Zajímavý článek, dobře, že pan autor zmiňuje, že je tu vedle vypisování čísel taky možnost prostě jen na začátku jídelního lístku uvést "Pokrmy, nápoje mohou obsahovat alergeny. Informace o přítomnosti alergenů v konkrétních pokrmech lze získat u obsluhy." Restauratéři si stěžují, jak musí měnit jídlení lístky, přitom by stačilo jen tohleto a mít někde v zázemí seznam, co ten den ta jídla obsahují... ani by ten personál nemusel být vyškolen, stačilo by kdyby uměl donést seznam hostu.
Pak jen jedna faktická oprava v článku... změny v označování alergenů a jejich seznam nevychází ze směrnice, ale z nařízení (stejné číslo, jiný typ předpisu). Zdá se to být jen detail, ale mezi směrnicí a nařízením je velký rozdíl (směrnice si můžeme převést do svého prostředí dost volně, nařízení prostě tak jak je).
Článek je sice zajímavý, ale nevím, nakolik mu věřit. Provozujeme kavárnu a po konzultaci s "hygienou" nám bylo řečeno, že dokud nebude prováděcí směrnice (která zatím není), tak rozhodně ústní podání informace personálem nestačí. Používáme speciální jídelní lístek s vyznačenými alergeny, ten je na vyžádání, a v ostatních je tato informace (že si lze jídelní lístek s vyznačenými alergeny vyžádat u obsluhy). To je prý v pořádku.
Tzn. kritizovat, jak většina restaurací nešťastně informuje o alergenech, je poněkud nešťastné, pokud je k tomu nucena "ouřadou" :-)