A co je na tom jako spatne ? Maji snad byt restaurace (jakekoli) nejaky klenot jen pro hornich deset tisic ?
Nikdy nebudu varit jidlo doma, takova cinnost je proste casove neefektivni. Lednicku si taky kupuju hotovou a nesestavuji si ji po dilech. Nevim ale proc bych mel denne jist v "drahe" restauraci (protoze jedine draha = nezahulena ?) jen proto, ze si nekdo mysli ze na levnejsi "nemam pravo".
Ostatne jidlo tu v restauracich vzhledem ke kupni sile a platech ve sluzbach uz nijak zvlast levne neni.
Take je dobre pripomenout ty hratky s DPH. Restauracni sluzby byly v minulosti presunovany mezi horni a dolni sazbou DPH. Do cen se to vzdy promitlo tak, ze pri zvyseni DPH cena vzrostla (a vsude se hulakalo jak to jinak nejde) a pri naslednem snizeni zustala stejna (a vsude se zaryte mlcelo).
Chapu ze levne (a mnohdy casto skutecne odporne) restaurace predstavuji pro pana Polreicha konkurenci, protoze lide nechodi pak jen do tech drahych, jak je to podle neho asi jedine spravne. No to je potom musite necim presvedcit, ze :-) Vyssi cena vsak automaticky neznamena kvalitu, jako treba jedna nejmenovana pry "klasicka" restaurace v centru Prahy, kde maji smazak s varenym bramborem za 200 Kc. Pry je vyrazne kvalitnejsi :-) Mozna o trochu je, ovsem za blbce at maji nekoho jineho ...
A proč by si nemohl člověk vařit doma? Může to být docela zábavná tvůrčí činnost, přinášející uspokojení z dobrého výsledku. Ono "časově neefektivní" může být třebas tancovat, nebo, s prominutím, souložit (jak říká lord v jedné anekdotě). Když se chci dobře najíst z červstvých surovin, a nedat za to tisíce, vařím doma. A pokud se pustím do zahraničních jídel, je docela zajímavé už jen hledání správných receptů na cizích webech (protože na našich webech jsou cizí jídla stejně zdeformovaná jako v našich hospodách).
Nepsal nic o tom, že by si člověk nemohl vařit doma. Nepsal ani nic o tancování a už vůbec nic o souložení. Já Vám samozřejmě přeju, že rád vaříte, ale příště si příspěvek přečtěte, než k němu napíšete komentář.
Osobně s předřečníkem plně souhlasím, když se restaurace uživí na levných obědech (třeba i horší kvality), tak co do toho má kecat nějaký rádoby expert?
přesně tak, rád si doma uvařím. nejsem žádný expert na vaření, baví mě to. je samozřejmě pravda že nevařím svíčkové, kachny, atd.. ale snažím se dělat rychlá chutná jídla, která si pak druhý den v práci ohřeju. a když už jdu do restaurace max. 1 týdně tak si dám co mi bude chutnat a ano jdu na pořádné jídlo, kde dobře nechám cca. 250-300,- ale jsem s ním maximálně spokojený a můžu doporučit přátelům.
A jaky je prosim rozdil mezi tou "vyvarovnou" a "restauraci". Ja tedy zadny podnik s nazvem "vyvarovna" kde maji jen tri jidla neznam, v ulici jsou jen restaurace. Dokonce zadne stravenky nevlastnim.
Takze tentyz podnik je na obed "vyvarovna" a vecer "restaurace", protoze vecer nabizi ty sama jidla za dvojnasobne ceny ? Nebo jak to tedy je spravne ? :-)
Jak to tedy mam delat, kdyz nemam zavodku ani stravenky, presto nechci byt v pondeli az patek o hladu a nechci si doma ani varit. Jak je to tedy prosim spravne ? Mam chodit na ten smazak za 200 Kc, protoze jedine na "ten mam narok" ?
No a proč by podnik nemohl být k obědu vývažovna a k večeři restaurace? Ono to tak leckde funguje a celkem ke spokojenosti zákazníků - prostě se k obědu nabídne menu, kde je na výběr jen třeba ze tří jidel a běžný jídelní lístek není v tu dobu nabízen. Tím, že se dělá jen pár věcí ve větším se přirozeně omezí náklady a dá se udělat menu za celkem přijatelnou cenu. Večer holt funguje širší nabídka za více peněz...
Podobných podniků je až dost a upřímně vaše výklady, že se v Praze nedokážete najíst mi přijdou jek pohádka anebo kverulantství. Sám se sice takto nepotřebuji stravovat vyloženě denně, ale při své práci jsem podobných obědů absolvolval spousty a vesměs bez potíží.
Jo a mimochodem smažák za 200 korun jsem snad ještě nepotkal nikdy a to opravdu nechodím do nejlevnějších hospod. Netvrdím, že se podobná cena nevyskytne, ale není to nic obvyklého ani v Praze.
"No a proč by podnik nemohl být k obědu vývažovna a k večeři restaurace?"
Protoze to je to, co je podle pana Polreicha zrejme spatne (pokud jsem to spravne pochopil, jinak se mu omlouvam), protoze lide prece "nemaji narok" na takto "levne" jidlo z vyvarovny.
O tom je cela moje polemika.
Ten smazak za 200,- nabizi jista restaurace v Dlouhe ulici, reklamu ji v zadnem pripade delat nechci.
