děti a rodiče.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).