Měla jsem od malička do 24 let celoroční rýmu, lupénku, dvě alergie, takže vím, o čem je řeč. Je to nevyléčitelné, tvrdili doktoři. Berte to a to, dodávali pomyslně farmaceuti. Pak se mi náhodou dostala do rukou knížku od M. Kuschiho o přírodní stravě (stručně shrnuto, obiloviny, zelenina, luštěniny, sezónní české ovoce atd., naopak vyloučení rafinovaného cukru, tropických potravin, !!mléčných výrobků!!, uzenin, omezení masa, používání přírodních dochucovadel a koření). Pořídila jsem si pak další knížky, např. Jak jsme klamáni od J. Průchové nebo Radost z jídla od MUDr. Strnadelové, a světe div se, problémy se během několika měsíců vyřešily. Vše do sebe zapadlo. Nemoc je sice většinou psychosomatického původu a leckdy nám symbolizuje i nějaký hlouběji uložený problém, ale strava každopádně udělá strašně moc. Jestli teď za rok spotřebuji dva balíčky kapesníků, je to hodně. A to ještě potřebuji smrkat jen tehdy, když to nevydržím a pozřu někde na návštěvě něco, kde je mléko (sýr, smetana, jogurt atd.). Hned to na sobě cítím. Podotýkám, že alergii na mléčné výrobky mi nikdy nezjistili, takže tím to asi nebude. Prostě je pravda, že kravské mléko zahleňuje a celkově oslabuje organismus (kozí a ovčí taky, ale o něco míň). No, kdo nevěří, ať si to vyzkouší alespoň měsíc, opravdu poctivě (chce to číst si všechny etikety na výrobcích, mléko a cukr se přidává do lecčeho, ale jde to i bez něho, viz např. výrobky značky Alnatura nebo Sunfood), a pak se možná bude divit stejně jako tehdy já, že "nevyléčitelné" nemoci slábnou, mizí, až nakonec ustanou úplně... Good luck!