Když přijdu do hospody a objednám si minutku, tak čekám, až to uvaří. Doma by to trvalo stejně dlouho. Jenže do té hospody se ještě musím nějak dostat, počkat, až si mě všimne obsluha, počkat, až kuchaři přijde pod ruku moje objednávka, ....
Kdo opravdu šetří čas, vaří si sám, trvá to jen třetinu času stráveného v hospodě.
Ono to srovnání s počtem restaurací v Ňújorku kulhá na všechny nohy a ruce, co má. On je rozdíl mezi restauracemi v zemi, kde je hlavní jídlo večeře a k obědu se lidé odbudou sendvičem co si ráno namazali, a mezi zemí, kde je hlavní jídlo oběd a naopak na večeři si lidi dají, co dům dal.
Ale na levnější restauraci nemáš žádné právo - máš jen právo jít si do jaké restaurace chceš. Buď v okolí levnější restaurace je a nebo není.
Pohlreich se snaží říct, že hospodští se nemusí bát nastavit si ceny tak, aby pokryly náklady na lepší suroviny a lepší přípravu a aby obsahovaly i slušnou marži. Že lidi budou sice nejdřív mrmlat, ale pak si zvyknou - a ti, co si nezvyknou, si holt budou muset začít vařit doma. Jejich problém - právo na levnou restauraci prostě nemají, i když si to rádi myslí.
Navíc jsi to četl očividně velmi nepozorně - ZP sám v tom rozhovoru jasně říká, že dražší jídlo neznamená kvalitnější a levnější neznamená horší. Že to závisí na konkrétní restauraci.
"Že lidi budou sice nejdřív mrmlat, ale pak si zvyknou - a ti, co si nezvyknou, si holt budou muset začít vařit doma"
A pak nekoho napadne, ze by slo udelat restauraci i pro ty, co si "nezvyknou" se nechat okradat jen v predrazenych restauracich pro frikuliny :-) To je prave o tom trhu ...
Pripada vam, ze dnes jsou snad restaurace v CR nejak zvlast levne ? Vzhledem ke zdejsim platum. Nebo si naivne myslite, ze vam vsichni skoci na nemecke ceny za ceske platy ?
Tak minimálně v té oblasti poledních menu ceny našich restaurací velmi levné jsou, místy až extrémně. V tomto případě je to proti zahraničí levné i když bych udělal srovnání vzhledem k platům.
U běžných večerních cen je to proti zahraničí pořád v absolutní hodnotě levné, o srovnání vzhledem k platům by se dalo debatovat (taky je ovšem na místě otázka, k čemu toto srovnání vlastně je...).
Nevím, proč se úplně zbytečně dohadujete, když stejně většina hospod zkrachuje, až se uskuteční ta regulace kouření, o co se Evropská unie postarala. V Británii platí tenhle zákaz kouření už 8 let a hospody se stále zavírají dál. Takže přežijí ty nejsilnější, a ty si zase se zákazníkem budou dělat, co chtějí: úplně jako supermarkety.
No, tady okolo je pět hospod, co v poledne vaří, Jedna je nekuřácká, čtyři kuřácké. Nekuřácká je nervaná, kuřácké zejí prázdnotou (občas se tam nají nějaký metař nebo zedník). A to je ta nekuřácká o polovinu dražší než ty kuřácké. Já bych spíš řekl, že tady většina hospod zkrachuje kvůli pověře, že jim zákaz kouření vezme zákazníky.
Tohle je právě jedna z odlišností a "specifik" našeho trhu... U nás se opravdu nadprůměrně chodí na obědy, v době jejich vydávání zákaz kouření moc nevadí ani kuřákům, pro nekuřáky je to pak jasný klad.
Problém, na který se naráží třeba v té Británii, se týká spíše barů a obecně večerních podniků, kde se skutečně po nástupu protikuřácké legislativy pokles projevil docela citelný. Lze to hodnotit různě, každopádně se ale ani náhodou nepotvrdily teorie bojovníků proti kouření, jak jsou hospodští sami proti sobě a zákazníků jim přibyde.
Ale aplikace tohoto poznatku na situaci u nás je skutečně poměrně složitá, restaurací, které se pojetím s těmi britskými přesně kryjí, není zas tak moc a tak by se dopad zákazu kouření mohl lišit.
Chytrý host si rád připlatí za jistotu, že bude mít jídlo opravdu „uvařené“ a ne jenom ohřáté. Právě že většina těch levných restaurací jsou vlastně drahé. Jen ohřívají hotová jídla z makra či jiného velkého obchodního řetězce. Když si ten karbanátek a hrany hodíte do friťáku doma, nejen vás to přijde levněji ale ušetříte i čas.
Drtivá většina lidí v této zemi má katastrofálně nízkou kupní sílu. Už beztak si za ty směšné mzdy nemůže většina lidí v týhle zemi dovolit nic jinýho, než ty sračky z Lidlu nebo z Alberta (jejichž ceny jsou mimochodem na úrovni cen drahých kvalitních potravin v Německu). Pokud pan Pohlreich žvaní, že lidi si zvyknou, asi má na mysli, že většina obyvatel naší země by se měla naučit pást. Protože jestli si někdo myslí, že je pro většinu obyvatel naší země únosné při současných platech další zvýšení už tak zlodějských cen, tak je to blb nebo hajzl. Rady pana Pohlreicha jsou rady na úrovni Marie Antoinetty ("nemají-li lidi na chleba, proč nejedí briošky?")