Zdravé jídlo může i chutnat. Když se dobře připraví.

24. 11. 2009

Sdílet

dieta, hubnutí, váha
dieta, hubnutí, váha
Co je zdravé, není dobré. Nepřipadá vám tohle úsloví tak trochu přežité? Když se totiž jídlo umí připravit, je zdravé, dobré a ještě pomůže zhubnout. Máme pro vás tipy na některé suroviny, které jste třeba dosud míjeli v obchodech bez povšimnutí.

Co je zdravé, není dobré. Nepřipadá vám tohle úsloví tak trochu přežité? Já tvrdím, že když se  jídlo umí připravit, je zdravé, dobré a ještě pomůže zhubnout.  Máme pro vás tipy na některé suroviny, které jste třeba dosud míjeli v obchodech bez povšimnutí. Nechejte se tedy inspirovat.

Je fakt, že pokud chcete zhubnout, budete se muset vzdát většiny oblíbených surovin a  nahradit je zdravějšími s menší kalorickou hodnotou. Pokud se v nich ale nevyznáte, nebo jste o nich dosud ještě ani neslyšeli, bude pro vás příprava dietního jídelníčku obtížnější. Pojďme se na některé z nich podívat.

Čtěte také: Chcete zhubnout? Začněte u výběru potravin

Náhražka masa. Jde to vůbec?

sojové maso

Jedním z takových výrobků je Šmakoun, v nabídce také pod názvem Shmaky. Jedná se o čistou bílkovinu s minimem sacharidů, tuků a cholesterolu. Je to plátek našlehaných bílků, který je upraven tak, že svou konzistencí připomíná drůbeží maso a stejně tak ho můžeme připravit. Nemusí se již dále tepelně upravovat, lze jej konzumovat i za studena, například nakrájený na kostičky v zeleninovém salátu chutná výborně a v nabídce je také v uzené variantě.

Sójové maso najdete na pultech už mnoho let. Snad každý ho vyzkoušel, ale výsledky možná byly rozpačité. Nevhodnou úpravou totiž chutnalo jako rozmočená houba, a proto ho většina z nás ze svého jídelníčku nadobro vyřadila bez dalšího pokusu. Pokud chcete dát sójovému masu další šanci, vyzkoušejte si následující recept:

Sójové maso s žampiony

1 rajčatový protlak, 1 středně velká cibule, 1 pórek, 1 kostka zeleninového bujónu, 10 dkg žampionů, 3 lžíce sójové omáčky, 1 ks větší paprika, 1 balení sójového masa, olej  – Sójové maso namočíme na 1 hodinu do zeleninového vývaru. Na pánvi zpěníme trochu oleje a osmahneme na jemné kostičky nakrájenou cibuli, poté přidáme na plátky nakrájené žampiony a na kostičky pokrájenou papriku. Podlijeme vývarem, přidáme sójové maso, občas promícháme a pár minut dusíme. Dále přidáme sójovou omáčku a rajčatový protlak. Asi po 10 minutách přidáme najemno nakrájený pórek a ještě 5 minut dusíme. Jako přílohu zvolíme zeleninový salát nebo celozrnnou rýži.

tofu

Již několik let je možné koupit výrobek s názvem tofu nejen v obchodech se zdravou výživou. Tofu je vlastně sýr vyrobený ze sóji, který vzniká vysrážením sójového mléka. Je lehce stravitelný a pro svůj vysoký obsah vápníku a nízký obsah tuků a sacharidů je pro dietu velmi vhodný. Jedná se o polotovar a před konzumací ho musíte tedy upravit. Podobně jako Šmakoun se dá použít jako náhražka masa a lze ho i grilovat. Můžete rovněž vyzkoušet méně tradiční podobu tofu – jako pomazánku. Použité ořechy v následujícím receptu mají vyšší energetickou hodnotu, ale zároveň jsou zdrojem nenasycených mastných kyselin, které mají na náš organismus pozitivní vliv, a proto bychom je neměli z našeho stravování zcela vyloučit.

