Chřest byl ještě před několika lety téměř zapomenutou, spíše exkluzivní pochoutkou. Jeho obliba ale každým rokem setrvale roste, a to jak díky marketingové podpoře, tak větší dostupnosti a českým pěstitelům. Podle řetězce Tesco, který v síti svých obchodů aktuálně nabízí letošní sklizeň od českých farmářů ze společnosti Český chřest, je mezi zákazníky poptávka jak po zelené, tak bílé odrůdě chřestu.
Co se dozvíte v článku
Mnoho výhod chřestu
Chřest se hodí na řadu pokrmů a nejlépe mu svědčí jen minimální úprava – pro jeho přípravu tak není zapotřebí žádného velkého kuchařského umění.
Kromě jedinečné chuti obsahuje chřest navíc také řadu tělu prospěšných látek. „Chřest je bohatým zdrojem bílkovin, vitamínu A, vlákniny a kyseliny listové. Navíc díky vysokému obsahu draslíku napomáhá regulovat krevní tlak, obsahuje i železo a rutin, čímž si jeho konzumenti mohou posílit svůj imunitní systém. Další nespornou výhodou je, že neobsahuje žádný cholesterol,“ vyjmenovává Martin Kubín, nákupčí čerstvé zeleniny společnosti Tesco.
Jeden stonek chřestu má pouze čtyři kalorie, pokud tedy sledujete svůj příjem, je vhodnou potravinou i z tohoto pohledu.
10 důvodů, proč jíst chřest
- Snižuje hladinu cholesterolu, upravuje krevní tlak a zlepšuje látkovou výměnu.
- Fytochemikálie, které tato zelenina obsahuje, mají protizánětlivé účinky, pomáhají ulevit od artritidy a revmatismu.
- Chřest působí jako diuretikum, tedy odvodňuje. Tělo očistí, působí preventivně a pomáhá při infekcích močových cest.
- Chřest je zdrojem vitaminu E, který posiluje váš imunitní systém.
- Udržuje zdravé cévy a silné srdce, stimuluje krvetvorbu.
- Označuje se za přírodní afrodiziakum, stimuluje estrogen u žen a testosteron u mužů.
- Bojuje s nadýmáním a podporuje trávení.
- Chřest je výborným zdrojem kyseliny listové, kterou by měly z potravy přijímat těhotné a ženy, které plánují otěhotnět.
- Díky vysokému obsahu vody zabraňuje jejímu zadržování v těle a omezuje tvorbu křečových žil.
- Minerály v chřestové šťávě z něj dělají důležitou potravinu pro diabetiky.
Zdroj: Tesco
Jak poznat čerstvý chřest
Pokud se zaměříme ryze na český chřest, který lze koupit v některých supermarketech, ale také na dobrých farmářských trzích, tak jeho sklizeň probíhá zhruba od poloviny dubna do konce června.
„Čerstvý chřest by měl vonět, není na povrchu svraštělý,“ popisuje Martin Kubín. Parametry se dále liší podle druhu zeleniny: „V případě bílého chřestu má mít lesklý povrch a sevřené hlavičky. Není pružný a při ohnutí praskne. Naopak čerstvý zelený chřest můžeme i drobně ohnout.“
Galerie: Takto se pěstuje Český chřest
7 tipů, jak poznat kvalitní a čerstvý chřest
Sezóna chřestu u nás trvá zhruba od poloviny dubna do konce června. I mimo tuto dobu chřest seženete, ale nepůjde o chřest český – takže tím pádem bude méně čerstvý. A jak poznáte, že chřest, který držíte v ruce, je čerstvý a kvalitní?
- Čerstvě sklizený chřest poznáte podle hodně pevných, sevřených hlaviček a lesklého povrchu.
- Při naříznutí vytéká z čerstvého chřestu bílá míza.
- Čerstvý chřest se nedá více ohnout, praskne. Naopak, pokud je chřest gumový, nekazte si chuť a nekupujte ho.
- Čerstvé výhonky vržou, pokud je o sebe třete.
- Čerstvý chřest není svraštělý a není výrazně okoralý v řezu.
- Pokud se chřest prodává ponořený ve vodě, může to být známkou toho, že potřeboval první pomoc a již není nejčerstvější.
- Chřest, který je čerstvý, voní. Zápach je jasným signálem, že je něco špatně.
Zdroj: Český chřest
Chřest lze skladovat pár dnů nebo i zamrazit
U chřestu platí čím čerstvější, tím lepší. Proto bychom se zpracováním chřestu podle odborníka neměli dlouho otálet. Skladujeme ho v ledničce při teplotě kolem +5 °C, ideálně ho ještě zabalíme do vlhké utěrky. Takto uskladněný by měl bez problémů vydržet několik dní.
