Na tomhle je vidět, že Zdeněk Pohlreich je možná dobrý kuchař. Ne více, ne méně. Třebas ta kvalita točené vody, mýlí se, že ji nikdo nehlídá, z dosti vzácné výjímky dělá pravidlo, protože si myslí, že se mu to tak hodí. Matonka je hlídaná výrazně méně přísně, nežli voda z vodovodu. V obou případech kvalitu kontroluje nějaká firma + státní dozor. Jenže u matonky končí za bránou fabriky, a dál už nesledují, kde to stálo a leželo, a jak dlouho. A že se ty bakterie namnoží, jak dokazují testy. U točené vody je hlídána kvalita i včetně distribuce. Cigarety zakázat mu nevadí, levnější nápoj nežli alkohol mu vadí. U jednoho nevidí ohrožení svých příjmů, u druhého ano, přitom se v principu jedná o to samé. Říká, že v zahraničí platí úplně jiné zákony tam, kde je rozdíl do 15% v DPH, a kde je marže na zboží ve stovkách procent. Říká že je mu blbé účtovat za něco co prý samo teče z vodovodu, ale mít v ceně započtené náklady na teplo co samo v zimě sálá z radiátorů mu blbé není. Tam kde stát nařizuje mít nealko levnější nežli alko, tedy to nemusí být voda z kohoutku a nemusí být zadarmo, mluví o rozdávání kohoutkové vody zdarma. Říká restaurace tam pracují s jinou přidanou hodnotou, a podle kontextu asi mluví o marži. Říká že si to vyřeší podnikatelé s hosty sami tam, kde se za 25 let samo nevyřešilo. Říká "Myslíte, že dneska někdo ví, co je to pětka, šestka, nebo jak se to značí?" a nedochází mu, že většina sice neví, ale těch co se to týká, alergici, ti to vědí. (Jestli se dá spoléhat na to, co hospodský někam nakopíruje, to je zase věc druhá.) Říká, že kontrolovaná Mattonka je supr věc, ale kontrolovaná celá hostina je ožralý milionář. Neví, že veterinární kontrola není o černém odstřelu, na to je policie a myslivecká stráž, ne veterinární kontrola, ta je o kontrole parazitů a nemocí v tom divočákovi, a že jich tam je dost a nebezpečných, pane kuchaři. K tomu pohádky o třech kontrolách týdně řezníka.... které jsou ovšem u Mattonky super.
Zkrátka on se řídí podle jediného kritéria: co je jemu, podle jeho názoru, momentálně ku prospěchu. Proto ty rozpory a doublethink.
Ale jo, jinak má pravdu. V kuchyni musí být uklizeno, půlka broskve z kompotu na mase zapláclém sýrem je pitomost a tak.
On je to kuchař, podnikatel, šoumen a hláškář :-) Tak je třeba jeho projevy chápat. V principu mu (jak to chápu já), nejde o to jestli někdo nabízí kohotkouvou vodu. Ale o povinnost nabízet jeden nealko nápoj levněji než alkoholický.
Ta kohoutková voda je jiný druhý problém. V případě že někdo bude nabízet takovou vodu jako nejlevnější nápoj, protože mu to nařizuje zákon, příjde mu blbé za ní brát peníze, když vlastně ani netuší co vlastně nalévá.
A ta Mattonka je třetí problém. Výrobce ručí za obsah lahve, kdežto za okamžitý stav vody z kohoutku tak úplně neručí nikdo. Z vodárny jistě odešla ve správné kvalitě, ale ke kontaminaci může dojít cestou. Kdekoliv A když se s prominutím hosté pose*ou, kdo za to může ? No restauratér přece...
Proto si to podle něj má řešit restauratér sám a ne zákon. Když se mi nelíbí, že nenabízí k pití vodu, prostě tam nechodím.
Ad kontroly. Stěžuje si na byrokracii. Na formální předpisy. Existuje hromady předpisů kde se mají mýt ruce a rozbíjet vejce, ale když je půlka kuchyně pokrytá plísní, tak se přes víkend vymaluje a jede se dál....
Jo, jako šoumena kuchaře ho beru. Problém ale nastane, když zabrousí někam jinam.
Když mu vadí povinnost nabízet nealko levněji než alko, proč tedy neřekne "vadí mi povinnost nabízet nealko levněji než alko"? Proč místo toho vypráví o čepování kohoutkové vody zdarma? To se mi nelíbí, a považuji za velmi neslušné a podrazácké, podsouvat druhým fantazie z Pohlrejchovi hlavy za státní nařízení. To opravdu slušný člověk nedělá.
