Pracuju v ulici, kde je na 100 m několik hospod. O obědové pauze zejí prázdnotou a pomáhají si takovými berličkami, jako každé 3. pivo zdarma apod. V nedalekém nákupním centru je zato narváno a mezi 12.-14. hodinou tam místo neseženete. Jídla jsou tam zhruba 2x dražší než v těch zmíněných hodpodách. Proč asi?
Že by lidem přestalo být jedno, co jedí? Že by je přestalo bavitr nechat se sekýrovat a okrádat drzým a zlodějským personálem? Lidi hlasují nohama a moc dobře vědí, kde se dobře vaří.
A jak říká pan P., na chození do hospody není nárok a kdo tam chodí i přes ty otřesné služby, asi si je zaslouží?
Restaurace v nakupnim centru - dekuji. To jsou vetsinou takove ty sterilni "managerske" podniky, v kazdem rohu jedna obri televize, kam chodi prave ti co musi za kazdou cenu ukazat "ze na to maji". Jidlo tam je vetsinou jeste hnusnejsi nez v tech hospodach, snad jedine plus je, ze tam mozna nebude zakoureno.
Neverim, ze tam ti lide chodi proto, ze je to jidlo kvalitnejsi.
Muzete prosim blize rozvest ten vyrok, ze na "chození do hospody není nárok", kdyz s nim souhlasite ? Me by opravdu zajimalo co si pod tim predstavujete. Napriklad je narok na zivot, kdyz nejste bohaty ?
Je videt, ze se vyznate. V nakupnich centrech jsou bufiky a hromada plastovych zidli; u pultu nafasujete hromadu vice-mene pozivatelneho jidla, zhltnete a jdete. Vetsinou je to lacine, extremne rychle, byt ponekud neosobni. Jak se zda, lide tomu zacinaji davat prednost pred 'osobni' zahulenou putykou s otravenou obsluhou, ozralym kucharem a lhostejnym majitelem. Mozna by se meli zamyslet (a nemam pochopitelne na mysli ty lidi)
Ten posledni odstavec budete muset vysvetlit spis Vy. Me osobne to prijde jako zvast stareho komouse nebo mladeho acka (nic osobniho, ale na reci podobneho druhu jsem tezce alergicky - opravdu doufam, ze jste se jen neobratne vyjadril). Uprimne receno si nedokazu predstavit tvora, ktery se dostavi do hospody, tam se naji a na zaver oznami, ze najist se je prece jeho pravo a ze nic platit nebude.
Nechapu souvislost vaseho posledniho odstavce. Nikde netvrdim ze nechci nic platit. Jen nechci platit zbytecne moc, jen proto ze si nekdo mysli, ze je to jedine tak sprave.
Jestli ze v soucasne dobe existuji ruzne cenove a kvalitativni kategorie restauraci a nekdo rika ze je to spatne, ze maji byt ty (levne) restaurace direktivne zruseny, tak se musim ozvat. Nevim proc mi ma nekdo diktovat na co "mam narok". To si snad diktuje provozovatel a ja si podle toho vyberu. Spise bych rekl, ze pan Polreich v tomto pripade "nema narok" do toho mluvit a predevim to ovlivnovat nejakymi, pro neho vyhodnymi, restrikcemi.
To je asi jako kdybych tvrdil, ze lide "nemaji narok" si kupovat levne odpadni LCD monitory s TN panelem za par tisic (protoze jsou hrozne a kazi si tim zrak) a odted se bude prodavat jen Eizo za dvacet tisic a basta. Nemate narok ...
Aha. Tak to jste se vyjadril opravdu neobratne. Vy mate problem s tim, ze pan Pohlreich chce zavadet regulaci poctu hospod. To se pak ale nesmite vztekat, ze mate pravo na to jist levne... souvislost pochopi malokdo. Uprimne receno, tomu nazoru nerozumim. Pocet prece nema nic spolecneho s kvalitou... Ale mozna v tom rozhovoru jen neco chybelo, kdo vi.
Ja jsem si tu regulaci poctu vysvetlil tak, ze maji zmizet prave ty soucasne levne na ktere "nemam pravo" a zustat jen ty drahe (dle meho nazoru vetsinou co do kvality stejne, jen vice predrazene). Souvislost muze byt takova, ze za "pravo otervrit restauraci" se bude platit nejaka licence, na kterou ty levne nebudou mit a museli by se tak stat unifikovane drahe.
Coz by podporova veta z rozhovoru: "Není přeci možné, aby na trh mohl vstoupit kdokoli kdekoli."
Na druhe strane v poradu "Ano Sefe" kolikrat hodnotil kladne ty levne a jednoduse pripravene hotovky. Tim vice (mi) cely ten clanek nedava smysl a zrejme bylo neco vytrzeno z kontextu.
