Když už budete mluvit s autorem, zeptejte se ho také, jak je to s tím upozorňováním na jedovatost butterfish. Já jsem viděl v obchodech upozornění, že se musí důkladně tepelně upravit, ale že se toho nemá jist moc jsem nikde neviděl. Podle článku ovšem nezáleží na úpravě, ale na množství, a přitom prý informace v obchodech jsou v pořádku. Nějak mi to celé nedává smysl.
Nevím, kdy a kde jste máslové ryby kupoval - já píši o situaci v Praze, a to ke včerejšímu dni, kdy podle ujištění ředitele Mětské veterinární správy Antonína Kozáka byla v průběhu ledna veterináři v Praze zkontrolována značení, která dostatečně spotřebitele nevarovala (jednu takovou nevyhovující etiketu mám ve fotokopii), uložena nápravná opatření a nyní je již vše v pořádku. Jinak skutečně nejde o tepelnou úpravu, ale o konzumované množství - pakliže upozornění neobsahuje takovou informaci, dejte mi to prosím vědět, aby došlo k nápravě...
Zdravím diskutujího a k Vašemu dotazu uvádím, že ohledně jiker jsem se dopustil omylu. Když jsem totiž probíral rizika konzumace ryb s veterinárními odborníky, hovořili jsme o celé řadě rizik, mimo jiné z jiker. Toxické ale nejsou jikry makrely, ale parmy. Nicméně makrel a obecně skoro všech ryb se týkají i další rizika, jako je tvorba nebezpečného histaminu při ři nesprávném skladování nebo tepelném opracování ryb (a to se tedy týká i makrely). O tom budu psát příští týden.