Zdeněk nepochopil situaci, která u nás přetrvává už šedesát let. V každé druhé hospodě bez rozdílu jdou náklady na účet provozovatele a zisk personálu! Je to tak i v jeho osvěžovnách jenom o tom zatím neví jako většina lidí co si myslí že zbohatnou! Platí a bude platit, že kromě hospody musí mít provozovatel i další činnost souvsející s hospodou jako je řeznictví, pekařství, zelinářství a další, tak jako tomu bylo za první republiky a taky za totáče! Pracoval jsem v dobré restauraci v Baden Badenu a tam taky musel majitel kouzlit, aby vydělal.
Spíš hospodští nepochopili situaci, která tu trvá už 24 let - tedy že podnikat začínám proto, abych na tom vydělal, ne abych se udřel k smrti a měl se asi tak dobře jako podprůměrný zaměstnanec. A taky ne proto, abych šidil zákazníky.
Když restaurace nevydělává, je s ní něco špatně jako s jakoukoliv jinou firmou - neumí vařit, neumí si udělat reklamu, neumí tvořit ceny, neumí udělat jídelníček, neumí slušně zařídit kuchyň ani restauraci, neumí si udělat průzkum trhu... Neumí nic, nejsou ochotni přemýšlet, nejsou ochotni něco změnit, nejsou ochotni se nic naučit, otevřou si restauraci a pak se diví, že se jim nedaří. To je ale normální a má to tak být - špatně vedená firma má zkrachovat. Není ale pravda, že restaurační byznys není výdělečný. To není byznysem, je to lidma, kteří ho dělají.
Přijde ti, že by Pohlreichovi jeho restaurace nevydělávaly? Nebo Il Pomodoro? Potrefená husa? Nevydělávají? Mají ještě zelinářství? Asi ne, že jo...