Akorát že to v rozhovoru vůbec nepíše o automatickém zrušení levných, naopak tam upozorňuje na to, že drahé zdaleka neznamená kvalitní.
Ta poznámka o "právu" je jeho oblíbené téma, které chápu trochu jinak, totiž spíš že se ohrazuje proti představě řady lidí, že dražší restaurace je nehoráznost.
Co se týče licencí, tak on ale psal o licenci na prodej alkoholu... Což je docela zajímavé téma, na které jsem už narazil třeba v USA, tam se klidně vyskytne docela slušně fungující "jídelna", kde její majitel prodává jídlo a nealko, ale nemůže prodávat alkohol. U nás je automatická zažitá představa, že k jídlu musí být pivo (donedávna i cigareta) a restaurace tedy automaticky kombinuje funce jídelny a "nálevny" ale tohle není ve světě zas taková samozřejmost. Třeba ve zmíněném New Yorku jde místní běžně na večeři a pak se přesune s přáteli do baru...
A koneckonců i u nás třeba dost čínských restaurací funguje při příjmu naprosto dominantně z jídla, pivo buď nemají vůbec anebo jen doplňkově.
Dobre, pak jsem to tedy jen nepochopil.
Podobne jako v jinych (jiho/zapadne) evropskych zemich povazuju napriklad vino za standardni soucast jidla (coz je ovsem neresitelna kombinace ve vetsine ceskych restauraci i vyvaroven, ale to je zase jine tema).
Ta kombinace nalevny ktera je spise omylem i jidelnou, ta je zde casta. Ovsem bojovat proti tomu tim, ze zakazi ci pripadne vyrazne zdrazim prodej alkoholu ? V tom nevidim zadny smysl, kvalita jidla se tim prece nijak nezlepsi, jen nakonec vzroste cena. A mozna o to tu opet jde ...
Zrovna USA je v tomto druhy extrem, protoze tam kdyz si date k obedu treba jen male pivo, tak uz vas povazuji za alkoholika. Me je tak nejak nejblizsi ten jiho/zapadne evropsky model. V nekterych zemich mimochodem nekouri u jidla (obeda) ne proto ze je to zakazane, ale proto ze jim samotnym to prijde nechutne.
To jsme asi každý pochopili jinak. Já názor pana Pohlreicha chápu tak, že právo na založení restaurace má každý, právo do nich chodit také každý.
Ale! Ty restaurace by měly být čisté, mělo by se v nich vařit z čerstvých a kvalitních surovin, personál by měl vědět, co dělá apod. Cena s tím nijak nesouvisí, pro mě za mě, když mi tam dají čočku s párkem, tak se vůbec nebudu zlobit. Ale musí to být párek, ne sojovoškrobovou hadici.
To je ke kuchařům.
Při sledování Ano šéfe jsem si (až na vyjímky) říkal, jak je vůbec možné, že ty restaurace už dávno někdo nezavřel z hygienických důvodů. To je prostě neomluvitelné, hygiena tam měla naklusat a tu restauraci prostě do vyřešení všech problémů zavřít s tučnou pokutou!
Dále, rád chodím do restaurace, protože to jídlo si neumím uvařit sám. A očekávám, že personál mi bude schopen poradit. Od vhodné přílohy až po víno k tomu kterému jídlu. Tohle silně pokulhává.
To je k personálu.
Já jsem si své restaurace pro určitá jídla našel, drží si svoji kvalitu a jsem spokojen (a snad by mě nečekal nějaký nepříjemný šok, kdybych vlezl do kuchyně).
Klicove je zrejme to "extremne rychle", takze tady nejde vubec o kvalitu jidla, ale o zdejsi zblblost tim, ze snist si v klidu obed je neco spatneho, ze to snizuje vykonnost a podobne dalsi kydy generovane predevsim ruznym okravatovanym MBA povlem, kteri od toho VUMLu nemaji casto daleko ...
Ano, ze to si opravdu mohou sami, ze se nechavaji necim takovym ovlivnit a kazi si tim stresem zdravi mozna vice, nez stravou od "ozraleho kuchare". Mimochodem tohle hranicni srovnani je take naprosto tupe.
co na tom vyroku nechapete? proste kdyz na to nemas tak se nadlabnes doma nebo v zahulenym pajzlu a ne v restauraci. jak proste.
me osobne hrozne fascinuje, jak si kazdy "obycejny clovek" bez kvalifikace ci na davkach narokuje zivot jako onasis a nechape, ze takto to nefunguje a o lepsi se musi predevsim sam zaslouzit.
