Ono je to trochu složitější. Mlýn na mouku nejprve odstraní pluchu (vnější obal zrna). Pak ze zrna mechanicky odstraní klíček a většinu otruby. Mele se vlastně jenom ta část zrna, která má nejvíce živin (endosperm). Jednak dostanete opravdu bílou mouku a jednak není omezena její skladovatelnost.Pokud by obsahovala klíček, mouka by začala už po několika týdnech žluknout a kazit se.
Klíček se zpracovává jako krmivo a také se z něj vyrábí kosmetické přípravky. Otruby spolu se zbytky endospermu se používají jako krmivo.
Čili celozrná mouka je směs mouky bílé a otrub, musí se míchat dodatečně a to představuje další náklad.
Pouze pokud máte vlastní mlýnek na mouku, můžete mít opravdovou celozrnou mouku. Nebude ale nikdy tak hladká a také bude mít krátkou dobu životnosti. To byl mimochodem důvod, proč se v minulosti pekl chleba najednou. Z mlýna se přivezl pytel mouky a musel se zpracovat. Když chleba došel, opět bylo třeba zajet s obilím do mlýna.