Na tomhle je vidět, že Zdeněk Pohlreich je možná dobrý kuchař. Ne více, ne méně. Třebas ta kvalita točené vody, mýlí se, že ji nikdo nehlídá, z dosti vzácné výjímky dělá pravidlo, protože si myslí, že se mu to tak hodí. Matonka je hlídaná výrazně méně přísně, nežli voda z vodovodu. V obou případech kvalitu kontroluje nějaká firma + státní dozor. Jenže u matonky končí za bránou fabriky, a dál už nesledují, kde to stálo a leželo, a jak dlouho. A že se ty bakterie namnoží, jak dokazují testy. U točené vody je hlídána kvalita i včetně distribuce. Cigarety zakázat mu nevadí, levnější nápoj nežli alkohol mu vadí. U jednoho nevidí ohrožení svých příjmů, u druhého ano, přitom se v principu jedná o to samé. Říká, že v zahraničí platí úplně jiné zákony tam, kde je rozdíl do 15% v DPH, a kde je marže na zboží ve stovkách procent. Říká že je mu blbé účtovat za něco co prý samo teče z vodovodu, ale mít v ceně započtené náklady na teplo co samo v zimě sálá z radiátorů mu blbé není. Tam kde stát nařizuje mít nealko levnější nežli alko, tedy to nemusí být voda z kohoutku a nemusí být zadarmo, mluví o rozdávání kohoutkové vody zdarma. Říká restaurace tam pracují s jinou přidanou hodnotou, a podle kontextu asi mluví o marži. Říká že si to vyřeší podnikatelé s hosty sami tam, kde se za 25 let samo nevyřešilo. Říká "Myslíte, že dneska někdo ví, co je to pětka, šestka, nebo jak se to značí?" a nedochází mu, že většina sice neví, ale těch co se to týká, alergici, ti to vědí. (Jestli se dá spoléhat na to, co hospodský někam nakopíruje, to je zase věc druhá.) Říká, že kontrolovaná Mattonka je supr věc, ale kontrolovaná celá hostina je ožralý milionář. Neví, že veterinární kontrola není o černém odstřelu, na to je policie a myslivecká stráž, ne veterinární kontrola, ta je o kontrole parazitů a nemocí v tom divočákovi, a že jich tam je dost a nebezpečných, pane kuchaři. K tomu pohádky o třech kontrolách týdně řezníka.... které jsou ovšem u Mattonky super.
Zkrátka on se řídí podle jediného kritéria: co je jemu, podle jeho názoru, momentálně ku prospěchu. Proto ty rozpory a doublethink.
Ale jo, jinak má pravdu. V kuchyni musí být uklizeno, půlka broskve z kompotu na mase zapláclém sýrem je pitomost a tak.