A proč vůbec vypráví o kohoutkové vodě, nic takového zákon nenařizuje, je to stejně neslušné jako předchozí. Navíc ona ta balená voda není dražší v nákupu, nežli pivo. Stejně tak je při cenách na place už nepodstatné, jestli natočí vodu za 0,1 Kč/l z kohoutku, nebo nakoupí balenou za 3 Kč/litr.
S Mattonkou se mýlíš. Výrobce ručí jen do chvíle, kdy ji naloží ve stáčírně na náklaďák. Logicky, ani nemůže dál ručit, protože neovlivní, jestli ji někdo bude skladovat rok na mrazu slunci a dešti. Naopak za vodu ručí výrobce a distributor až k přípojce. Tedy přesněji k vodoměrné soustavě.
Stejně tak se mýlíš s odpovědností. Vyplácí snad odškodné za Dejvickou vodu hospodský (majitel činžáku, hotelu), jak tvrdíš? Ne vyplácí to vodárny.
A opět, nikdo mu nenařizuje nabízet vodu. Nařizuje mu nabízet jakékoli nealko levněji nežli alko. No je to snad nějaká újma a tragédie? Vážně?
Předpisy o rozbíjení vajec, tedy o zřízení místa, o tom že se nesmí potkávat syrové maso se zeleninou, ho zajímá pouze 1x při zřizování hospody, při stavebním řízení a kolaudaci. Potom už ne, má zkolaudováno, a nové požadavky se ho netýkají. Nakonec Pohrejch je propagátorem čistoty, a to není nic co by mu mělo vadit.
No a že by k řezníkovi chodily kontroly 3x týdně, takové pohádky si mohl odpustit, to je opět nedůstojné.
Také nechápu tvoji poznámku o "všechno pokryté plísní, se vymaluje". Co tím chceš říci? Že je špatně, že nesmí být kuchyně pokryta plísní, a že to může někdo zkontrolovat? Nebo něco jiného? Jak s tím souvisí víkend? Jak dlouho si myslíš, že trvá, nežli se vše pokryje plísní?
S tou kohoutkovou vodou si to moc idealizujete. On vám snad někdo dělá pravidelně u vaší přípojky rozbory? Samozřejmě že ne a jak ukázala nedávná dejvická zkušenost, tak právě reakce při "kontaminaci cestou" je poměrně pomalá a problematická.
Jinak co se týče té "Matonky", tak v praxi se s nějakými extra dlouho skladovanými v velkoobchodech moc nesetkáte, nehledě k tomu, že je na lahvi datum výroby, takže se to snadno zjistí.
Osobně sice patřím spíše k umírněným odpůrcům balené vody a preferuji kohoutkovou, nicméně teorie o tom, že je u nás kohoutková voda vysloveně kvalitnější než balená řadím spíše do kategorie urban legends...
Šmarjá panno, to je jen těžko uvěřitelný, jaký koniny jsou schopný lidi vymyslet. Samozřejmě, že nikdo nedělá rozbory z každé přípojky. Mám se zeptat stejně debilně? Dělá snad někdo rozbory každé lahve Mattonky?
U vodovodu kontrolují pravidelně řad, u Mattonky šarže, jestli víš co to je.
U balené vody nezáleží zas tam moc na datu spotřeby, ale na způsobu skladování. Nu, napsal jsem to, ale marně... To znamená, že láhev skladovaná na chladném místě a v temnu vydrží mnohonásobek toho, co láhev na slunci a teplu. Taková má namnožené bakterie dávno před uplynutím záruční lhůty.
A stejně debilní je argument Dejvice. To můžu, jako stejný debil, tvrdit že balené potraviny jsou nebezpečné. Vždyť přeci každou chvíli hlásí, že je vadná nějaká šarže potravin, že ji stahují (v Dejvicích zakázali pít).
Když jsem psal že je to kuchař a šoumen, měl jsem na mysli právě to, že jeho názory jsou tomu odpovídají. K jeho cti je třeba říci, že si nikdy na nic víc nehrál .
V hospodě najdu hromadu lidí, kteří jsou schopni za poměrně krátkou dobu vyřešit všechny problémy světa a ani mě nenapadne se na ně zlobit, že jejich postupy v praxi nefungují :-)
Skoro to vypadá, že jsem oba četli jiný článek. Polreich reaguje na návrh zákona o povinnosti mít nealko nápoj a redaktorka se ho ptá na kohoutkovou vodu....
