Autorka článku zřejmě nemá v rodině někoho, kdo má nesnášenlivost na pšenici setou. Já ano. Jinak by autorka věděla, že je velký rozdíl mezi pšenicí setou, které jíme v nejrůznějších potravinách více, než je zdrávo, a pšenicí tvrdou (či špaldou). Je veliký rozdíl, zda si koupíte za 25 Kč balení italských špaget (z pšenice tvrdé) či za 10 Kč české špagety (z pšenice seté). Problém u pšenice seté je i to, že je velice přešlechtěná (aby byly co nejvyšší výnosy) a tím se dost odlišuje od původních odrůd.
S nesnášenlivostí na pšenici setou jsem se nesetkala, neměl byste případně odkaz na studie, kde je popisována? Ráda se přiučím :) Setkala jsem se pouze s nesnášenlivostí lepku, u které není druh pšenice podstatný, nesnášenlivost je v tomto případě na všechny druhy. Co se týče italských a českých těstovin, tak chápu, že Vám více chutnají ty z tvrdé pšenice, které jsou považovány za kvalitnější, nicméně s nesnášenlivostí lepku to vůbec nesouvisí.