Chřest je dokonce možné i zamrazit, předtím je však potřeba tepelně jej upravit. Postup je stejný jako při zpracování, jehož postupu se věnujeme dále.
Zelený chřest není třeba loupat
Zelený chřest je na zpracování jednodušší. V případě, že je mladý, stačí jej omýt a oddělit spodní dřevnatou část, což jsou asi tři centimetry.
U bílého chřestu je kromě odříznutí dřevnaté spodní části nutné ho pečlivě oloupat celý až po hlavičku. Slupka totiž obsahuje hořké silice. Chřest loupeme vždy od hlavičky směrem dolů. Musíme ale dávat pozor, protože je velmi křehký.
Očištěný či oloupaný chřest pak vložíme do vroucí osolené vody, do které můžeme podle chuti přidat i lžičku cukru, octa nebo plátek citronu a lžičku másla.
Doporučená doba vaření bílého chřestu je osm až dvanáct minut, u zeleného stačí poloviční čas, tedy asi pět minut.
„Chřest pak neoplachujeme studenou vodou, ale necháme vychladnout, neztratí tak nic ze své typické chutě ani nepřijde o vitamíny,“ doporučuje Martin Kubín.
Základní příprava chřestu
Zelený chřest
- jednodušší na zpracování
- mladý chřest stačí omýt a oddělit spodní dřevnatou část, cca 3 cm
- vaříme cca 5 minut ve vroucí osolené vodě
Bílý chřest
- chřest umyjeme, odřízneme dřevnatou spodní část a celý oloupeme
- loupeme opatrně, vždy od hlavičky směrem dolů
- vaříme 8–12 minut ve vroucí osolené vodě
3 recepty z čerstvého chřestu
Chřest obalený ve strouhance a parmezánu
Suroviny:
- 500 gramů chřestu
- 2 velká vejce
- 2 šálky strouhanky
- ½ šálku nastrouhaného parmazánu
- ¼ šálku polohrubé mouky
- olej
- pečicí papír
Troubu předehřejeme na 190 °C. Plech vyložíme pečicím papírem a rozetřeme na něj pár kapek oleje. Rovnoměrně vysypeme strouhankou a dáme péct na 5 minut nebo dozlatova. Vyjmeme, necháme vychladnout a teplotu v troubě zvýšíme na 220 °C.
Do vychladlé strouhanky přimícháme parmazán a směs rovnoměrně rozetřeme po plechu. Vejce rozšleháme v nádobě, do které se vejde celý chřest, do další dostatečně dlouhé nádoby nasypeme mouku. Chřest očistíme a omyjeme.
Chřest namáčíme do vajec, mouky a opět do vajec, nakonec jej obalujeme ve směsi strouhanky a sýra. Obalený chřest ukládáme na plech tak, aby se jednotlivé stonky nedotýkaly.
Při teplotě 220 °C pečeme 10–12 minut do křupava. Podáváme s oblíbeným dipem.
Zapečený chřest s parmskou šunkou
Suroviny:
- 1 svazek chřestu
- 100 g parmské šunky
- 200 ml smetany na vaření
- 1 vajíčko
- 50 ml bílého vína
- 100 g parmazánu
- olivový olej
- citronová šťáva
- sůl
- pepř
Chřest opláchneme a odstraníme tuhé dřevnaté stonky. Pokud je chřest starší, je nutné ho oškrábat.
Chřest dáme vařit do vroucí vody na 3 minuty. Jakmile je uvařený, opláchneme ho studenou vodou a necháme okapat.
Chřest pokapeme citronovou šťávou a po třech výhoncích jej zabalíme do parmské šunky a naskládáme do zapékací misky.
Smetanu smícháme s vajíčkem, ochutíme solí a pepřem a nalijeme do zapékací misky. Vše posypeme strouhaným parmazánem a podlijeme vínem. Dáme péct do předehřáté trouby na 200 °C asi na 20 minut.
Pečený chřest s holandskou omáčkou
Suroviny:
- chřest
- 3 lžíce (nejlépe přepuštěného) másla
- 3 žloutky
- šťáva z půlky citronu
- hrubozrnná mořská sůl
- pepř
Chřest rozprostřeme na plech vyložený pečicím papírem. V misce smícháme lžíci přepuštěného másla se solí a pepřem a touto směsí chřest potřeme. Pečeme v troubě vyhřáté na 190 °C cca 10 minut.
Mezitím si připravíme holandskou omáčku. Nad párou ušleháme žloutky. Vznikne nám nadýchaná pěna, do které pomalu zašleháváme přepuštěné máslo, až získáme hladký krém. Ochutíme solí, pepřem a citronovou šťávou.
Takto připravenou omáčkou přelijeme pečený chřest a můžeme podávat.