ad označení "bez laktózy" u brambor
- Informace o potravinách nesmějí být zavádějící, zejména vyvoláváním dojmu, že dotčená potravina má zvláštní charakteristiky, pokud všechny podobné potraviny mají ve skutečnosti stejné charakteristiky, zejména výslovným zdůrazňováním přítomnosti nebo nepřítomnosti určitých složek nebo živin (dle čl. 7 odst. 1 písm. c) nař. 1169/2011).
- Tedy označení "bez laktózy" např. u brambor není možné
ad označení stop alergenů v potravině/pokrmu (stopa je něco jiného než přítomnost...) v podobě např. "Může obsahovat XY", "Může obsahovat stopy XY", "Vyrobeno v závodě, který zpracovává XY", ...
- Situace zůstává stejná, a to i po nabytí účinnosti nařízení č. 1169/2011 a novely zákona č. 110/1997 Sb. se tedy stále jedná o dobrovolnou informaci navíc neupravenou právními předpisy. Používá se (jako dobrovolný údaj navíc), pokud potravina obsahuje alergen v zanedbatelném, stopovém množství. Musí se jednat pouze o takovou kontaminaci, ke které dochází nezáměrně, nechtěně a při dodržování pravidel HACCP a správné výrobní praxe.
- pokud potravina obsahuje alergen (je již detekovatelná alanýzou), pak se nejedná o "stopy", "může obsahovat", "v závědě, který zpracovává" atd. Podnikatel, který uvede jen informaci o stopách a spol., pak má problém, že neuvedl normální informaci o alergenu - pokud jej potravina v detekovatelném množství obsahuje.
- to, že si tam někdo něco preventivně napíše, neznamená, že se zbavuje odpovědnosti z následných problémů,
ad vyjmenovávání konkrétních alergenů v jídelních/nápojových lístcích
- jak už jsem psala výše, podnikatel může zvolit více cest informování spotřebitelů o alergenech:
- jen obecné info v jídelním/nápojovém lístku, že pokrmy/nápoje mohou obsahovat alergeny a že info o konkrétním alergenu v konkrétním nápoji nebo pokrmu dostanou u obsluhy
- nebo např. skutečné vyjmenování (i čísly) v lístku