Žloutek si získal poněkud pošramocené renomé kvůli obsahu cholesterolu, a vejce se tak dlouhodobě dostala na černou listinu zdravotníků i výživových specialistů. Nedávné poznatky vědců však tyto názory do jisté míry přehodnotily a vejce se naopak díky svému složení považují za součást zdravé výživy.
Co se dozvíte v článku
Přesto mnoho lidí raději žloutek odděluje a konzumuje pouze bílek, hlavně proto, že je méně kalorický. To však zásadním způsobem mění nutriční hodnotu vajec. I samotný bílek lze nicméně považovat za přínosný pro zdravé stravování a za zdroj mnoha cenných živin. Co tedy bílek nabízí?
Bílky zasytí na dlouho
Vaječné bílky jsou skvělým zdrojem bílkovin, které pomáhají budovat svaly a umožňují lidem cítit se déle sytí, což podporuje udržení zdravé hmotnosti.
Četné studie například zjistily, že snídaně bohaté na bílkoviny, včetně těch z vajec, podporují kromě jiného i nižší příjem energie při dalším jídle. Diety s vyšším obsahem bílkovin jsou spojovány s nižším rizikem vzniku hypertenze s tím, že dle řady studií mohou být v tomto směru obzvláště užitečné vaječné bílky.
Podle vědců z americké Clemson University snižuje složka proteinu nalezená ve vaječných bílcích krevní tlak asi jako nízká dávka některých léků na vysoký krevní tlak.
Mix látek pro správné fungování organismu
Jeden velký vaječný bílek obsahuje cca 54 mg draslíku, což je životně důležitý minerál a elektrolyt spojený se zdravím srdce a kostí a správným fungováním buněk i orgánů v těle. V bílku se nachází také zhruba 55 mg sodíku. Příliš mnoho sodíku může způsobit problémy, ale množství okolo 1500 mg denně je nezbytné pro správnou funkci organismu. Spolupracuje totiž s draslíkem na vytvoření základního elektrochemického gradientu napříč buňkami.
Jíte vajíčka?
Tento membránový potenciál je rozhodující pro správnou svalovou kontrakci, přenos nervových impulzů, funkci srdce a přenos živin a metabolitů v buňkách. Vaječné bílky jsou také dobrým zdrojem riboflavinu (vitamín B2), který podporuje zdravý metabolismus a produkci červených krvinek. Funguje rovněž jako antioxidant, rozkládající nebezpečné volné radikály. Navíc jsou bílky nízkokalorické potraviny, neobsahují žádné nasycené tuky ani cholesterol či cukr a mají v sobě jen velmi malé množství sacharidů.
Celé vejce však nic nenahradí
Pokud si někdo klade otázku, zda jsou zdravější bílky, nebo žloutky, pak odpověď zní, že obojí, jen každé jinak. Zatímco vaječné bílky jsou dobrým zdrojem bílkovin a vynikající volbou pro osoby s určitými zdravotními problémy, jako je diabetes, vysoká hladina cholesterolu v krvi nebo kardiovaskulární onemocnění, neposkytují stejné nutriční benefity jako celá vejce.
Je to proto, že většina vitamínů a minerálů ve vejcích je obsažena ve žloutku. Ty, které najdete ve žloutku, ale ne v bílku, jsou mimo jiné například cholin, vitamín B12, vitamín D nebo železo. Pravidelná konzumace vaječného žloutku podporuje také zdraví očí, protože obsahuje dvě z chemických látek důležitých pro boj s makulární degenerací (závažné onemocnění sítnice související s věkem). Jedná se o lutein a zeaxantin. Pro většinu lidí je tedy výhodnější jíst celé vejce než samotný bílek nebo žloutek.
Co obsahuje bílek?
- Kalorie 17
- Bílkoviny 3,6 g
- Tuky 0,056 g
- Sacharidy 0,241 g
- Vláknina 0 g
- Cukry 0,234 g
- Vápník 2,31 g
- Železo 0,026 mg
- Hořčík 3,63 mg
- Fosfor 4,95 mg
- Draslík 53,8 mg
- Sodík 54,8 mg
Zdraví lidé se nemusí žloutku vyhýbat
Pro zdravé lidi podle odborníků nepředstavuje konzumace šesti nebo sedmi celých vajec týdně zásadní problém. Obezřetní by však měli být pacienti s cukrovkou, vysokým cholesterolem a hypertenzí.
I když mají žloutky vysoký obsah cholesterolu, výzkumy ukazují, že pro většinu lidí má cholesterol v potravinách mnohem menší vliv na hladinu celkového cholesterolu v krvi a škodlivého LDL cholesterolu než směs nezdravých tuků ve stravě.
Zdroje:
Harvard Edu: The Nutrition Source – Eggs
Mayo Clinic: Eggs: Are they good or bad for my cholesterol?
Live Science: Egg Whites: Health benefits & nutrition facts
U.S. DEPARTMENT OF AGRICULTURE: Egg, white, raw, fresh
Healthline: Egg Whites Nutrition: High in Protein, Low in Everything Else