Tajemství dlouhého života spočívá v tom, že člověk je ,,naprogramován” na 120–150 let života. Avšak také kvůli stravovacím návykům se dožívá mnohem kratšího věku. K negativním faktorům, které ovlivňují naše zdraví a délku života, patří i konzumace pšeničných výrobků z ,,přešlechtěné” pšenice. Ale dnes jsou na trhu i jiné varianty. Například žitné chleby, mezi nimiž má výjimečné místo celozrnný žitný fermentovaný chléb.
Žitný chléb má skvělou chuť a mnoho prospěšných vlastností
Čtěte také: Kamut pšenice nejenom chutná jinak
Proč vsadit právě na žito?
Žitu nebyla věnována taková šlechtitelská pozornost, proto je svou podstatou bližší původní plodině, na kterou je člověk ,, sběrač”, člověk konzument ,,zrní a bobulí” lépe geneticky nastaven.
Nutriční hodnota žita je velmi vysoká, v minulosti bylo žito ceněno i pro své příznivé léčebné účinky.
Obilky žita obsahují:
- 70 % sacharidů
- 9 – 15 % bílkovin
- 1,5 % tuku
- vlákninu
- vysoký obsah minerálních látek (draslík, fosfor, železo, síru, fluor a další)
Celozrnný chléb má hodně vlákniny
Žitný fermentovaný chléb obsahuje oproti ostatním na trhu pouze celé žitné zrno a ne celozrnnou žitnou mouku. Prochází přírodním procesem fermentace a mléčného kvašení. Tím je část škrobu a lepku rozložena na jednodušší lépe stravitelné cukry a aminokyseliny.
Žitný chléb čistí stěny střev, a tak zlepšuje jejich schopnost přijímat i vylučovat škodliviny. Vysoký obsah vlhké vlákniny zajišťuje dostatečnou vlhkost trávené hmoty v tlustém střevu, a tak odstraňuje rychle a přirozeně zácpu. Vláknina váže škodlivé látky a odvádí je z těla. Také usnadňuje trávení malého množství žitného lepku sekalinu, který zbyl v chlebu po vykysání. Sekalin je mnohem méně škodlivý než pšeničný lepek gliadin. Žito na rozdíl od pšenice nepřispívá k tvorbě tuku a hlenu a omezuje sklon k přejídání. Přirozeně se hubne.
Žitný fermentovaný chléb: žitný kvasnicový chléb
Jaké jsou rozdíly mezi žitným chlebem vyráběným přirozenými enzymy a žitným chlebem vyráběným pomocí kvasnic? Fermentovaný chleba:
- nezvyšuje množství kvasinek v těle, tím nedochází ke kožním onemocněním a mykózám
- prospívá lidem trpícím akné
- podporuje činnost nervového systému
- nezpůsobuje nadýmání
- po konzumaci nedochází k zahlenění
Tajemství chuti
Chléb jen z žitné mouky nelze udělat na vále. Při zpracování na vále vždy dojde ke změně tvaru chleba na placku (dlouhá doba kysání, v chlebu nejsou kvasnice, menší obsah lepku než v pšenici). Proto je nutné dělat žitný chléb pouze ve formě.
Když ochutnáte žitný vláčný (mokrý) chléb, zjistíte, že má jemně nasládlou chuť, podobnou sladkým švestkám nebo povidlům. Specifická chuť tohoto žitného mokrého chleba je způsobená jedinečným výrobním procesem fermentace (za pomoci enzymů). Do díla není dodáváno žádné sladidlo. Právě tato chuť je pro vyznavače tohoto žitného chleba výjimečná, vedle například zdravotních aspektů je jedním z důvodů, proč ho kupují.
Žitný chleba je vhodný jako příloha ke všem salátům, samostatně s dobrým máslem, tvarohovou pomazánkou (zejména česneková aj.), rybí pomazánkou (paté, tuňák, losos aj.), s medem či marmeládou. Dobrý je také s mléčnými zakysanými výrobky.
Přednosti celozrnného žitného fermentovaného chleba:
- vlastnosti žitného chleba jsou měněny pomocí působení enzymů, zlepšuje se jeho výživná hodnota
- mění se chuť
- umožňuje se jeho dlouhodobé skladování
- má výborné účinky na zdraví:
- podporuje a harmonizuje trávení ve všech fázích
- zajišťuje každodenní bezproblémové vylučování (baktérie typu lactobacilus)
- je přirozeným prostředkem proti velmi rozšířené zácpě, jednomu ze základních rizikových faktorů civilizačních onemocnění
- působí preventivně, podporuje léčbu i rekonvalescenci (zlepšuje kondici)
- vyživuje především pevné, zatěžované tělesné struktury a nervy
- redukuje váhu (nepřispívá k tvorbě tukových zásob)
- nezahleňuje na rozdíl od bílého pečiva
- díky obsahu kyselin je dobře konzervován a vydrží bez zhoršení chuti i několik týdnů
Chleba pro zdraví
Fermentovaný celozrnný žitný chleba je pro své vlastnosti doporučován pro diabetiky, sportovce, osoby s redukční dietou. Obohacuje jídelníček vlákninou, je vhodný při laktózové intoleranci, alergii na droždí
Pomáhá na špatné trávení a zácpy, žlučníkové choroby a problémy se slinivkou, přispívá ke snížení cholesterolu.
Při konzumaci je vzhledem k vysokému obsahu vlákniny nutné dodržovat pitný režim.
Naopak není vhodný pro bezlepkovou dietu, při průjmových onemocněních a také se nedoporučuje lidem s trávicími problémy.
Heslo pro tento chléb zní: ,,Chutná, vyživuje, chrání a uzdravuje“.
10 dobrých důvodů pro celozrnný fermentovaný žitný chléb
- vyráběn fermentací pomocí enzymů, které usnadňují trávení
- vhodný pro alergiky (neobsahuje droždí)
- nízká kalorická hodnota
- vysoký obsah vlákniny
- nízký obsah tuků a bez cholesterolu
- nízký glykemický index
- nízký obsah jednoduchých cukrů (pro diabetiky)
- vysoký obsah minerálních látek a vitamínů
- dlouhá trvanlivost
- praktické balení vhodné i na cesty
Čtěte dále: Co lze vyčíst z názvů chleba?