Tofu pomazánka s ořechy

3 stroužky česneku, 80 gramů vlašských ořechů, 100 gramů cibule, 220 gramů tofu, sůl, sójová omáčka, petrželka, kerblík, pažitka – Najemno nakrájenou cibulku zpěníme na troše oleje. Tofu (můžeme použít i uzené tofu) nastrouháme na jemném struhadle nebo umeleme. Cibuli s tofu podusíme v sójové omáčce zředěné vodou. Ochutíme prolisovaným česnekem, solí a nadrobno nakrájenými bylinkami a nasekanými ořechy. Tofu pomazánku můžeme konzumovat teplou i vychladlou, ideálně na celozrnném pečivu.

kuskus

Pokud hledáte jednoduchou a rychlou svačinku, jsou právě pro vás určeny vegetariánské paštiky od společnosti Sivo. Kelímek s váhou 48 gramů ukrývá lahodnou nízkoenergetickou pomazánku v mnoha příchutích. V kombinaci s plátkem knäckebrotu jsou velmi chutnou dopolední svačinou.

Velmi oblíbenou pochoutkou je kuskus, který se v obchodech objevuje také pod názvem cous cous. Můžete ho koupit již mražený se zeleninou a ochucený, nebo si jej můžete připravit doma podle své chuti. Jedná se o droboučké kuličky z tvrdé pšeničné krupice a je velice výživný, lehce stravitelný a obsahuje vlákninu. Kuskus se na rozdíl od ostatních těstovin při přípravě nevaří, ale pouze zalévá vařící vodou a skvěle chutná jak se zeleninou, tak nasladko. Vyzkoušejte ho například s cherry rajčaty a hráškem.

Napsali jsme: Co můžete jíst, když chcete zhubnout?

Kuskus s rajčaty

250g kuskusu, 150g cherry rajčat, 150 g hrášku, 10g čerstvého zázvoru, 25g šalotky, 40ml olivového oleje, čerstvá petržel, sůl, pepř – Kuskus promíchejte nejlépe v nerezové nebo skleněné nádobě s olejem, solí a pepřem. Zalijte 450 ml vroucí vody (část můžete nahradit zeleninovým vývarem) a nechte deset až patnáct minut stát, aby se tekutina vsákla. Cherry rajčata nakrájejte na drobné kostičky, zázvor na tenké plátky a pak ještě na nudličky. Spolu s nasekanou cibulkou a hráškem je lehce opečte na pánvi. Promíchejte kuskus vidličkou, aby nebyl hrudkovatý a přimíchejte k němu směs z pánve a nasekanou petrželku.

hubneme

Pokud máte v jídelníčku málo vlákniny a dostaví se v důsledku toho problémy se zácpou, což se v souvislosti se změnou jídelníčku může stát, nesahejte hned po chemickém projímadle. Už jste si někdy v obchodě prohlíželi sáček s pšeničnými otrubami, které vzhledem připomínají piliny a radši jste je hned vrátili do regálu? Až půjdete znovu do obchodu, zkuste si je koupit. Čtvrt kila stojí asi 15 korun a fungují jako dokonalý kartáč na střeva. Doporučená dávka jsou tři lžičky do jogurtu nebo do ovesné kaše a pro požadovaný účinek je nutné jídlo zapít velkým množstvím vody. Během tří dnů by se měly problémy s vyprazdňováním upravit.

Změna jídelníčku určitě vyžaduje odvahu k experimentování. Nebojte se proto v obchodech koupit pohanku, cizrnu, špaldovou mouku nebo jáhly. Na internetu najdete spoustu receptů na chutná a zároveň dietní jídla. A když už budete mít podobné suroviny ve spíži, ke změně stravovacích návyků se jistě odhodláte mnohem snáz a zdravé suroviny už ze svého jídelníčku neodstraníte.

Tip: Jak si při hubnutí pochutnat a zároveň nepřibrat?

Autor článku

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).