Dobrý den,
od Vánoc až dodnes jsem několikrát uvařil houbového Kubu. Dvakrát jsem použil ječné kroupy a dvakrát pohankové. Ve všech případech ale smažím i kroupy. Houby a kroupy smažím zvlášť na cibulce, do obojího přidávám též protlačený česnek a osolím. Houby ještě opepřím a přidám kmín. Kroupy jsou ale nasucho, a tak je podleji nejdříve vývarem ze sušených hub, a pak buď tmavým pivem nebo červeným vínem. Poté obojí smíchám, dám péct, ale průběžně promíchávám, jinak by se připekly. Skvělá vůně a chuť! Jako tuk se dá použít máslo, sádlo i olej. Jako houby jsem použil nasbírané, zamražené lesní houby nebo sušené hříbky, a pak buď zahradní žampiony nebo hlívu ústřičnou, aby jich bylo víc.
Dobrý den, máte pěkný článek o surovině, která je (nebo byla po celá staletí) součástí české národní kuchyně. Kroupy, pohanka a jáhly se konzumovaly v zemích Koruny české dlouhá staletí před příchodem bramborů, rýže a těstovin. Škoda, že česká kuchyně v moderní době zaniká, mladé holky už neumí automaticky vařit, kupují si hotovky a chodí do restaurace. Naopak začínají vařit muži, avšak moderní je zahraniční kuchyně, třeba italská (těstoviny, pizzy, noky), asijská (suši, čínské nudle) či arabská (kebab, hummus) nebo mexická (nachos se salsou guatemala, quesadilla). Zrovna jsem dojedl bramborovou kaši se špaldovými kroupy na způsob kuby se špenátem. Lahodná česká kuchyně, ty kroupy se mi teda povedly. Kdo má zájem, napište mi, na Facebook si dávám fotky pokrmů, které vařím, nebo Vám je mohu poslat na e-mail. Poslední dobou vařím velmi často kroupy, ječné, špaldové a pohankové.