Zkoušel jsem asi 3x vyrobit chleba z minimem pšeničné mouky a vždy mi vyšla "kyselá placka". Jediná možnost je nenechat úplně vykynout těsto. Pak ale vznikne pro změnu lepivá placka (použivám chlebový kvásek, ne droždí).
V obou případech nepříliš jedlá :-( Rozumným kompromisem se mi jeví 60% žitné mouky, zbytek pšeničné.
Pokud autorka píše o celozrné mouce, myslí tím opravdu celozrnou (pomleté zrno včetně klíčku), nebo kupovanou, tzn. bílou, kde jsou pro efekt přidány pražené otruby ? Protože tak tmavý jako na obrázku mi chleba nikdy nevyšel...
Dobrý den Honzo,
peču si i doma 100% celozrnný žitný chléb kváskový bez náhražek a droždí, bez pšeničné mouky a vždy se povede.Kdyby jste mel někdy cestu do Brna, ozvete se,nebo navštivte obchod www.farmarske-pochoutky a zde výrobek najdete,který jsem i naučila péct jednu dobrou malou pekárnu.Ale kdyžtak mi napiš na email, já vám ho upeču dopředu a donesu:)Pečivo je opravdu tmavé bez přídavku karamelu nebo cukru:)Nejím žádný cukr,ani pečivo s cukrem,ani sladkosti.Hana Bačíková
Dobrý den Honzo,používám od 3 výrobců-přímo z mlýnu Pouzdřany - žitná chlebová mouka, dále od Asonu Bio žitnou celozrnnou mouku, také i z Kremže - hrubou celozrnnou žitnou mouku.Vždy se mi kvas povede, za rok co peču chleba, se nestalo,že by se nepovedl.Samozřejmě,záleží na vymletí mouky a tím vždy už dle citu vím,jestli je kvásek řídký,přidám víc mouky,pokud je řidší pak i těsto,přidám více mouky.Pokud je těsto velmi hutné,přidám více vody a kvasu.