Ono je to trochu složitější. Mlýn na mouku nejprve odstraní pluchu (vnější obal zrna). Pak ze zrna mechanicky odstraní klíček a většinu otruby. Mele se vlastně jenom ta část zrna, která má nejvíce živin (endosperm). Jednak dostanete opravdu bílou mouku a jednak není omezena její skladovatelnost.Pokud by obsahovala klíček, mouka by začala už po několika týdnech žluknout a kazit se.
Klíček se zpracovává jako krmivo a také se z něj vyrábí kosmetické přípravky. Otruby spolu se zbytky endospermu se používají jako krmivo.
Čili celozrná mouka je směs mouky bílé a otrub, musí se míchat dodatečně a to představuje další náklad.
Pouze pokud máte vlastní mlýnek na mouku, můžete mít opravdovou celozrnou mouku. Nebude ale nikdy tak hladká a také bude mít krátkou dobu životnosti. To byl mimochodem důvod, proč se v minulosti pekl chleba najednou. Z mlýna se přivezl pytel mouky a musel se zpracovat. Když chleba došel, opět bylo třeba zajet s obilím do mlýna.
Asi mnoho lidí neví, co přesně je za proces ta rafinace. Zni to sice odborně, ale nejde o nic jiného než rozpuštění cukrových zrn za vyšší teploty, čištění a opětná krystalizace.
Smyslem je dostat z cukru všechny nečistoty, pesticity, oleje, prostě všechno co se během pěstování, sklizně a zpracování do suroviny dostane.
Takže pokud chcete obejít poslední krok, musíte mít surovinu nejlépe v BIO kvalitě, pečlivě očištěnou před zpracováním. Opravdu nestačí odebrat cukr z odstředivky, t.j. před vlastní rafinací.
Osobně se domnívám, že opravdový nerafinovaný cukr se dělá jenom z cukrové třtiny. Z cukrovky se se prostě obarví cukr normální.
Dobrý den, k cukrům se dočtete více např. zde:
http://www.vitalia.cz/clanky/jak-se-lisi-cukry/
a
http://www.vitalia.cz/clanky/bily-nebo-hnedy-vyznejte-se-v-cukru/
LK, Vitalia.cz
Nicméně se výrobci a obchodníci někdy chovají opravdu nelogicky. Před několika lety si mlékaři stěžovali, že mají plné sklady másla a nevědí co s ním, protože lidé hodně kupují odtučněné mléko. A to v té době ceny másla v obchodech ROSTLY! Logicky snad měli odtučněné mléko zdražit (nad cenu plnotučného) a máslo zlevnit, ne?
Plnotučné mléko snad levnější než odtučněné či polotučné nebylo nikdy, tam zrovna logika a ekonomika v rozporu není.
Neuvažuji samozřejmě nějaké "akce", kdy se může vyskytnou plnotučné blíže k trvanlivosti levněji, to se stane. Ale že by vyšla cena plnotučného levněji při srovnání srovnatelného, tak to jsem ještě nezažil.
Ale dá se koupit celozrnná mouka. Kupuju bio špaldovou, která je o něco málo levnější než bio špaldová necelozrnná. A podle konzistence té celozrnné špaldové mouky je jasné, že se melou celá zrna a nic se dodatečně nepřidává.
Samozřejmě taková ta laciná grahamová mouka, co se také prodává, ta je opravdu jen "doladěna" dodatečně, je to i poznat. A není moc chutná.
Troufnu si tvrdit, ze clovek vlákninu nepotrebuje, zalezi na kontextu stravy. Kdyz to bez ni Inuite zvladali cely zivot, neni treba ji povazovat za nejaky zlaty gral. Hlavne brat jako zdroj vlakniny obiloviny, bez kterych to slo stovky tisic let celemu lidstvu.. radsi zustanu u stravy z co nejvic prirozenych potravin a nebudu se trapit buhvijak vymyslenymi normami od organizaci, ktere dodneska povazuji tuk za zlo...
No až tady budeme v létě mít -50 na slunci, pak se určitě rád budu přecpávat tulením masem a tukem. Zatím, věřte nevěřte, přemíra masa a tuku má v našich zeměpisných šířkách příčinnou souvislost s nárůstem rakoviny tl. střeva.
Tak raději zůstanu u té pestré stravy včetně vlákniny (hlavně aby se to dalo jíst)
Například na indonéských ostrovech, kde mají velký přísun vlákniny (rýže,ovoce,zelenina) rakovinu tlustého střeva skoro neznají, zato tam umírá hodně lidí na karcinom jater. Jestli ono to není tím, že do jídla sypou koření na hrsti.
Tak si myslím, že vaše argumentace trochu pokulhává.
VB