O Vánocích kalorie neřešíme. Přesto bychom si ale měli rozmyslet, než na štědrovečerní tabuli zařadíme smaženého kapra a babiččin bramborový salát. Ne kvůli kaloriím – jednou za rok si zahřešit můžeme, ale díky odlehčené večeři vám nebude těžko a budete mít sílu na návštěvy na Boží hod a sv. Štěpána. Navíc nebudete muset stát hodinu u pánve – stačí dát do trouby a můžete se jít bavit s rodinou.
Pečený kapr s jarní cibulkou
Počet porcí: 4
Ingredience:
- 4 filety kapra
- sůl
- 1 svazek jarní cibulky
- ½ lžičky mleté sladké papriky
- 500 g brambor
- 150 g sójové smetany
- 30 g margarínu
Nejprve si připravíme ingredience. Kapra osolíme, brambory omyjeme, oloupeme a nakrájíme na lupínky, jarní cibulky (naštěstí je už koupíte celoročně) očistíme, omyjeme a nakrájíme na kolečka. Troubu předehřejeme na 220 °C. Do vymazaného pekáče vložíme polovinu cibule a poskládáme na ni vrstvu brambor. Osolíme a ochutíme trochou mleté papriky. Přidáme porce kapra a zalijeme smetanou. Posypeme zbývající jarní cibulkou a mletou papriku.
Pečeme v předehřáté troubě asi šedesát minut.
Losos s celerovým pyré
Počet porcí: 4
Ingredience:
- 600 g lososa (filety)
- 3 polévkové lžíce margarínu
- 500 g celeru
- 250 ml sladké smetany
- 2 lžičky celozrnné hořčice
- 200 g brokolice
- cherry rajčátka
- mrkev
- sůl, koření
Filety z lososa osolíme a okořeníme. Opečeme z obou stran na rozehřátém margarínu a odložíme na teplé místo. Celerové pyré připravíme tak, že do výpeku přidáme očištěný nastrouhaný celer, zalijeme sladkou smetanou a uvaříme do měkka. Po uvaření směs rozmixujeme a dochutíme celozrnnou hořčicí.
Lososa podáváme s celerovým pyré, spařenou brokolicí, dozdobený cherry rajčátky a hoblinkami mrkve.
Treska s chilli, pažitkou a creme fraiche
Počet porcí: 4
Ingredience:
- 600 g tresky
- 80 g margarínu
- 200 ml bílého vína
- 400 g creme fraiche
- 3 lžičky citronové šťávy
- sůl
- čerstvě mletý pepř
- menší chilli paprička
- hrst plocholisté petrželové nati
Filety tresky osušíme. Rozpálíme polovinu množství margarínu v ohnivzdorné zapékací míse a zprudka opečeme filety po obou stranách. Osolíme a opepříme. Vyjmeme a přendáme na pečicí papír. Do mísy přidáme druhou polovinu margarínu, semínek zbavenou nakrájenou chilli papričku a za stálého míchání vaříme asi jednu minutu. Přilijeme bílé víno, citronovou šťávu a necháme lehce zredukovat. Poté přidáme creme fraiche a na mírném ohni povaříme asi pět minut. Nakonec přidáme opečené filety a znovu krátce provaříme.
Zdroj: Unilever