Mám dost na to, abych mohla jíst v "lepších" restauracích, ale raději si jídlo připravím sama. A víte proč? Protože to prostě umím. Znám cenu surovin, znám cenu času a práce. A jako bonus si dokážu realitu porovnat, takže mě "lepší" restaurace neuloví z výše uvedených důvodů a ty levné vlastně ze stejných důvodů také ne:-)Není to tolik o penězích, jako o tom, za co je vydat...
No, také jsem v podobném místě pracoval. Ty podniky v nově otevřeném NC to zkoušely po otevření, ale také ne všechny, za dvojnásobek. A měly tam prázdno. Poté, co se srovnaly na 1,0 - 1,5 násobek okolí, tak tam mají rozumnou obsazenost, ale místo tam lze sehnat bez problémů kdykoli.
Ale podniky v okolí určitě prázdno nemají. Vlastně nejvíce narváno má podnik v celkem nové administračce, s tácy, samoobslužný, hlavní jídlo za 69, polévka, saláty za rozumné ceny, co kdo chce. A slušně tam vaří.
Personál: v NC je to převážně rychloobrátkový brigádník. Mimo NC, jak kde, ale určitě to není horší.
Co jsem slyšel od majitele mini sítě pizérií, kromě jedné v NC, tak v posledních letech je výrazný posun, že je dost znát, že lidi šetří. Dříve restauračky šly, dnes nejvíce letí "výdejna" do krabice, s sebou, za menší peníze.
Ze je tam pres obedy narvano neznamena, ze se tam ti lide chodi cpat denne. Vysvetlit se to da preci i jinak, nez ze ti lidi chteji byt in(nechme stranou to, ze mi vubec nedochazi proc by navsteva KFC mela byt in). Treba si jdou misto obeda do obchodaku neco koupit(obleceni, boty apod) a aby usetrili cas, tak si tam proste daji fast food a mazou zpatky do prace. Ty obchodaky jsou nacpane neustale a v poledne proste maji lidi hlad a obvykle obedvaji.
Ono jaksi nejde jen o KFC, jak je zmíněno v tom příspěvku, tak v OC se běžně najdou číňani, libanonci a jiná bistra, kde bývá narváno také.
Já sám jsem jednu dobu z práce jezdil na obědy právě do OC (konkrétně šlo o areál kina na CČM), kde jsem ani jednou nepoužil McDonald, ale zato u číňana jsem neměl důvod k nejmenší kritice. Ve srovnání s "normální hospodou" (která byla po cestě také) se tam člověk najedl za stejné peníze daleko lépe.
Stejná zkušenost od jiného čonga pro změnu v OC Europark Štěrboholy, tam jsem nejezdil na obědy, ale míval jsem kolem cestu o víkendu a tak jsem si bral domů oběd pro celou rodinu, také naprostá spokojenost.
Samozrejme ze to je lepsi. Zadne smazene blafy v umelohmotnem hektickem prostredi. Musite si ovsem vybrat a nehledet na to ze nekde je to o 10 Kc levnejsi. Uznavam ze v mensich mestech to muze byt problem. Stejne tak pokud ohrnujete nos nad jidly jako cocka, hrachova kase, kynute knedliky nebo koprovka, pak se nemuzeme shodnout :-)
Ono tady si nejde o to, jestli je lepší restaurace nebo KFC, ale spíš o odpor k těm zlým nadnárodním fast foodům, kterým trpí spousta lidí. Snad si přece nemyslíte, že korpovka, kynuté knedlíky (nebo nelépe pořádný řízeček) jsou pro vaše tělo lepší než kuře z KFC.
Mimochodem po takové koprovce nebo jiném "lehkém" jídle se skvěle odpoledne pracuje. :)
Pokud stále trpíte naivními představami o poctivých českých restauracích, doporučuji pořad Ano, šéfe. A to jsou tam restaurace, které si televizi dobrovolně pozvaly. Jak to asi vypadá jinde...
Po jidle se nepracuje, po jidle se odpociva. Opet dukaz toho, jak "zdrave" je to uspechane jidlo.
Snad si nemyslite, ze v tech fastfoodech je to s kvalitou nejak extra lepsi. Podivejte se na nejake dokumenty http://www.csfd.cz/film/166969-super-size-me/ Zkratka nekdo rad hranolky z krabicky, nekdo jiny zase radsi varene jidlo na taliri s priborem. Tot vse.
:) Jo jasně, ale jde o to, jak dlouho.
Super Size Me je extrém. Kdybyste se cpal několik týdnů jen koprovkou a řízkem, dopadnete úplně stejně. Ale takový dokument nikdo točit nebude, protože kritizovat mekáč je mnohem populárnější.
Já fast foody nikomu necpu. Jen nemám rád, když někdo tvrdí, jak jsou špatné a nezdravé, když v těch slavným restauracích je to stejné (nebo horší).