S Mattonkou zrovna zkušenost nemám, ale občas dělám pro firmu která balenou vodu vyrábí a když u spotřebitele došlo ke kontaminaci, šla po něm (výrobci), dost tvrdě hygiena.
Že v případě Dejvic vyplatila odškodné byl unikát. Vodárna se k tomu přihlásila poprvé, zřejmě proto, že šlo o tak veliký problém. A jednoznačně se prokázalo kde je zdroj kontaminace. Pokud by se jednalo o "lokální" záležitost jedné restaurace, nikdo by nehnul ani prstem a újmu by nepochybně platil provozovatel.
Ty nároky na stavební úpravy jsou vysoké a někdo je musí zaplatit. A to samozřejmě musí zajímat každého provozovatele...
Poznámkou "všechno pokryté plísní, se vymaluje" mám na mysli to, že takový postup nestačí. Když se něco takového stane a jediným postihem je pokuta + vymalování, považuji to za selhání kontrolních orgánů. Postihem by mělo být pozastavení aspoň na půl roku. Aby bylo všem jasné, že předpisy se nedodržují jen pro kontroly. A kdo si něco takového neuvědomuje, nemá právo v tomhle oboru podnikat.
"K jeho cti je třeba říci, že si nikdy na nic víc nehrál"
V jednom s tebou souhlasím: že to vypadá, že jsme oba četli jiný článek. V tom článku, co jsem četl já, tak činí.
Takže sám vlastně tvrdíš, že hygiena kontroluje výrobce balené, mimoděk fakticky konstatuješ, že i vodárny, konstatuješ že může být problém u balené na cestě, a přesto se mnou nesouhlasíš. To mi hlava nebere, ale řešit to nebudu.
Také mi hlava nebere, jak by mohl být problém u jednoho jediného spotřebitele, u všech okolních, před i za touto přípojkou, být vše pořádku, a na vině by měly být vodárny. No, už jsem dávno zjistil, že je lépe si o tom myslet své, a dál to neřešit.
No a plísně, to jsi nevysvětlil, jak jsi to myslel.
A do debaty o přiměřenosti sankcí se pouštět nebudu. Snad je, že bych byl velmi opatrný, kdybych měl rozhodovat o tom, jestli zavřít na půl roku, jak ty navrhuješ, fabriku na balenou vodu, při jednom prohřešku. Osobně bych byl pro stupňující se sankce s každým dalším prohřeškem, ale to je věc názoru.
"Ty nároky na stavební úpravy jsou vysoké a někdo je musí zaplatit. A to samozřejmě musí zajímat každého provozovatele..."
S tímhle jsi mne opravdu rozesmál. Tedy ne ty sám, ale ještě jsem si vzpomněl na Pohlrajcha v pořadu Ano šéfe, jak tam, a po právu jebe jak malý kocourky bordeláře. Rozesmálo mě, jak by sám mistr reagoval na hlášku, kdyby mu někdo z nich na place řekl, že ten úklid něco stojí a že ho musí někdo zaplatit.
Kromě toho znovu opakuji, že tyhle sou jednorázové, pouze při zřízení provozovny.
Ach jo.
Nejvic se mi libi , kdyz pise nekdo o necem co v zivote nezazil, jo kdyby to statni dozor delal, jak pisete, zavreme tu uplne vsecko, je to i o lidech i kontrolni organ musi premyslet, myslet na dusledky resit, ono se za tou pokutou a nucenim vymalovanim skryva mnohem vic, hodiny domluvy, rozhovoru, pravniciny. Musi se prijit na spolecny kompromis, musi se splnovat pravidla, jde o zdravi lidi prece. By ste se divil kolik z Vasich oblibenych restauraci, nebo kolik z "luxusnich" restauraci kontrole nevyhovělo. Nedivejte se jen na finalni "pokuty" ale i na samotny protokol, kontrolu atd. Este jsem nezazila, ze by byl nektery z kontroloru arogantni debil (samozrejme jsou i vyjimky) , ano je jeho praci stourat se a hledat to zle, za to je placen, tak to pochopte, ale vzdy se s nim da mluvit, samozrejme vymluvy jsou jim ukradene ale nekoukejte na vsechno jen černe a bile. Navic kontrolor nenajde to, co neni, jen to, co opravdu je....