Jsem určitě pro pěstování ječmene doma.. sama si ho po přečtení článku zkusím zaset do truhlíku :). Na druhou stranu myslím, že trhat ho z pole, kde je ošetřen pesticidy, není úplně ideální. Nemyslím, že je pití nápoje ze zdravého ječmene samospasitelné. Jsem ale přesvědčená, že může pomoci vyřešit chudokrevnost, poruchy trávení nebo třeba akné - http://www.zeleny-mlady-jecmen.cz/blahodarne-ucinky.html
Vždycky když vidím, jak někdo doporučuje nějaké vitamíny antioxidanty a všemožné dobré věci, pokládám si otázku A TOHLE VŠECHNO MÉMU TĚLU OPRAVDU SCHÁZÍ?
Vždyť dnes máme vitamíny a antioxidanty a bůhví co ještě navíc v másle, sýrech, pečivu, salámech apod.
Zatím mi nikdo z doporučovatelů neobjasnil, co mi schází, když jím poměrně normálně a nestrádám. (Rozhodně nečekám hladový na jaro a na první trojlístky, kterých bych se po zimě nabaštil...)
Mám naopak pocit, že ty vitamíny, minerály a antioxidanty - dámy prominou - nestíhám možná ani vyčůrat a už by do mne někdo rval další třeba v nějakém podobě zeleného ječmene...
Rád bych si tedy přečetl nějaký kvalitní článek, co dnes schází českému strávníkovi v potravě, když přiměřeně jí docela pestrou stravu po celý rok?
Tedy nejen, co je dobré mít objektivně v sobě, ale co dobrého nám v sobě vlastně schází a co tam ve faziologických přehršlích už dávno máme a přikládat k tomu totéž už opravdu nepotřebujeme?
> A TOHLE VŠECHNO MÉMU TĚLU OPRAVDU SCHÁZÍ?
Samozrejme, ze ne. Dopovani se ruznymi vitaminy, antioxidanty a 'detoxifikanty' bez konkretni indikace spada do kategorie SCAM (Supplements, Complementary and Alternative Medicine), tedy praktiky bez prokazaneho zdravotniho ucinku (ci s prokazanym neucinkem).
Podle mého názoru jak se rozmohly supermarkety, podbízející průmyslově vyrobené potraviny, v těch těžko hledat hodnotné živiny. Jaké vitamíny můžou mít rok stará jablka nebo ve fólii vypěstovaná zelenina, co neviděla déšť ani sluníčko? Vůbec radši nezmiňovat instantní výrobky. Přiznejme si, že mnoho lidí má rádo nákupy v super-hyper pod jednou střechou a kvalitu neřeší. Bohužel mnohdy ani potom, co přijde nemoc.
ale jáká nemoc, to jsou ošklivá zlá slovíčka, vždyť všechno to krásné a když ne krásné tak krásně osvícené zboží a když ani to ne, tak krásnými plakáty obklopené zboží je přeci podle současných kontrolních orgánů nezávadné, čekat od potraviny živiny??? vy nevíte, že na nemoci tu máme farmaceutický průmysl????
Ono je otazka, co je prumerna dieta ceskeho stravnika. Rekl bych, ze v ni hlavne spousta veci prebyva, neco malo chybi (neni na to uz misto) ze je celkova skladba nevhodna co do pomeru zivin tak co do zakladni kvality. Takze daleko lepsi ucinky bych ocekaval orezanim spatnych veci nez pridanim hrstky dobrych s relativne malym ucinkem.
ANO, tohle všechno tělu opravdu schází, o žádných antioxidantech nebo minerálech v másle, sýrech, pečivu, nebo salámech nic nevím...a s těmi vitamíny to taky nebude slavné.
Pokud bych měl na tuhle otázku odpovědět co nejpřímočařeji pak bych si tipnul na deriváty kyseliny skořicové. To jsou látky které rostliny vytvářejí hlavně jako obranu před houbami a plísněmi, případně bakteriemi nebo viry.
Naši dávní předkové před několika miliony let zřejmě konzumovali stravu založenou na ovoci a nezralých obilkách (ty zralé bez rozemletí a uvaření dost špatně ztrávíme), která je na tyto látky velmi bohatá. Tak jsme si zřejmě vypěstovali chuť na sladké a čich na tento druh látek, které vnímáme jako příjemné. Jenomže ochranné látky tohoto druhu jsou pochopitelně nejvíce zastoupeny ve slupce ovoce respektive otrubách obilovin a ty nám zrovna dneska moc nejedou. Dneska konzumujeme z obilovin jen endosperm a z ovoce spíš ten vnitřek, nebo dokonce jenom štávu. Ta ovšem zase až tolik antioxidantů neobsahuje, protože většina je jich navázaná na sacharidy, které jsou nerozpustné ve vodě - je to vlastně vláknina. Teprve v tlustém střevě dochází k jejich fermentaci a uvolnění látek do krve. Je to takový systém "postupného uvolňování" o kterém se může výrobcům různých potravinových doplňků leda v noci zdát.
Stejně tak jako jíme zelený hrášek nebo sladkou kukuřici by nebyl problém jíst sladký zelený ječmen po celý rok. Jenomže v dnešním supermarketu neseženete ani kroupy, a když jo tak ještě možná nahořklé, žluklé, protože supermarket je skladuje při pokojové teplotě a myslí si že je to jako pšenice, která přece vydrží věčně.
Už jste slyšel o veleúčinném vymývání mozků pomocí skryté reklamy v článku tohoto typu? Pocházím z vesnice, je mi přes padesát a v životě jsem neslyšel, že by člověk měl jíst zelený ječmen a nebo že by ho předkové konzumovali. Majitelé selského rozumu by si jistě klepali na čelo. Fakt věříte tomu, že by lidé už dávno nepřišli na to, že by se měl konzumovat zelený ječmen?
No a někdo chce vydělat a vše, kdejaký nesmyl už někdo prodává a on se chce taky mít dobře a vydělat a tak nakuká lidem, že jim chybí to a to a že jak mohli vůbec dožít dneška bez zaručeně nejeňovnější zelené velebašty. Pro jistotu zahrozí civilizačními chorobami a pojistí to zmínkou o sexuálním apetitu.
Sice to není dobré, ale dotyčná pila a pila, až jí zezelenal mozek a ona zjistila, že bez zeleného ječmene je život pustý a fádní. Ovšem jen chválit to nemůže, musí to rafinovaně i shazovat, aby vzbudila zdání seriozní vyváženosti.
Mám kamaráda a ten už mnoho let říká o TV reklamě: "Dej mi deset mega, které nasypu do TV reklamy a já naučím celý národ žr-t kozí bobky a lidičky si ještě budou myslet, že jsou bobky léčivé".
No a věřte, že takovýto článek je významně lacinější než reklama v TV.
Za víc než mrzuté považuju to, že až jednou někdo skutečně napíše pravdu, tak to už tolikrát napálený a podvedený v té džungli lží přehlédnu a neuvěřím skutečně dobré věci.
Nekolik oprav:
Zaprve, spirulina neni morska rasa ale sinice.
Zadruhe, ac spirulina i chlorella je zrejme dobrym zdrojem bilkovin, tak nejsou spolehlivym zdrojem vitaminu B12, v obou organismech je dominantni B12-analogicky pseudovitamin, ktery neni pro lidi biologicky aktivni.