Žena skončila na JIP po otravě cuketou ze zahrádky. Snědla ji, i když byla hořká

16. 10. 2023

Sdílet

 Autor: Depositphotos
S velmi výjimečnou otravou se setkali lékaři ze zlínské nemocnice. 54letá pacientka tu skončila na jednotce intenzivní péče poté, co snědla cuketu ze zahrádky. Otrávila se cucurbitacinem. Že se člověk může otrávit cuketou, přitom nevěděl ani sloužící lékař.

Paní Stanislava ze Zlína dostala velkou cuketu ze zahrádky a zapekla si ji spolu s rajčaty a sýrem k večeři. „Jídlo jsem jedla s chutí, ale po snězení asi dvou třetin se mi chuť začala zdát podivně nahořklá. Bohužel jsem jídlo celé dojedla,“ uvedla pacientka a dodala, že asi po třech hodinách ji začalo bolet břicho a následovaly obrovské křeče a vodnatý, narůžovělý průjem.

Pacientka dokonce ztrácela vědomí

Do nemocnice se pacientka dostala po pár hodinách těžce dehydratovaná a s krutými bolestmi břicha. „Její stav byl opravdu dramatický. Začali jsme podávat infuze, provedli CT břicha, kde byl popsán obraz těžkého otoku sliznice žaludku, tlustého střeva a výrazné změny na játrech. Výrazné poškození jater bylo patrné i z krevních testů. Pacientka pak byla ze zvracení a průjmů tak vyčerpaná a měla tak nízký krevní tlak, až na chvíli ztratila vědomí,“ popsal Ilja Ryšavý, vedoucí lékař Interní JIP Krajské nemocnice T. Bati.

Vzhledem k šokovému stavu a podezření na infekční původ lékaři nasadili antibiotickou širokospektrou terapii. Nicméně průběh pacientčina stavu nebyl od začátku zcela typický pro infekci. Laboratorní ukazatele zánětu v krvi nebyly nijak zvýšené. Při gastroenteritidě nebývá nástup potíží tak rychlý, charakter průjmů také bývá jiný. I nález na játrech byl atypický. Proto lékaři na JIP po příčině stavu dále pátrali a nakonec určili jako původce stavu požití toxinu cucurbitacinu.  

Jaký máte vztah k cuketám?

Toxin poškodil žaludek, střevo a játra

„Pro intoxikaci cucurbitacinem by svědčila hořká chuť požité zeleniny, časový odstup od konzumace cukety a obraz postižení hlavně tkání, které byly v přímém kontaktu s toxinem, tedy žaludek, střevo, játra,“ sdělila tisková mluvčí nemocnice Dana Lipovská.

„Musím říci, že do té doby jsem nikdy o intoxikaci hořkou cuketou neslyšel a stav pacientky jsem s její konzumací nespojoval. Nicméně naše sestřičky o toxicitě hořkých cuket věděly a právě je napadlo, jestli se nemohla tímto způsobem otrávit. Skutečně jsme pak našli v internetové databázi několik popisů velmi podobných případů otrav, které vznikly po požití tykvovité zeleniny s obsahem cucurbitacinu. Podezření nám potvrdili odborníci z toxikologického informačního střediska ve VFN Praha s tím, že se v Česku zatím nikdy nejednalo o takto závažnou otravu. V zahraničí však byly popsány i smrtelné případy,“ uvedl lékař Ilja Ryšavý.

Tento případ naštěstí pro pacientku dopadl dobře. Po šesti dnech hospitalizace byla propuštěna domů a cítí se lépe. Sama však chtěla svůj případ zveřejnit, aby si lidé dávali pozor.

Cuketa je nízkokalorická dobrota, hořká chuť varuje před otravou Přečtěte si také:

Cuketa je nízkokalorická dobrota, hořká chuť varuje před otravou

Jed může být i v dýních či okurkách

Podle odborníků může být cucurbitacin přítomen v některých typech zeleniny, například právě v cuketách nebo v jiné tykvovité zelenině (dýně, okurky). Látku rostlina většinou tvoří v reakci na stres, například sucho.

„Zásadním poučením asi je, aby lidé kousek takové zeleniny ochutnali již před případnou tepelnou úpravou a v žádném případě ji nekonzumovali v případě hořké nebo jinak podivné chuti,“ uzavřel doktor Ilja Ryšavý.

Otravy (intoxikace) Přečtěte si také:

Otravy (intoxikace)

Autor článku

Redaktorka serveru Vitalia.cz. Zaměřuje se především na zdravý životní styl, pohyb a zdraví dětí. Mimo novinařinu pracuje také jako lektorka pohybových kurzů pro děti a rodiče.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).