Když už budete mluvit s autorem, zeptejte se ho také, jak je to s tím upozorňováním na jedovatost butterfish. Já jsem viděl v obchodech upozornění, že se musí důkladně tepelně upravit, ale že se toho nemá jist moc jsem nikde neviděl. Podle článku ovšem nezáleží na úpravě, ale na množství, a přitom prý informace v obchodech jsou v pořádku. Nějak mi to celé nedává smysl.
Nevím, kdy a kde jste máslové ryby kupoval - já píši o situaci v Praze, a to ke včerejšímu dni, kdy podle ujištění ředitele Mětské veterinární správy Antonína Kozáka byla v průběhu ledna veterináři v Praze zkontrolována značení, která dostatečně spotřebitele nevarovala (jednu takovou nevyhovující etiketu mám ve fotokopii), uložena nápravná opatření a nyní je již vše v pořádku. Jinak skutečně nejde o tepelnou úpravu, ale o konzumované množství - pakliže upozornění neobsahuje takovou informaci, dejte mi to prosím vědět, aby došlo k nápravě...
Zdravím diskutujího a k Vašemu dotazu uvádím, že ohledně jiker jsem se dopustil omylu. Když jsem totiž probíral rizika konzumace ryb s veterinárními odborníky, hovořili jsme o celé řadě rizik, mimo jiné z jiker. Toxické ale nejsou jikry makrely, ale parmy. Nicméně makrel a obecně skoro všech ryb se týkají i další rizika, jako je tvorba nebezpečného histaminu při ři nesprávném skladování nebo tepelném opracování ryb (a to se tedy týká i makrely). O tom budu psát příští týden.
dary moře je ale jen lyrický překlad termínu seafood. v češtině by holt "mořské žrádlo" nevyznělo tak vznešeně, taxe přebásnilo jako dary moře.
jinak sežrat kilový steak butterfish by vzhledem k ceně mělo být spíše vyjímečnou událostí http://www.cerstveryby.cz/Morske-ryby-filety-porce/Pamakrela-temna-oil-fish-500g.html
Koupila jsem jednu porci máslové ryby pro mého manžela. Připravila jsem mu jí k výročí, na které zapomněl. Účinky ryby popisované v článku potvrzujuji. Ryba manželovi velice chutnala. Druhý den přinesl květinu, ale to již bylo pozdě. Třetí den se posral. Vždycky to byl posera.